Τέσσερις «βόμβες» στα θεμέλια του ΕΦΚΑ που σκάνε εντός του 2017 οδηγούν στην ενεργοποίηση του «κόφτη» συντάξεων πολύ νωρίτερα από τις απαιτήσεις των δανειστών.
Αν και η συζήτηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης επικεντρώνεται στο αν ο δημοσιονομικός κόφτης θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι ωστόσο τα φιτίλια έχουν ανάψει ήδη και απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής τα τέσσερα σημεία που απειλούν το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις είναι:
- Η δέσμευση για έκδοση των κύριων συντάξεων σε 120.000 συνταξιούχους που σήμερα βρίσκονται σε αναμονή εδώ και δύο χρόνια κρύβει την πρώτη βόμβα που αναμένεται να τινάξει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες του 2018. Και αυτό γιατί σε όλες τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν γίνει οι συνταξιούχοι σ αναμονή δεν εμφανίζονται πουθενά ούτε στις μελλοντικές προβολές, με αποτέλεσμα να διατηρούν τις συνταξιοδοτικές δαπάνες χαμηλά.
- Έτος σταθμός για το μέλλον του ΕΦΚΑ και των συντάξεων είναι το 2017 αναφορικά με την πορεία είσπραξης των εσόδων. Εδώ κρύβεται η δεύτερη βόμβα και το φιτίλι ήδη έχει ανάψει εξαιτίας των παλινωδιών της κυβέρνησης και της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί από τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζόμενους με μπλοκάκια και αγρότες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2017 ο ΕΦΚΑ θα είχε λιγότερα έσοδα ακόμη και αν η εισπραξιμότητα αυξηθεί στο 60%.
- Τρίτη «βόμβα» που αναμένεται να εκκινήσει νωρίτερα τις διαδικασίες σχετικά με το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων είναι η ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ, που εκτοξεύει τη δαπάνη συντάξεων στο 10% του ΑΕΠ.
- Τέταρτη «βόμβα» αφορά στις πραγματικές συνθήκες στην αγορά εργασίας με την τεράστια διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την καταβολή μειωμένων εισφορών στον ΕΦΚΑ.
Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, τρεις κόφτες που αυτόματα οδηγούν σε μειώσεις παλαιών συντάξεων, πέραν αυτών που επέρχονται από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων και χωρίς να «πειράζονται» οι προσωπικές διαφορές, περιλαμβάνονται ήδη στο νόμο Κατρούγκαλου:
- Η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν πρέπει να υπερβαίνει το 16,1% τους ΑΕΠ. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνονται περικοπές συντάξεων.
- Εμμεση μείωση συντάξεων θεωρείται και η πρόβλεψη του νόμου ότι μέχρι το 2021 δεν θα υπάρξουν αυξήσεις συντάξεων, παρότι προβλέπεται μηχανισμός αυξήσεων.
- Τέλος, οι ρήτρες μηδενικού ελλείμματος, που εμμέσως πλην σαφών, επανέρχονται στην επικούρηση και στα ταμεία εφάπαξ.