Η σχέση μεταξύ χρόνιας φλεγμονής και αυξημένου κινδύνου ασθενειών όπως ο καρκίνος είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.
Σύμφωνα δε με πρόσφατη μελέτη, «υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που τεκμηριώνουν το συμπέρασμα ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, όπως φαίνεται από τη σχέση μεταξύ χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου».
Η χρόνια φλεγμονή προκαλείται από πολλούς παράγοντες – όπως βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις, χημικές ερεθιστικές ουσίες, παχυσαρκία και μη αφομοιώσιμα σωματίδια. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η διατροφή μας βοηθά στην καταπολέμηση των φλεγμονών σε κυτταρικό επίπεδο.
Δημιουργώντας ένα χρήσιμο εργαλείο για τους καταναλωτές.
Πρόσφατα, οι ερευνητές του Arnold School of Public Health και του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας ανέπτυξαν ένα εργαλείο που ταξινομεί τη διατροφή ενός ατόμου σύμφωνα με έναν δείκτη διατροφής, ο οποίος καθορίζει κατά πόσον η εν λόγω διατροφή έχει αντιφλεγμονώδη ή φλεγμονή επίδραση. Ο δείκτης της φλεγμονώδους διατροφής κατατάσσει 50 διαφορετικές τροφές, συστατικά και φυτοχημικά σύμφωνα με τις αντιφλεγμονώδεις ουσίες τους.
Ο δείκτης αυτός χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα σε μια μελέτη που εξετάζει τον συσχετισμό μεταξύ χρόνιας φλεγμονής και κινδύνου καρκίνου παχέος εντέρου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology And Biomarkers Prevention . Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, μετατρέπεται από τους ειδικούς σε μια εφαρμογή ως λίστα, με απώτερο στόχο να γίνει προσβάσιμη και στους καταναλωτές.
Γνωστές αντιφλεγμονώδεις τροφές!
Αν και αυτός ο κατάλογος κατηγοριοποίησης δεν είναι ακόμη έτοιμος να δοθεί στους καταναλωτές, η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε για να ξεκινήσουμε μια διατροφή με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Χάρη στις πολλές έρευνες που εκπονήθηκαν από γιατρούς και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, γνωρίζουμε ότι πολλά είδη τροφών έχουν τεκμηριωμένα πλέον αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σας παραθέτουμε μια μικρή λίστα τροφών τις οποίες μπορείτε να τις εντάξετε σε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή:
1. Κουρκουμάς
2. Μην εκτρεφόμενα ψάρια
3. Τζίντζερ
4. Λαχανικά με βαθύ πράσινα φύλλα (πχ σπανάκι)
5. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
6. Μύρτιλλα
7. Γλυκοπατάτες
8. Ορισμένες ποικιλίες τσαγιού
9. Αβοκάντο
10. Φύκια
Δημιουργήστε τη δική σας αντιφλεγμονώδη διατροφή!
Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή δεν είναι μια τυπική περίπτωση διατροφής – ωστόσο μπορείτε να χάσετε κάποια κιλά καταναλώνοντας μόνο υγιεινές τροφές και αποφεύγοντας φλεγμονώδεις τροφές, όπως οι απλοί υδατάνθρακες, αλλά η διατροφή αυτή δεν σχετίζεται με την απώλεια βάρους, αλλά την ενίσχυση της υγείας. Σκοπός της είναι να μειώσει τη χρόνια τάση σε φλεγμονές μακροπρόθεσμα, με την έννοια ότι απαιτεί δέσμευση και κατανόηση του τρόπου που η τροφή επιδρά στο σώμα μας.
Η λήψη διαιτητικών φυτικών ινών, απαραίτητων λιπαρών οξέων, βιταμινών, μετάλλων και προστατευτικών φυτοθρεπτικών ουσιών είναι πολύ σημαντική σε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή. Φροντίστε να έχετε ποικιλία και να συμπεριλάβετε φρούτα και λαχανικά από όλο το χρωματικό φάσμα – ντομάτες, ντοματάκια, λαχανικά με σκουρόχρωμα πράσινα φύλλα, πορτοκάλια και κίτρινα φύλλα. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε, δίδοντας προτεραιότητα στο κόκκινο κρασί. Παραμείνετε ενυδατωμένοι και καταναλώνετε ελεύθερα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο.
Καλύτερα να αποφεύγετε να καταναλώνετε περισσότερο μια συγκεκριμένη τροφή – καταναλώστε απ΄όλα και με μέτρο. Παρατηρήστε πώς αισθάνεστε μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών – αφήστε το σώμα σας να σας διδάξει και θα μάθετε τι είναι το καλύτερο για σας και τι όχι, όσον αφορά τη μείωση των φλεγμονών….και κατ΄επέκταση της μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.
share24.gr