Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ο περίεργος ρόλος του Βερολίνου - Γιατί «θωρακίζει» την Άγκυρα με Eurofighter

Μια συμφωνία για την προμήθεια 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία θα βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ του Γερμανού Καγκελάριου Ολάφ Σολτς και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το επόμενο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό προκύπτει από χθεσινά τουρκικά και γερμανικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το Βερολίνο ενέκρινε την έναρξη των τεχνικών διαπραγματεύσεων.

Τεχνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες από την Αγγλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμάνια, που αποτελούν την κοινοπραξία Eurofighter, έφθασε εξάλλου στην Τουρκία και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για το ζήτημα. Κατά την διάρκεια των συνομιλιών, οι οποίες έχει προγραμματιστεί να διαρκέσουν περίπου τρεις εβδομάδες, θα συζητηθούν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των σταδίων της διαδικασίας προμήθειας πολεμικών αεροσκαφών, της εκπαίδευσης του προσωπικού αλλά και των προγραμμάτων συντήρησης, αναφέρει η εφημερίδα «Η Καθημερινή»

Αθήνα και Ουάσιγκτον

Εάν η Γερμανία δώσει όντως την τελική έγκριση για την πώληση μετά τις τεχνικές διαπραγματεύσεις, η Τουρκία θα αγοράσει 24 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter το συντομότερο δυνατό σε πρώτη φάση. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 40 στα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

Le Monde: Φρικτές οι συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία

Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν πως είναι πιθανό το Βερολίνο να περιμένει την έκβαση του Ελληνοτουρκικού διαλόγου τους επόμενους μήνες προτού δώσει το οριστικό πράσινο φως, μιμούμενο τον όρο που είχαν θέσει οι ΗΠΑ προκειμένου να μη χρησιμοποιηθούν τα αεροσκάφη αυτά για παραβιάσεις του εναέριου χώρου συμμαχικής χώρας.

Δημοσιογραφικές πηγές δεν αποκλείουν πάντως το ενδεχόμενο η συζήτηση που άνοιξε ο Ερντογάν να αποτελεί εκβιασμό προς την Ουάσιγκτον και επίδειξη εναλλακτικών λύσεων, δεδομένου ότι ο βασικός στόχος του παραμένουν τα F -35.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Merkur, η συνάντηση Σολτς - Ερντογάν θα αφορά πάνω από όλα τις αμυντικές σχέσεις. Το περασμένο Σαββατοκύριακο το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακρούει πρύμναν στο θέμα των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία. Μετά το σχετικό ρεπορτάζ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές όπλων αξίας πολλών εκατοντάδων εκατ. ευρώ στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ- συμπεριλαμβανομένων 100 αντιαεροπορικών πυραύλων και τορπιλών για το τουρκικό ναυτικό, καθώς και πακέτων υλικών για τον εκσυγχρονισμό τουρκικών υποβρυχίων και φρεγατών.

 

Το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου πληροφορήθηκε επίσης προχθές από τουρκικούς κύκλους που γνωρίζουν το θέμα ότι αναμένουν «θετικά μηνύματα από τη Γερμανία» για το Eurofighter. Aπό πέρυσι η Τουρκία πιέζει για ένα γερμανικό «ναι» στην αγορά. Ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ είχε δηλώσει τότε ότι η Τουρκία είχε ήδη την έγκριση της Βρετανίας και της Ισπανίας για την προμήθεια μαχήτικων.

Το μεταναστευτικό

Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών το Σαββάτο προγραμματίζεται συνέντευξη Τύπου και τα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα εκτός από τα μαχητικά αεροσκάφη είναι η μετανάστευση , ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και θέματα οικονομικής πολιτικής.

Όσον αφορά τη μετανάστευση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία συμφώνησε να υποδεχθεί απελαθέντες μετανάστες από τη Γερμανία, των οποίων έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις ασύλου, ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό για το Βερολίνο λόγω της ανόδου της ξενοφοβικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Tags
Back to top button