Οι επιστήμονες του Walter Reed Army Institute of Research, εντός των προσεχών εβδομάδων, αναμένεται να ανακοινώσουν ότι ανέπτυξαν ένα εμβόλιο που είναι αποτελεσματικό ενάντια στην COVID-19 και σε όλες τις παραλλαγές του κορωνοϊού, ακόμα και στην Όμικρον.
Αυτή η επιτυχία είναι αποτέλεσμα δουλειάς σχεδόν δύο ετών επάνω στο εμβόλιο. Το στρατιωτικό εργαστήριο έλαβε την πρώτη του ακολουθία DNA της COVID-19 στις αρχές του 2020. Πολύ σύντομα, το παράρτημα του ινστιτούτου που ασχολείται με τις λοιμώδεις ασθένειες αποφάσισε να εστιάσει στη δημιουργία ενός εμβολίου που θα ήταν αποτελεσματικό ενάντια, όχι μόνο στην υπάρχουσα ακολουθία, αλλά και σε όλες τις πιθανές παραλλαγές της.
Το εμβόλιο Spike Ferritin Nanoparticle του ινστιτούτου Walter Reed -ή SpFN- ολοκλήρωσε τις δοκιμές σε ζώα νωρίτερα φέτος, με θετικά αποτελέσματα.
Η πρώτη φάση των δοκιμών σε ανθρώπους, με την οποία το εμβόλιο δοκιμάστηκε ενάντια στην Όμικρον και άλλες παραλλαγές, ολοκληρώθηκε αυτόν το μήνα, και πάλι με θετικά αποτελέσματα που περνούν τώρα την τελική αξιολόγηση, είπε ο καθηγητής Kayvon Modjarrad, διευθυντής του παραρτήματος λοιμωδών ασθενειών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Defense One.
Αντίθετα με τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια, το SpFN του ινστιτούτου Walter Reed χρησιμοποιηθεί μια πρωτεΐνη σε σχήμα μπάλας ποδοσφαίρου με 24 φάσεις, γεγονός που επιτρέπει στους επιστήμονες να συνδέσουν τις εξοχές των πολλαπλών στελεχών του κορωνοϊού, σε διαφορετικές φάσεις της πρωτεΐνης.
«Είναι πολύ συναρπαστικό το ότι φτάσαμε μέχρι εδώ, και για την ομάδα μας και πιστεύω για ολόκληρο τον Στρατό», είπε ο Modjarrad.
Οι δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους διήρκεσαν περισσότερο απ’ ότι αναμενόταν, πρόσθεσε, διότι το εργαστήριο χρειαζόταν να το δοκιμάσει σε ανθρώπους που ούτε είχαν εμβολιαστεί, ούτε είχαν μολυνθεί με COVID στο παρελθόν.
Η αύξηση των ποσοστών των εμβολιασμένων και η ραγδαία εξάπλωση των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον, το έκαναν πιο δύσκολο.
«Με την Όμικρον δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγει κανείς από τον ιό. Δεν θα μπορέσεις να τον αποφύγεις. Έτσι, νομίζω ότι σύντομα είτε ολόκληρος ο κόσμος θα είναι εμβολιασμένος είτε όλοι θα έχουν μολυνθεί», εκτίμησε ο καθηγητής.
Το επόμενο βήμα είναι να δούμε πώς το εμβόλιο για όλους τους κορωνοϊούς θα αλληλεπιδράσει με άτομα που είναι ήδη εμβολιασμένα ή που έχουν νοσήσει. Το ινστιτούτο συνεργάζεται με κάποια εταιρεία που δεν έχει ακόμα κατονομαστεί, για να επιτύχει ευρεία διανομή.
«Χρειάζεται να το αξιολογήσουμε στον πραγματικό κόσμο και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι επιδόσεις έχει σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς ατόμων, που έχουν εμβολιαστεί αρχικά με κάτι άλλο (…) ή που έχουν ήδη αρρωστήσει», τόνισε ο Modjarrad, προσθέτοντας ότι το νέο εμβόλιο και πάλι θα χρειαστεί να περάσει από τη από τη δεύτερη και την τρίτη φάση των δοκιμών.
Όπως ανέφερε, σχεδόν και τα 2.500 μέλη του προσωπικού του ινστιτούτου έπαιξαν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη του εμβολίου αυτά τα δυόμισι χρόνια.
«Αποφασίσαμε να το δούμε μακροπρόθεσμα αντί να εστιάσουμε μόνο στην αρχική εμφάνιση του SARS. Αντίθετα, να κατανοήσουμε ότι οι ιοί μεταλλάσσονται, θα εμφανιστούν παραλλαγές, μελλοντικοί ιοί μπορεί να εμφανιστούν ως νέα είδη. Η πλατφόρμα και η προσέγγισή μας θα εξοπλίσει τον κόσμο ώστε να είναι έτοιμος γι’ αυτό».