Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Oι δανειστές τα ζητάνε όλα το 2019 μετά την υπαναχώρηση από τη συμφωνία του Μαρτίου

Μετά την υπαναχώρηση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα από το «κλεισμένο» σύμφωνα με παράγοντες των θεσμών (και τους Finacial Times) deal Τσακαλώτου-Τρόικας στις Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου οι «σκληροί» των πιστωτών επανήλθαν με περισσότερα και πιο αυστηρά αιτήματα.  

Έτσι, αντί για την επιθυμία της ελληνικής πλευράς τα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις να εφαρμοστούν το 2020, μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2019, η γερμανική πλευρά φέρεται να απορρίπτει τώρα ακόμη και τον προηγούμενο συμβιβασμό για σταδιακή εφαρμογή τη διετία 2019 - 2020 (1%+1% του ΑΕΠ στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου) και ζητεί όλα τα μέτρα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από αφορολόγητο και συντάξεις να εφαρμοστούν το 2019. 

Παράλληλα το ΔΝΤ επιμένει στο πεδίο των εργασιακών και επαναφέρει ως μέσο πίεσης το θέμα των μέτρων ακόμη και το 2018. Η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει τη συμφωνία για να προλάβει αιτήματα για νέα μέτρα λόγω της κατακλυσμιαίας χειροτέρευσης των οικονομικών δεικτών και των προβλέψεων για το 2017 λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η παράταση των διαπραγματεύσεων.  

Παρ' όλα αυτά σύμφωνα με το tweet του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τις 01:30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε «καλή πρόοδος και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη» χωρίς να διευκρινίζει όμως αν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες ή εξ' αποστάσεως από τις έδρες των θεσμών. 

Το μυστήριο λύθηκε λίγο μετά τις 02.00 τα ξημερώματα όταν κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε από τις Βρυξέλλες: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αύριο με τηλεδιάσκεψη. Βάση της συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».   

Κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι αυτό που μπορούμε να περιμένουμε από το Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα είναι για άλλη μια φορά μια «προκαταρκτική» συμφωνία για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα.

Πιο μετά η ψήφιση για τις συντάξεις

Η μόνη διευκόλυνση που φαίνεται να προσφέρεται είναι η ψήφιση των μειώσεων στις συντάξεις μετά τη συνολική συμφωνία (global deal) με χρέος και ΔΝΤ η οποία είναι πιθανό να οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ανοίγει σύμφωνα με πληροφορίες στις Βρυξέλλες. Η συμβιβαστική αυτή φόρμουλα προωθείται από την πλευρά των Ευρωπαίων ως απάντηση στην ανησυχία που έχει εκφράσει ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί να περάσει όλα τα μέτρα προκαταβολικά από τη Βουλή χωρίς να του δώσουν τίποτα για το χρέος. Προϋπόθεση είναι βέβαια να υπάρξει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement - SLA) ως την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου) και να ψηφιστεί ο κύριος όγκος των μέτρων ως τις 22 Μαΐου.

«Το καλύτερο που μπορεί να πετύχει η κυβέρνηση είναι μια απόφαση για την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα» σημειώνει παράγοντας των θεσμών ο οποίος εκτιμά ότι η τρόικα θα μπορούσε να γυρίσει στοHilton είτε την Μεγάλη Δευτέρα για λίγα εικοσιτετράωρα είτε -το πιο πιθανό- την Τρίτη του Πάσχα 18 Απριλίου ώστε να «σκουπίσει» τις λεπτομέρειες του SLA πριν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (21-23Απριλίου). Εκεί θα συζητηθούν το χρέος και η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε την Τρίτη και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβίσι ο οποίος δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι «είναι εφικτή και απαραίτητη μια τεχνική συμφωνία μέσα στον Απρίλιο».

Βαρύ πακέτο

«Το πακέτο είναι πολύ βαρύ και η ελληνική πλευρά δύσκολα θα αποφύγει τις περικοπές από το 2019» λέει στέλεχος της Κομισιόν καθώς σύμφωνα με το ίδιο ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, μετά το σπάσιμο των κατ' αρχήν συμφωνηθέντων στο Brussels Group στις 23 Μαρτίου, άνοιξε ξανά θέμα μέτρων και για το 2018 υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως άσκηση πίεσης στην Αθήνα ώστε να μην επιμείνει στη μετάθεση των περικοπών των συντάξεων από το 2019 στο 2020, δηλαδή για μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

Τι λείπει για να αρχίσει να ξεκλειδώσει η επιστροφή των θεσμών; Όπως βεβαιώνουν πηγές πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις το μόνο που ουσιαστικά εκκρεμεί είναι μια πολιτική απόφαση από την πλευρά του κ. Τσίπρα ώστε να πέσουν οι τελικές υπογραφές στην περικοπή των συντάξεων από το 2019.

Σε κάθε περίπτωση η «αφαίμαξη» για τους συνταξιούχους θα είναι πολύ μεγάλη, με ποσοστά μειώσεων που θα ξεπερνούν το 30% για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Παράλληλα οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν από 700 και 1.000 ευρώ μεικτά θα υποστούν από το 2019 μια μείωση πραγματικού εισοδήματος ακόμη και πάνω από 1.200 ευρώ το χρόνο εξαιτίας και της μείωσης του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ στα 5.600 ευρώ.

Tags
Back to top button