Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται με ασυνήθιστους ρυθμούς

Τα τρία τελευταία χρόνια ήταν τα πιο θερμά που έχουν καταγραφεί στα χρονικά και ο ρυθμός με τον οποίο υπερθερμάνθηκε ο πλανήτης σε αυτήν τη χρονική περίοδο ήταν «ασυνήθιστος», προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Επιβεβαιώθηκε πλέον ότι τα έτη 2015, 2016 και 2017 είναι τα τρία θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ» ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), μια ειδική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Επηρεαζόμενο από το πανίσχυρο φαινόμενο Ελ Νίνιο, το 2016 βρίσκεται στην κορυφή της λίστας καθώς η μέση θερμοκρασία του ήταν κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από εκείνη της προβιομηχανικής εποχής. Το 2017 έσπασε το ρεκόρ του θερμότερου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ χωρίς να ευθύνεται για αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο.

«Τα νέα στοιχεία υπογραμμίζουν ότι ο κόσμος υπερθερμαίνεται γρήγορα», τόνισε ο Ντέιβιντ Ρέι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σχολιάζοντας την έκθεση του WMO.

Αναλύοντας τα δεδομένα αυτά, ο WMO παρατήρησε ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη το 2017 και το 2015 ξεπερνούσε κατά 1,1 βαθμό εκείνην της προβιομηχανικής εποχής. Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι είναι ουσιαστικά αδύνατο να κρίνουν ποια από αυτές τις δύο χρονιές ήταν θερμότερη αφού η διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ τους ήταν μικρότερη από το ένα εκατοστό του βαθμού, δηλαδή μικρότερη και από το περιθώριο λάθους. «Είναι σημαντικότερο να εξετάσουμε την εξέλιξη της θερμοκρασίας μακροπρόθεσμα, που υποδηλώνει ανοδικές τάσεις, παρά να κατατάξουμε τις διάφορες χρονιές» από τη θερμότερη στην ψυχρότερη, είπε ο γενικός γραμματέας του WMO, ο Φινλανδός Πέτερι Τάαλας.

«Οι 17 από τις 18 θερμότερες χρονιές ανήκουν στον 21ο αιώνα και ο ρυθμός υπερθέρμανσης που παρατηρείται τα τρία τελευταία χρόνια είναι ασυνήθιστος. Αυτό παρατηρείται κυρίως στην Αρκτική, κάτω που θα έχει ευρύτερες και μεγάλης διάρκειας συνέπειες για το επίπεδο της θάλασσας και τις καιρικές συνθήκες σε άλλες περιοχές του πλανήτη», πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ χρησιμοποιεί στοιχεία που συγκεντρώνει κυρίως από την αμερικανική υπηρεσία ωκεανών και ατμόσφαιρας (NOAA), από τη NASA, από το Κέντρο Χάντλεϊ της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, από το Ευρωπαϊκό κέντρο μεσοπρόθεσμων μετεωρολογικών προγνώσεων (CEPMMT) και από την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Η άνοδος της θερμοκρασίας δεν αποτελεί παρά μόνο ένα μέρος του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, σημειώνει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, υπογραμμίζοντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του 2017 συνοδεύτηκαν από ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες σχεδόν παντού στον κόσμο. «Ήταν η πιο ακριβή χρονιά για τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το κόστος των καταστροφών ενώ σε άλλες χώρες οι τροπικοί κυκλώνες, η ξηρασία και οι πλημμύρες πυροδότησαν μια επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση της οικονομίας», εξήγησε ο Τάαλας.

Tags
Back to top button