Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Ο τελευταίος ηρωικός λόγος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου πριν την Άλωση της Κων/πολης

Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στην Κωνσταντινούπολη στο βράδυ της 28ης Μαΐου του 1453. Εκεί θα συναντήσουμε τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ' Παλαιολόγο – Δραγάση να βγάζει τον τελευταίο του λόγο στους άρχοντες, τους στρατιωτικούς και τους πολίτες της Βασιλεύουσας.

Στη φράση "εάλω η Πόλις" αντιτάσσουμε το λόγο του Νικηφόρου Βρεττάκου: «Ουκ εάλω η ρίζα! Ουκ εάλω το φως!»

Ο λόγος αυτός καταδεικνύει με τον βέλτιστο τρόπο την εξαιρετική προσωπικότητα αυτού του ξεχωριστού άνδρα. Η ομιλία καταγράφεται στο έργο «Chronicon Maius» ή «Μέγα Χρονικόν», το οποίο οι σύγχρονοι Βυζαντινολόγοι αποδίδουν στον Μητροπολίτη Μονεμβασίας Μακάριο Μελισσηνό. Αρχικά, θεωρούνταν έργο του Μεγάλου Λογοθέτου και Πρωτοβεστιάριου Γ. Σφραντζή (ή Φραντζή). Στη συνέχεια, όμως, η ιστορική έρευνα απέδωσε μόνο το «Chronicon Minus» ή «Βραχύ Χρονικόν» (το οποίο αποτελεί βασική πηγή για το «Μέγα Χρονικόν») στον Σφραντζή.

 

Tags
Back to top button