Ο Πλωτάρχης Χανδρινός πέρα από το γεγονός ότι εξανάγκασε από μόνος του την τ/κ φρουρά της Πάφου να παραδοθεί άνευ όρων συνέβαλε τα μέγιστα στην ισχυροποίηση της άμυνας της Κύπρου επιστρέφοντας πίσω άρον-άρον τους επαναπατριζόμενους στην Ελλάδα οπλίτες της ΕΛΔΥΚ που είχαν ολοκληρώσει την θητεία τους. Επίσης «εξαιτίας» του οι Τούρκοι βύθισαν και 2 αντιτορπιλικά τους κατά λάθος. Η Ελλάδα τον «τίμησε» με στερήσεις βαθμού, επιπλήξεις και συγκάλυψη…
Ο αντιναύαρχος Ελευθέριος Χανδρινός κυβερνήτης του αρματαγωγού » ΛΕΣΒΟΣ» βρέθηκε στην Κύπρο τις παραμονές της τουρκικής εισβολής για να αποβιβάσει στην Αμμόχωστο τους νέους Ελδυκάριους, παραλαμβάνοντας αυτούς που απολύονταν. Με την εκδήλωση της εισβολής, είχε πάρει εντολές να αποπλεύσει, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αφού προηγουμένως αποβιβάσει και στην Πάφο, αριθμό οπλιτών της ΕΛΔΥΚ. Αντί να προτιμήσει τον ασφαλή δρόμο της επιστροφής, επέλεξε να παραμείνει στα νερά της Πάφου, αγνοώντας τις διαταγές των προϊσταμένων του. Σημειωτέον δε, πως οι Τούρκοι είχαν μέσω πληροφοριών του δικτύου πληροφοροδιοτών τους μεριμνήσει με ακρίβεια να συμπέσει η εισβολή με την αντικατάσταση των απολυόμενων και πλέον πολύ έμπειρων ΕΛΔΥΚάριων, με την νέα «φουρνιά» ανδρών της ΕΛΔΥΚ που έρχονταν από την Ελλάδα, οι οποίοι πέρα από άπειροι στρατιώτες, επίσης δεν είχαν ιδέα της γεωμορφολογίας και των ιδιαιτεροτήτων της Κύπρου.
Ο αντιναύαρχος παραμένοντας πιστός στις εθνικές επιταγές και τον όρκο του να υπερασπίζεται την πατρίδα, παρείχε υποστήριξη στις μαχόμενες ελληνικοκυπριακές δυνάμεις κανονιοβολώντας τον τουρκικό θύλακα στον Μούτταλο. Τα 900 περίπου βλήματα που εκτόξευσε κατά των ένοπλων Τ/κ της Πάφου, συνέβαλαν αποφασιστικά στην κάμψη του ηθικού και εν τέλει στην εξουδετέρωση της εχθρικής αντίστασης. Στην συνέχεια με περίτεχνους ελιγμούς με το αρματαγωγό του, κατάφερε να επιφέρει σύγχυση στην τουρκική αεροπορία και ναυτικό, που έψαχναν με φανατισμένο ζήλο να εντοπίσουν και να βυθίσουν τον υποτιθέμενο ελληνικό στόλο, εκλαμβάνοντας το κατόρθωμα του Χανδρινού ως κίνηση ελληνικών πολεμικών σκαφών στην Κύπρο, με τραγικά αποτελέσματα, καθώς 4 τουρκικά μαχητικά και δύο αντιτορπιλικά ετέθησαν εκτός μάχης, αφήνοντας τη θάλασσα της Πάφου, ανοικτή και προσβάσιμη για τις ελληνικές δυνάμεις.
Ενδεικτικά, αξίζει να αναφέρουμε την μανιασμένη επίθεση τουρκικών αεροσκαφών, κατά τουρκικών αντιτορπιλικών, εκλαμβάνοντάς τα ως ελληνικά σκάφη, θεωρώντας πως έχουν εντοπίσει τα σκάφη που χτύπησαν την τουρκοκυπριακή φρουρά της Πάφου! Βύθισαν το ένα, το Κοτζάτεπε και επέφεραν απώλειες σε ακόμα ένα, ενώ χάθηκαν και δύο αεροσκάφη από τα αντιαεροπορικά των σκαφών! Τα μαχητικά, απόδειξη τουρκικής αναναδρίας, επέστρεψαν πετσοκόβοντας τους «Έλληνες» ναυαγούς που είχαν πλέον πέσει στη θάλασσα για να σωθούν από τα φλεγόμενα κουφάρια των αντιτορπιλικών τους. Αργότερα, οι Τούρκοι πιλότοι που συμμετείχαν στην επίθεση υπέστησαν έναν ισχυρότατο νευρικό κλονισμό, όταν έμαθαν την αλήθεια, με υπαίτιο τον… Πλωτάρχη Χανδρινό!
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Χανδρινός έδρασε ενάντια στις εντολές της χούντας των Αθηνών, συμβάλοντας σημαντικά στην άμυνα της Κύπρου, εντούτοις οι δημοκρατικές κυβερνήσεις εν συνεχεία τον αγνόησαν και τον παραγκώνισαν και βαθμολογικά και ατομικά.