
Είναι γεγονός ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο εάν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι σοβαρός για τις διαπραγματεύσεις για μια ειρήνη ή αν καθυστερεί να παράσχει χρόνο για την επίτευξη όλων των στόχων της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης.
Το ίδιο το Κρεμλίνο είπε ότι, αν και παίρνουν σοβαρά τις διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ, δεν μπορούν απλώς να γίνουν αποδεκτές «όπως είναι» επειδή δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει «το βασικό αίτημα της Ρωσίας, δηλαδή την ανάγκη επίλυσης των ζητημάτων που πηγάζουν από τις βαθύτερες αιτίες αυτής της σύγκρουσης».
Χωρίς σκανάρισμα καμία συναλλαγή! Η ΑΑΔΕ εξαπολύει τον «Μεγάλο Αδελφό»- Το ψηφιακό πελατολόγιο επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους
Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί ότι απέρριψε την κατάπαυση του πυρός του Τραμπ
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε το θέμα «σύνθετο» και προειδοποίησε ενάντια στις προσδοκίες για «άμεσα αποτελέσματα».
Ορισμένες από τις «βασικές απαιτήσεις» της Ρωσίας, όπως οι εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η προστασία των Ρώσων στην Ουκρανία, είναι λογικές.
Ορισμένοι, όπως οι μέγιστοι περιορισμοί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και η παραχώρηση της Ουκρανίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περισσότερων εδαφών από όσα έχασε στο πεδίο της μάχης, δεν είναι.
Λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στο κατά πόσον ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι είναι σοβαρός για τις διαπραγματεύσεις για μια ειρήνη.
Οι προϋποθέσεις Ζελένσκι
Αν και συχνά υποστηρίζεται ότι, σε αντίθεση με τον Πούτιν, ο Ζελένσκι έχει αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός της κυβέρνησης Τραμπ χωρίς προϋποθέσεις, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία εντούτοις έχει θέσει προϋποθέσεις.
Ο Ζελένσκι έχει ορίσει ότι τα παιδιά που απήχθησαν από τη Ρωσία και τους Ουκρανούς πολίτες που κρατούνται παράνομα από τη Ρωσία πρέπει να επιστραφούν.
Έχει προσδιορίσει ως κόκκινες γραμμές, εύλογα, να μην παραχωρηθεί κανένα έδαφος πέρα από αυτό που ήδη κατέχει η Ρωσία και, πιο παράλογα, να δοθούν επαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας.
Παράλογο γιατί αυτές οι εγγυήσεις ασφαλείας, όπως έχει ξεκαθαρίσει προηγουμένως ο Ζελένσκι, πρέπει να είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ ή οι διεθνείς δυνάμεις που περιλαμβάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πρόσφατα, η Ουκρανία πρόσθεσε ως κόκκινη γραμμή ότι δεν μπορεί να δεχτεί περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις της, αναφέροντας ότι «αυτή είναι μια θέση αρχής της Ουκρανίας, και κανείς και προπαντός σίγουρα όχι η επιθετική χώρα Ρωσία, θα υπαγορεύσει στη χώρα μας τι είδους ένοπλες δυνάμεις θα έπρεπε να έχει ».
Αλλά πιο άμεσα και πιο προκλητικά, σημειώθηκε πρόσφατα μια σειρά γεγονότων που η Ουκρανία εκμεταλλεύτηκε και δυνητικά τα ενίσχυσε για να παράσχει αιτία για αυξημένη δυτική βοήθεια και παρέμβαση.
Σωρηδόν οι κατασχέσεις από Εφορία-Ταμεία-Δήμους! Ακόμα και για τέλη κοιμητηρίου-7 στους 10 κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα
Ο Ζελένσκι σπρώχνει τις ΗΠΑ να στηρίξουν την συνέχιση του πολέμου
Στεκόμενος μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ, που προσπαθεί να διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου, και της Ευρώπης, που φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο, ο Ζελένσκι αγόρασε τα δικαιώματα σε αυτά τα αληθινά γεγονότα και παρήγαγε ιστορίες που μπορεί να ενισχύσουν δραματικά τα γεγονότα προκειμένου να δώσει το κίνητρο για να επαναφέρουν τις ΗΠΑ στον πόλεμο.
Αν και μπορεί να περάσει πολύς καιρός μέχρι το κοινό να μάθει σε ποιο βαθμό οι ιστορίες βασίζονται στην αλήθεια, υπάρχουν υποδηλωτικές ενδείξεις ότι ο Ζελένσκι χτίζει υπερβολές από τα γεγονότα προκειμένου να καταστήσει πιο δύσκολο για τις ΗΠΑ να επιμείνουν στη διαπραγμάτευση με τον Πούτιν.
Η ιστορία των Κινέζων στρατιωτών
Στις 9 Απριλίου, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνέλαβαν δύο Κινέζους στρατιώτες που πολεμούσαν στην περιοχή του Ντόνετσκ της Ουκρανίας.
Αυτό παρείχε την πλοκή για μια ιστορία που φαίνεται να βασίζεται στην αλήθεια.
Ο Ζελένσκι είπε στη συνέχεια ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών «πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι» Κινέζοι που «πολεμούν εναντίον Ουκρανών στο έδαφος της Ουκρανίας».
Αυτό το κομμάτι μπορεί επίσης να ισχύει.
Σε εκείνο το σημείο, όμως, το σενάριο φαίνεται να ξεπερνά τα γεγονότα.
Ο Ζελένσκι έκανε τον περαιτέρω ισχυρισμό, όχι ότι γνωρίζουν «ακόμα» ότι τους έστειλε η Κίνα, αλλά ότι η κινεζική κυβέρνηση επιτρέπει στους πολίτες της να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Δήλωσε μάλιστα ότι «το επίσημο Πεκίνο το γνωρίζει αυτό» και δεν το απέτρεψε.
Αυτό το «κινεζικό ζήτημα», είπε στη συνέχεια ο Ζελένσκι, «είναι σοβαρό» και κάλεσε «τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο να απαντήσουν».
Η εκδήλωση παρήχθη με τρόπο που είχε σκοπό να αναγκάσει τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στον πόλεμο.
Όμως, παρά τον ισχυρισμό του Ζελένσκι ότι η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών δεν γνώριζε ακόμη εάν η Κίνα είχε στείλει τους στρατιώτες και ότι η κινεζική κυβέρνηση το γνώριζε και το είχε επιτρέψει, οι δύο Κινέζοι στρατιώτες επέμειναν ότι «εντάχθηκαν στον πόλεμο οικειοθελώς και αρνήθηκαν οποιουσδήποτε δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση».
Ο ισχυρισμός των Κινέζων στρατιωτών ότι είναι μισθοφόροι φέρεται να υποστηρίζεται από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για οικονομικό Αρμαγεδδώνα! Οι δασμοί του Τραμπ οδηγούν την Παγκόσμια Οικονομία στην άβυσσο
Πληροφορίες που μοιράστηκαν οι ΗΠΑ με την Ουκρανία.
«Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι εξοικειωμένοι με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και ένας πρώην αξιωματούχος των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών» είπαν ότι οι Κινέζοι πολίτες «είναι μισθοφόροι που δεν φαίνεται να έχουν άμεση σχέση με την κυβέρνηση της Κίνας».
Εάν η παρουσία Κινέζων στρατιωτών στην Ουκρανία ήταν πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης, αυτό θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη ιστορία, καθώς θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο.
Αν όμως, όπως φαίνεται, οι δύο Κινέζοι πολίτες είναι μισθοφόροι, τότε δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους δεκάδες χιλιάδες άλλους μισθοφόρους από άλλες χώρες που πολεμούν εκατέρωθεν στην Ουκρανία.
Η Ρωσική πυραυλική επίθεση στο Σούμι
Η δεύτερη ιστορία είναι η ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Sumy της Ουκρανίας που άφησε αρκετούς νεκρούς.
Αυτή η ιστορία, επίσης, βασίζεται σε γεγονότα.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε το χτύπημα ακριβείας χρησιμοποιώντας δύο υπερηχητικούς πυραύλους Iskander.
Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση με πυραύλους ήταν μια σκόπιμη επίθεση εναντίον αμάχων που πήγαιναν στην εκκλησία την Κυριακή των Βαΐων.
Ο Ζελένσκι το ονόμασε «Μια φρικτή ρωσική επίθεση βαλλιστικού πυραύλου» που «έπληξε έναν συνηθισμένο δρόμο της πόλης, μια συνηθισμένη ζωή… την ημέρα που οι άνθρωποι πηγαίνουν στην εκκλησία – την Κυριακή των Βαΐων».
Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι το έχουν χαρακτηρίσει έγκλημα πολέμου και μπορεί να είναι, αφού σκοτώθηκαν άμαχοι.
Ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι το χτύπημα πυραύλων δεν ήταν μια σκόπιμη επίθεση εναντίον αμάχων, αλλά ένα χτύπημα ακριβείας σε «σύσκεψη του επιτελείου διοίκησης της επιχειρησιακής-τακτικής ομάδας Seversk» των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του κρατικού πανεπιστημίου του Sumy.
Ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δώσει υποστηρικτικές καταθέσειςπρος τούτο, ενώ σύμφωνα με τον ουκρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Strana, «ολοένα και περισσότερες πληροφορίες προκύπτουν από διάφορες πηγές ότι στόχος της επίθεσης ήταν ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό».
Αρκετές πηγές, συμπεριλαμβανομένου ενός Ουκρανού βουλευτή, ενός πρώην βουλευτή και του δήμαρχου του κοντινού Konotop, λένε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τελετή βράβευσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων 117η ταξιαρχία εδαφικής άμυνας, στην οποία είχαν προσκληθεί και πολίτες.
Ορισμένες από αυτές τις πηγές κατηγόρησαν τον Κυβερνήτη της Περιφέρειας Σούμι, Βολοντίμιρ Αρτιούχ, για την οργάνωση ή την προώθηση της τελετής, παρά το γεγονός ότι είχαν προειδοποιηθεί να μην το κάνει.
Επιβεβαιώνοντας ότι υπήρχε μια τελετή απονομής εκείνη την ημέρα, ο Artiukh υπερασπίστηκε τον εαυτό του, λέγοντας: «Δεν ήταν δική μου πρωτοβουλία», αλλά παραδέχτηκε ότι ήταν προσκεκλημένος.
Στις 15 Απριλίου, το γραφείο του Zelensky ανακοίνωσε ότι ο Artyukh είχε απολυθεί.
Αν και ανέφερε την ουκρανική εκδοχή της ιστορίας και αρνήθηκε ότι σκοτώθηκαν στρατιώτες στην τελετή, μια δημοσίευση της Washington Post της 16ης Απριλίου παραδέχεται ότι πολλοί, συμπεριλαμβανομένων Ουκρανών στρατιωτών που ήταν παρόντες στην τελετή, «κατεύθυναν την οργή τους στους διοργανωτές της τελετής στρατιωτικών μεταλλίων, που», αναφέρει η The Post, «μπορεί να ήταν ο στόχος των ρωσικών επιδρομών».
Ένας Ουκρανός στρατιώτης είπε στην The Post ότι «τα σχέδια για τις επιδείξεις εν καιρώ πολέμου μάλλον τράβηξαν την προσοχή της Ρωσίας».
Λέει ότι η διεξαγωγή της τελετής σε εκείνη την τοποθεσία «ήταν περιττή και ανεύθυνη» και ότι «Οι Ρώσοι μπορεί να έχουν υποκλέψει επικοινωνίες ή να έχουν ενημερωθεί από έναν τοπικό συνεργάτη για τα σχέδια».
Αν και ουκρανικές πηγές λένε ότι σκοτώθηκαν από είκοσι έως τριάντα πέντε άτομα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι σκοτώθηκαν πάνω από εξήντα ανώτεροι Ουκρανοί στρατιωτικοί.
Είναι σημαντικό ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ λέει ότι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ μπορεί επίσης να σκοτώθηκαν στο χτύπημα: "Έχουμε στοιχεία για το ποιος βρισκόταν στις εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν στο Σούμι. Ήταν μια άλλη συνάντηση των Ουκρανών στρατιωτικών ηγετών με τους δυτικούς συναδέλφους τους".
Ίσως χρειαστεί χρόνος για να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη στο Suny.
Άποψή μας είναι πως η ιστορία της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης μπορεί να ενταχθεί στην ιστορία των Κινέζων στρατιωτών για να σχηματίσει ένα μοτίβο αληθινών γεγονότων, που ενισχύθηκαν για να δώσουν αφορμή για αυξημένη βοήθεια και παρέμβαση της Δύσης και να κάνουν έτσι πιο δύσκολο για την κυβέρνηση Τραμπ, να επιδιώξει διπλωματικό τέλος του πολέμου.