Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Οι 10+1 μεγαλύτερες χιονοπτώσεις στην Αθήνα τα τελευταία 100 χρόνια: Τέτοια διάλυση πρώτη φορά!

Με την «Ελπίδα» να σφυροκοπά το τελευταίο 24ωρο την χώρα μας και το χιόνι να είναι στρωμένο από το κέντρο της Αθήνας, όπου και χρειάζεται αλυσίδες, έως και τα νότια προάστια, ας θυμηθούμε τις χειρότερες κακοκαιρίες στην Αττική τα τελευταία 100 χρόνια! 

Την εφετινή διάλυση, βέβαια, δεν την ξανάζησε η Αττική. Ακόμα και πέρσι στην κακοκαιρία «Μήδεια« που είχαν μείνει μια βδομάδα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τα βόρεια προάστια. τέτοιο χάος δεν υπήρξε στο κέντρο και στο στα νότια προάστια.

Για πρώτη φορά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ζητούσε από τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να σωθούν!

«Στις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες καλώ τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις και να επιστρέψουν με ψυχραιμία και ασφάλεια στο σπίτι τους. Έξω τη στιγμή αυτή υπάρχουν 4.000 αστυνομικοί και 900 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ, που δίνουν μάχη να βοηθήσουν τους πολίτες».

Στο μεταξύ οι καταγγελίες για την απουσία τροχαίας ή εκχιονιστικών μηχανημάτων ακόμα και στην Αττική εδώ, πέφτουν βροχή.

9 Φεβρουαρίου 1911

Ο χιονιάς ξεκίνησε στις 8 του μήνα και συνεχίστηκε ασταμάτητα μέχρι λίγο μετά το μεσημέρι της 10ης Φεβρουαρίου. Η μέγιστη θερμοκρασία στο Θησείο στις 10/2 ήταν -0,3 βαθμοί Κελσίου και το χιόνι έμεινε στην Αθήνα για τέσσερις ημέρες.

7 Ιανουαρίου 1929

Η βαρυχειμωνιά που είχε πέσει στις 7 του μήνα –και συνεχίστηκε στην Αθήνα και την επόμενη μέρα– ήταν ένα σπάνιο φαινόμενο: οι εφημερίδες της εποχής μιλούν για χιόνι και δριμύ ψύχος στην πρωτεύουσα, όπως και σε ολόκληρη την ανατολική Ελλάδα, όπου επικρατούσαν χιόνια και παγετός, ενώ στη δυτική Ελλάδα ο καιρός ήταν σχετικά καλός για την εποχή, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται μεταξύ 8 και 10 βαθμών Κελσίου!

15 Φεβρουαρίου 1934

Η Αθήνα βιώνει έναν από τους μεγαλύτερους χιονιάδες που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία της, ο οποίος δημιούργησε αμέτρητα προβλήματα στην πρωτεύουσα. Σε εκείνον τον χιονιά καταγράφηκε η μικρότερη ελάχιστη θερμοκρασία όλων των ετών από τα οποία έχουμε στοιχεία. Στις 16 Φεβρουαρίου 1934, στη Γεωπονική Σχολή, το θερμόμετρο έδειξε -10,4 βαθμούς Κελσίου.

Ιανουάριος 1942

Στον μεγάλο λιμό του '41-'42, μέσα στην Κατοχή, ήρθε να προστεθεί και ένας από τους πιο άγριους χειμώνες, με το θερμόμετρο να πέφτει στους έξι βαθμούς κάτω από το μηδέν. Η Αθήνα πεινούσε και πάγωνε.

Ιανουάριος 1963

25/1: Το θερμόμετρο στην Αθήνα κατέβηκε στους -1,4 βαθμούς Κελσίου. Στα λευκά η πρωτεύουσα απ' άκρη σ' άκρη. 26/1: Η θερμοκρασία στο κέντρο είναι -3 βαθμοί Κελσίου και την επομένη χιονίζει ξανά στα βόρεια προάστια.

17 Ιανουαρίου 1964

Χιονίζει ξανά στην Αθήνα – ακόμα και η πλατεία Συντάγματος σκεπάζεται με ένα λεπτό στρώμα χιονιού.

Ο «χειμώνας του 1987»

Μπορεί να έχει καταγραφεί ως «ο χειμώνας του 1987», αλλά η μεγαλύτερη χιονόπτωση συνέβη τον Μάρτιο, που χιόνιζε για ένα δεκαπενθήμερο συνεχόμενα, με μικρά διαλείμματα. Η κακοκαιρία ξεκίνησε λίγο μετά την Καθαρά Δευτέρα (που είχε γίνει με λιακάδα) και από τις 4 του μήνα άρχισε μια πρωτοφανής σε διάρκεια χιονόπτωση, που επαναλήφθηκε στις 5, 6, 8, 9, 11, 12 και 13 Μαρτίου, με εντονότερα φαινόμενα στις 9 του μήνα. Ήταν ο ψυχρότερος Μάρτιος που έχει καταγραφεί τα τελευταία εξήντα χρόνια στην Ελλάδα. Για την Αθήνα ήταν ο ψυχρότερος των τελευταίων 150 χρόνων. Στο κέντρο, το ύψος του χιονιού είχε ξεπεράσει τους 15 πόντους.

Ιανουάριος 2002

Τη δεκαετία του '90 χιόνισε μόνο μία φορά στο κέντρο και στα νότια της πόλης, τον Φεβρουάριο του 1992. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2002 δεν το είχε «στρώσει» ούτε μία φορά στο κέντρο. Τον Γενάρη του 2002 έπεσε το πρώτο χιόνι της νέας χιλιετίας, με χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και έντονη χιονόπτωση μόνο για μισή ώρα, με αποτέλεσμα να ντυθεί στα λευκά όλη η Αττική. Στα βόρεια προάστια οι αλεξιπτωτιστές που είχαν πάει με «προσωπική εντολή» του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Γ.Παπαντωνίου, έσπαγαν τον πάγο από τα πεζοδρόμια της Κηφισιάς. Το χιόνι σκέπασε όλες τις παραλίες της Αττικής

12 Φεβρουαρίου 2004

Ο δεύτερος χιονιάς για την πρωτεύουσα τη νέα χιλιετία ήρθε μετά τα μεσάνυχτα της 12ης Φεβρουαρίου, έτσι το πρωί της 13ης βρήκε την Αθήνα ντυμένη στα λευκά μέχρι και τα νότια προάστια. Η χιονόπτωση έγινε εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας με τον Κώστα Καραμανλή, τότε πρόεδρο της ΝΔ να μεταβαίνει στην Θεσσαλονίκη με τρένο για την ομιλία του σε κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Πήγε και επέστρεψε σε λιγότερο από 24 ώρες!

16 Φεβρουαρίου 2008

Το απόγευμα της Παρασκευής 16/2 ξεκίνησε να χιονίζει και να το στρώνει στα βόρεια προάστια και στη συνέχεια όλη η Αττική είχε ντυθεί στα λευκά. Ήταν το εντονότερο φαινόμενο χιονόπτωσης στην Αθήνα –συγκεκριμένα, στα κεντρικά και νότια προάστια– για όλη τη δεκαετία 2000-2010. Η θερμοκρασία έπεσε στους -5 βαθμούς Κελσίου, αλλά δεν υπήρξε κανένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς ήταν η τελευταία φορά που λειτούργησε σωστά ο κρατικός μηχανισμός σε ανάλογη καταστροφή.

«Μήδεια»: 13-17 Φεβρουαρίου 2021

Το 2021 οι κακοκαιρίες είχαν και όνομα. Έτσι το 2021 είχαμε τη Μήδεια. Η έντονη κακοκαιρία  επικράτησε στο διάστημα από 13 έως 17 Φεβρουαρίου και είχε ως κύριο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σημειώθηκαν χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση ήταν η διάρκεια των χιονοπτώσεων. 

Με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά παράλια, χιόνισε ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι χρονιές που κάναμε χιονισμένα Χριστούγεννα στην Αθήνα: 1949, 1962, 1968, 1991, 1992

Οι χιονισμένες Πρωτοχρονιές: 1983, 1992.

Tags
Back to top button