Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Οι αλλαγές που θα δουν οι αυτοαπασχολούμενοι το 2025 στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα

Βασικός στόχος του ΥΠΕΘΟ είναι η συνεχής μείωση του ποσοστού των αυτοαπασχολούμενων που θα καταλήγουν να φορολογούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν δείξει ότι το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται κοντά στο 50% και ο στόχος είναι με την πάροδο του χρόνου, να γίνεται ολοένα και μικρότερο.

Πώς εκτιμάται ότι θα συμβεί αυτό; Καταρχήν με τη συνέχιση της ανάπτυξης που θα φέρει υψηλότερα εισοδήματα και κατά δεύτερον με την επέκταση των ηλεκτρονικών βιβλίων που ουσιαστικά θα βάζουν υψηλότερα τον πήχη για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες από αυτόν που ορίζουν τα τεκμαρτά εισοδήματα.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 75.166 δηλώσεις αυτοαπασχολούμενων και από αυτές προκύπτει ότι το 51% (περίπου 37943 φορολογούνται με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ενώ οι υπόλοιποι με βάση τα βιβλία τους (δηλαδή τη διαφορά εσόδων – εξόδων). Αν και είναι ακόμη νωρίς για την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων δεδομένου ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, εκτιμάται ότι το ποσοστό δεν θα μεταβληθεί σημαντικά.

Φέτος δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές καθώς η διαδικασία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων είναι σε εξέλιξη.

Τι αναμένεται για το 2025

1. Να αποδώσουν περισσότερο τα ηλεκτρονικά βιβλία. Τα αυτόματα συμπληρωμένα στοιχεία θα βάζουν για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους «όρια» τα οποία θα είναι υψηλότερα από τα τεκμαρτά. Και επειδή τα ηλεκτρονικά τιμολόγια στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα συναλλαγών, δεν θα υπάρχει και το επιχείρημα ότι οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται για εισόδημα που ενδεχομένως δεν υπάρχει.

 

2. Να μειωθεί περαιτέρω η επιβάρυνση λόγω της πλήρους κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος. Το μέτρο έχει ήδη συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό για το επόμενο φορολογικό έτος και θα εξασφαλίσει μείωση φόρου κατά 300 ευρώ για όλους, είτε φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια είτε όχι.

3. Να υπάρξει μια αύξηση στο «τεκμαρτό εισόδημα» λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.

Ενδεχομένως αυτό να προκαλέσει προβλήματα για μικρούς επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων σε περιοχές. Σε αυτό το πεδίο μπορεί να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση. Να εξεταστούν δηλαδή τα ευρήματα από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, να εντοπιστούν σημεία αδικίας και να διορθωθούν.

Tags
Back to top button