
O Ντέιβιντ Κάρντεν, Αναπληρωτής Περιφερειακός Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ για την κρίση στη Συρία, ανακοίνωσε ότι η θέση του καταργείται, σηματοδοτώντας «μέρος της μετάβασης του ΟΗΕ σε μια νέα Συρία».
Όπως τόνισε, με τις «θετικές εξελίξεις στη χώρα», αποφασίστηκε η «ενοποίηση του συντονισμού υπό την ηγεσία του Συντονιστή Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στη Δαμασκό», γεγονός που οδηγεί και στην κατάργηση της θέσης του.
Σχετικά με τη βελτίωση της πρόσβασης στις περιοχές της χώρας, τόνισε ότι «γενικά έχει βελτιωθεί από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους», αν και παραδέχθηκε ότι η ασφάλεια εξακολουθεί να περιορίζει την πρόσβαση σε ορισμένες αγροτικές περιοχές στις ακτές. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «έχουμε καλή πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αυτήν τη στιγμή».
Όσον αφορά στις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία και το Κουρδικό στοιχείο, ο κ. Κάρντεν επεσήμανε ότι «οι επιθέσεις κατά αμάχων και υποδομών έχουν μειωθεί σημαντικά» και ότι «οι περιορισμοί μετακίνησης στην πόλη του Χαλεπίου έχουν χαλαρώσει». Αναφέρθηκε επίσης θετικά στις επισκευές στο Φράγμα Τισρίν, σημειώνοντας ότι «ο Ερυθρός Σταυρός και η UNICEF συμμετέχουν στις εργασίες», που θα επιτρέψουν την αποκατάσταση υδροδότησης και ηλεκτροδότησης για περισσότερους από 400.000 ανθρώπους στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου.
Απαντώντας σε ερώτηση για την Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, ανέφερε ότι «χιλιάδες εκτοπισμένοι προετοιμάζονται για επιστροφή», ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες για τις οικογένειες που επιστρέφουν.
Αναλογιζόμενος τη θητεία του, ο κ. Κάρντεν περιέγραψε ως προνόμιο τη δυνατότητα να υπηρετήσει τον συριακό λαό από το 2023, όταν έφτασε στην περιοχή «μετά τους καταστροφικούς σεισμούς».
Εξήρε την κοινότητα εργαζομένων του ΟΗΕ και των ΜΚΟ που εργάστηκαν ακατάπαυστα για την παροχή βοήθειας από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία και υπενθύμισε ότι βασίστηκε «στην παρακαταθήκη των προκατόχων του που εργάζονταν στον διασυνοριακό μηχανισμό από το 2014», χαρακτηρίζοντάς τον ως «μια δομή που γεννήθηκε από ανάγκη, εν μέσω πολιτικών διαιρέσεων».
Αναδεικνύοντας τον αντίκτυπο των διασυνοριακών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, σημείωσε ότι από το 2014 έχουν παραδοθεί «πάνω από 62.000 φορτηγά με τρόφιμα, ιατρικά είδη, καταφύγια και πρόσθετη βοήθεια», εξυπηρετώντας εκατομμύρια Σύρους κάθε μήνα. Μόνο για το 2025, «ο ΟΗΕ έχει αποστείλει ήδη 936 φορτηγά», αριθμός που ξεπερνά το σύνολο του προηγούμενου έτους.
Πέρα από την άμεση ανακούφιση του λαού, ο κ. Κάρντεν υπογράμμισε ότι «ανακαινίστηκαν σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία» και «παρείχαν κρίσιμες υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και προστασίας». Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες «μετακίνησης εκτοπισμένων οικογενειών από φθαρμένες σκηνές σε πιο ασφαλή και αξιοπρεπή καταλύματα».
Υπό την εποπτεία του ιδίου και των προκατόχων του, το ταμείο του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις στη Σύρια διέθεσε σχεδόν 1,1 δισεκ. δολάρια από το 2014.
«Το 2024, το Ταμείο διέθεσε σχεδόν 67 εκατομμύρια δολάρια», είπε, παρά το δυσκολία να βρεθεί χρηματοδότηση. Το 70% των πόρων κατευθύνθηκε σε συριακές ΜΚΟ και οι μισοί δικαιούχοι ήταν γυναίκες και κορίτσια, «που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της σύγκρουσης».
Παρά τις θετικές εξελίξεις, προειδοποίησε ότι «η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει».
Σήμερα, ανέφερε, «περισσότεροι από 16 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη βοήθειας», με το 40% των αναγκών να συγκεντρώνεται σε Ιντλίμπ και Χαλέπι. Ο εσωτερικός εκτοπισμός παραμένει μαζικός, με περίπου 7 εκατομμύρια εκτοπισμένους, αν και έχει σημειωθεί «σταδιακή αύξηση των επιστροφών».
Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη αποστολή του στη Σαρακέμπ, όπου συνάντησε ομάδες αποναρκοθέτησης. «Η καταστροφή ήταν συντριπτική - πιο σοβαρή και από αυτήν που είδα μετά τους σεισμούς του 2023», ανέφερε.
Ωστόσο, o Kάρντεν ανέφερε ότι η έλλειψη χρηματοδότησης απειλεί σοβαρά την παροχή βοήθειας. «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι», προειδοποίησε, αποκαλύπτοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί μόνο 179 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ποσό ανέφερε, είναι «λιγότερο από το 9%» των απαιτούμενων 2 δισεκατομμυρίων που χρειάζεται να συγκεντρωθούν έως τον Ιούνιο.
«Ήδη, έχει ανασταλεί η παροχή νερού και αποχέτευσης σε καταυλισμούς και έχουν διακοπεί κρίσιμες υπηρεσίες για γυναίκες και κορίτσια», τόνισε.
Παρ' όλα αυτά, ο κ. Κάρντεν εξέφρασε αισιοδοξία ότι «αυτό είναι το κατάλληλο χρονικό σημείο για επενδύσεις στη Συρία», ώστε να στηριχθεί μια «πιο αυτάρκης μελλοντική πορεία».
Παρά την κατάργηση της θέσης του, ο κ. Κάρντεν διαβεβαίωσε ότι «ο ΟΗΕ θα παραμείνει ενεργός στον ανθρωπιστικό τομέα στη Συρία», τονίζοντας ότι «οι ανάγκες παραμένουν τεράστιες».