
Η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και ο αγωγός East Med που συνδέει Ελλάδα-Κύπρο- Ισραήλ σε ένα προκλητικό ενεργειακό σύμφωνο αποτελεί ταυτόχρονα υπόσχεση αλλά και δοκιμασία, αναφέρει σε άρθρο του ο Κων/νος Μπογδάνος σεεπισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
Ο East-Med δεν είναι απλά ένας αγωγός
Ο East-Med αποτελεί μια έκφανση της μάχης για την κυριαρχία στη ΝΑ Μεσόγειο, μια ευκαιρία να ξαναχαράξουμε τον ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη και ένα χαστούκι στο πρόσωπο της δειλίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την Διοίκηση Τράμπ προκρίνουν την προοπτική της αναβίωσης αυτής της γραμμής σωτηρίας μήκους 1.900 χιλιομέτρων, ένα έργο που θα μπορούσε να αντλεί 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στις φλέβες της Ευρώπης.
Ωστόσο, είναι το θάρρος, και όχι μόνο τα μεγέθη, που θα αποφασίσει αν θα υλοποιηθεί ως έργο ή θα πεθάνει.
Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ πρέπει να υλοποιήσουν το έργο και η Ευρώπη θα πρέπει να ξυπνήσει.
Η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σφυρηλατείται στις αντιξοότητες
Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει για την υλοποίηση του East-Med την στρατιωτική της ισχύ αλλά και την στρατηγική της θέση για λογαριασμό της ΕΕ, η Κύπρος, χωρίς να υποκύψει στις τουρκικές απειλές μπορεί να παρέξει τα πλούσια σε φυσικό αέριο νερά της και τέλος το Ισραήλ, ένα κράτος με μεγάλη στρατιωτική ισχύ μπορεί να τον υπερασπιστεί αλλά και να τον προικίσει με τη γενναιοδωρία του Λεβιάθαν.
Και οι τρείς χώρες μαζί, μπορούν να αποτελέσουν το αντίβαρο στις νεο-οθωμανικές αυταπάτες της Άγκυρας.
Ο αγωγός East Med αποτελεί το μέσο για να σπάσει η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, να παρακάμψει τις εκρήξεις της Τουρκίας και να γίνει η Ελλάδα το νότιο ενεργειακό κέντρο της ΕΕ.
Αυτό πρέπει να συμβεί, γιατί οιποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση θα συνιστά οπισθοχώρηση.
Παραλίγο να υλοποιόταν ο East-Med μέχρι που η δειλία τον "σκότωσε"
Το 2020, η Αθήνα, η Λευκωσία και η Ιερουσαλήμ υπέγραψαν τη συμφωνία, με την υποστήριξη της ΕΕ ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος.
Μετά ήρθε το 2022 η κυβέρνηση Μπάιντεν, τρέμοντας από τα γαβγίσματα της Τουρκίας, τράβηξε την υποστήριξη με τη δικαιολογία των «περιβαλλοντικών ανησυχιών», με αποτέλεσμα και η Ελλάδα να κάνει πίσω.
Πού ήταν ο βρυχηθμός της Ελλάδας που σέβεται τις χιλιετίες της ιστορίας της;
Αντί να αμφισβητήσει τις κανονιοφόρους του Ερντογάν, η Ελλάδα στράφηκε σε πράσινες ατζέντες και «διάλογο», αφήνοντας ένα όνειρο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ να σαπίσει.
Η Τουρκία κέρδισε και η Ελλάδα υποχώρησε.
Ο Τράμπ δίνει πνοή στον East-Med
Τώρα οι ΗΠΑ προσφέρουν μια δεύτερη ευκαιρία και το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο.
Η Ευρώπη τρέμει μέσα από τις ενεργειακές κρίσεις. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία μετατρέπουν τη βρύση φυσικού αερίου σε όπλο και τα δεξαμενόπλοια LNG από το Κατάρ ή την Αμερική δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως το χάσμα.
Το φυσικό αέριο του East-Med είναι μια ευκαιρία για τις ΗΠΑ για να εδραιώσουν την επιρροή τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θα υλοποιηθεί όμως;
Οι δυσκολίες υλοποίησής του
Οι πιθανότητες είναι 50-50 -και αυτό μπορεί να είναι γενναιόδωρο.
Το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ο βυθός είναι ένας τεχνικός εφιάλτης και η Τουρκία θέλει να τον σαμποτάρει με ασκήσεις και πολεμικά πλοία.
Οι φανατικοί πράσινοι στις Βρυξέλλες μπορεί επίσης να το πνίξουν με τη γραφειοκρατία. Είναι ένας άγριος αγώνας.
Ωστόσο, πρέπει να υλοποιηθεί, γιατί το κόστος της αποτυχίας είναι υπαρξιακό.
Χωρίς το East-Med, η Ευρώπη θα παραμένει ενεργειακός όμηρος του Ερντογάν, ενώ ο εκβιασμός της Τουρκίας θα εντείνεται ολοένα και περισσότερο.
Αυτός ο αγωγός επανασχεδιάζει τον χάρτη.
Παρακάμπτει την ακτογραμμή της Άγκυρας, απομονώνει την επιθετικότητά της και σφυρηλατεί έναν άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που θα μπορούσε να τραβήξει την Αίγυπτο και άλλους σε ένα μπλοκ αρκετά ισχυρό για να αντισταθεί στον Ερντογάν.
Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακή πύλη εισόδου για την ΕΕ, η Κύπρος ευδοκιμεί, όχι απλώς επιβιώνει όπως και το Ισραήλ που θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο μια ήπειρο.
Αυτός είναι ένας γεωπολιτικός άξονας που η Ευρώπη και η Αμερική δεν έχουν την πολυτέλεια να προσπεράσουν.
Γιατί λοιπόν ο δισταγμός;
Ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας
Η Αθήνα πρέπει να συσπειρώσει την Ευρώπη, να πείσει τους επενδυτές ότι έχει την αποφασιστικότητα να προχωρήσει και να κοιτάξει την Τουρκία στα μάτια.
Οι ΗΠΑ μπορούν να ωθήσουν, η ΕΕ μπορεί να χρηματοδοτήσει, το Ισραήλ μπορεί να παράσχει εγγυήσεις ασφάλειας, αλλά η Ελλάδα είναι εκείνη που θα πρέπει να ηγηθεί
Το ρολόι χτυπάει. Ο East-Med θα μπορούσε να λειτουργήσει μέχρι το 2030, αλλά μόνο εάν η θέληση ξεπεράσει την γκρίνια και τα τεχνικά εμπόδια
Η Ευρώπη χρειάζεται αυτό το φυσικό αέριο, η Αμερική χρειάζεται αυτή τη νίκη και η Ελλάδα χρειάζεται αυτή την ιστορική επιστροφή.
Η τριάδα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ έχει το όραμα. Τώρα απαιτούνται τα κότσια.
Ας μην μασήσουμε τα λόγια μας. Αν ο East-Med πεθάνει ξανά, δεν θα είναι μοίρα, αλλά αποτυχία.
Και η ιστορία δεν θα συγχωρήσει τους λιπόψυχους.