Ο Συριακός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι δεκάδες στρατιώτες του σκοτώθηκαν στη μεγάλη επίθεση των ανταρτών που εισέβαλαν στην πόλη Χαλέπι στα βορειοδυτικά, αναγκάζοντας τον στρατό να αναδιαταχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση για την κυριαρχία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εδώ και χρόνια.
Οι μάχες προκαλούν ανάφλεξη στο Συριακό μέτωπο, ενώ η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ταράζεται από τους πολέμους στη Γάζα και τον Λίβανο, όπου η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Χεζμπολάχ τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη.
Η αιφνιδιαστική επίθεση υπό την ηγεσία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ κλόνισε τις πρώτες γραμμές του μετώπου στον εμφύλιο πόλεμο, που έχουν παγώσει σε μεγάλο βαθμό από το 2020, αναζωπυρώνοντας τις μάχες σε μια γωνιά της διαλυμένης χώρας κοντά στα τουρκικά σύνορα. Ο στρατός του Άσαντ αναφέρει ότι προετοιμάζει μια αντεπίθεση για την αποκατάσταση της κρατικής εξουσίας.
Αναγνωρίζοντας την προέλαση των ανταρτών, η διοίκηση του συριακού στρατού είπε ότι οι αντάρτες εισήλθαν σε μεγάλα τμήματα του Χαλεπίου, το οποίο ήταν υπό πλήρη κρατικό έλεγχο από τότε που οι κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και το Ιράν έδιωξαν τους αντάρτες πριν από οκτώ χρόνια.
Εικόνες από το Χαλέπι έδειξαν μια ομάδα ανταρτών μαχητών συγκεντρωμένη στην πλατεία Σαανταλάχ αλ Τζαμπίρι μετά την είσοδο στην πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας, με μια διαφημιστική πινακίδα του Άσαντ να φαίνεται πίσω τους.
"Είμαι ο γιος του Χαλεπίου, και εκτοπίστηκα από αυτό πριν από οκτώ χρόνια, το 2016. Δόξα τω Θεώ, μόλις επιστρέψαμε. Είναι ένα απερίγραπτο συναίσθημα", είπε ο Αλί Τζούμπα, ένας αντάρτης, σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα.
Η συριακή στρατιωτική διοίκηση είπε ότι οι μαχητές είχαν επιτεθεί σε μεγάλους αριθμούς και από πολλές κατευθύνσεις, ‘’ωθώντας τις ένοπλες δυνάμεις μας να πραγματοποιήσουν μια επιχείρηση αναδιάταξης με στόχο την ενίσχυση των αμυντικών γραμμών προκειμένου να απορροφήσουν την επίθεση, να διατηρήσουν τις ζωές αμάχων και στρατιωτών και να προετοιμαστούν για αντεπίθεση’’.
Ο στρατός της Συρίας πρόσθεσε ότι οι βομβαρδισμοί εμπόδισαν τους αντάρτες να δημιουργήσουν σταθερές θέσεις. Υποσχέθηκε να τους ‘’διώξει και να αποκαταστήσει τον έλεγχο του κράτους... σε ολόκληρη την πόλη και την ύπαιθρό της’’.
Δύο πηγές των ανταρτών δήλωσαν ότι οι αντάρτες κατέλαβαν επίσης την πόλη Μαράατ αλ Νουμάν στην επαρχία Ιντλίμπ, θέτοντας όλη αυτή την επαρχία υπό τον έλεγχό τους, κάτι που αν ισχύει αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό πλήγμα για τον Άσαντ.
Η επίθεση εξαπολύθηκε από περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχονται από αντάρτες που παραμένουν έξω από τα χέρια του Άσαντ.
Δύο συριακές στρατιωτικές πηγές δήλωσαν ότι ρωσικά και συριακά πολεμικά αεροσκάφη στόχευσαν αντάρτες σε προάστιο του Χαλεπίου το Σάββατο.
Φιντάν: Η Άγκυρα δεν εμπλέκεται στις συγκρούσεις στο Χαλέπι
Τις εξελίξεις στη Συρία μετά την κατάληψη του Χαλεπίου από Τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), συζήτησε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό, Νατζίμπ Μικάτι, και τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία και με τον Ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αρακτσί, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Δευτέρα την Άγκυρα.
Η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν, μαζί με τη Δαμασκό έχουν υπογράψει τη συμφωνία της Αστάνα για το καθεστώς της περιοχής του Ιντλίμπ, όπου είναι η βάση των τζιχαντιστών της HTS που κατέλαβαν το Χαλέπι.
Η πληροφορία ότι οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν το αεροδρόμιο του Χαλεπίου στρέφει τώρα την προσοχή στην Τουρκία.
Οι Κούρδοι θεωρούνται από την Αγκυρα απειλή ακόμη και για την ίδια την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, η οποία απειλεί εδώ και μήνες με νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία, διευρύνοντας την εκεί στρατιωτική της παρουσία σε περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε, μιλώντας σε βουλευτές από τη δυτική και νότια Τουρκία, ότι η Άγκυρα δεν εμπλέκεται στις συγκρούσεις στο Χαλέπι, διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα κατά της πιθανότητας ενός νέου προσφυγικού κύματος και ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ενεργήσει με τρόπο που θα προκαλέσει προσφυγικό ρεύμα.
Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοπταν την υποστήριξή τους προς τις Κουρδικές δυνάμεις, αυτές θα έπαυαν να υφίστανται εντός τριών εικοσιτετραώρων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία ήταν κλειστή για τον Τύπο, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ στην τρομοκρατική δομή (σ.σ. εννοεί την de facto αυτόνομη κουρδική οντότητα στη βόρεια Συρία) να μετατραπεί σε κράτος και ότι αυτή η αποφασιστικότητα της Τουρκίας είναι γνωστή σε όλους τους συνομιλητές της».
Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Turkiye, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φέρεται να είπε στους βουλευτές: «Σε αυτή τη γεωγραφία, πέραν της υπάρχουσας κατάστασης, δεν είναι δυνατή μια νέα οντότητα ή μια νέα διαδικασία δημιουργίας κράτους. Κοιτάξτε το Βόρειο Ιράκ. Υπάρχουν εκεί ομοσπονδίες, αυτονομίες, τοπικές οργανώσεις, αλλά δεν μπόρεσαν να γίνουν τίποτα. Απώτερος στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Η Τουρκία είναι ο προστάτης και των Κούρδων στην άλλη πλευρά των συνόρων».