Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Ο σεισμός στη Ζάκυνθο ξύπνησε την «τρύπα του Καλόγερου» (φωτο)

Άφθονο νερό αναβλύζει και πάλι από την πηγή του Κουνουπελίου που βρίσκεται κοντά στη σπηλιά.

Το νερό εμφανίστηκε αμέσως μετά τον μεγάλο σεισμό της 26ης Οκτωβρίου και αρκετοί είναι οι επισκέπτες που εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό επισκέπτονται την περιοχή και το σημείο αφού τα νερά της πηγής είναι ιαματικά.

«Το νερό που τρέχει από το λόφο είναι ζεστό» δήλωσε στην εφημερίδα «Πατρίς» η κ. Κατερίνα Ρηγοπούλου η οποία και φωτογράφισε το φαινόμενο. Στο σημείο τρέχει κατά καιρούς νερό αλλά τώρα μετά τον σεισμό η ροή είναι δυνατή.

O σεισμός της 8ης Ιουνίου 2008 στην Ανδραβίδα, επέδρασε θετικά στις ιαματικές πηγές της Υρμίνης. H “Τρύπα του Καλόγερου” ξύπνησε τότε αλλά η ροή τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια είχε ατονίσει.

Η είσοδος του σπηλαίου (εκεί βρισκόταν η αρχαία Υρμίνη) βρίσκεται μερικά μέτρα από την θάλασσα και τα ιαματικά νερά της πηγής αναβλύζουν από εκεί.

Η υψομετρική διαφορά του σπηλαίου δεν βρίσκεται παραπάνω από 1,5 μέτρο από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το σπήλαιο αν και γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητες της πηγής στα βαθύτερα σημεία του παραμένει εντελώς άγνωστο. Περνώντας σκυφτά την είσοδο θα βρεθείς στον πρώτο θάλαμο του σπηλαίου που έχει μήκος 16 μέτρα και πλάκα από 70 εκατοστά στην αρχή μέχρι 4 μέτρα στο τέλος, ενώ το βάθος του νερού είναι από 15 με 30 εκατοστά. Το σημείο σήμερα είναι κλειστό.

 

Tags
Back to top button