Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο «Πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας-Τζεμ Γκιουρντενίζ : Η Τουρκία ετοιμάζεται να γίνει παγκόσμια δύναμη αποχωρώντας από το ΝΑΤΟ στρεφόμενη κατά της Ελλάδος

Ο Τούρκος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ σε μια συνέντευξη στην Τζανσού Τσαμλιμπέλ του (τουρκικού καναλιού) , ανέλυσε τις σχέσεις μεταξύ της γεωγραφίας των κρατών και των πολιτικών τους.

Μάλιστα, η ίδια η δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι: "Ήταν μια "δύσκολη συζήτηση", καθώς εξέταζε τα πάντα μέσω της γεωπολιτικής".

Στη συνέντευξη ο Γκιουρντενίζ επικαλούμενος τον ναύαρχο A. Mahan (1840-1914), υπερασπίστηκε την έννοια του "Manifest Destiny", υποστηρίζοντας ότι η επέκταση των ΗΠΑ στην ήπειρό τους και ακόμη και στον κόσμο μέσω της κυριαρχίας στις θάλασσες ήταν δικαίωμα και θεόσταλτο καθήκον. Όρισε για άλλη μια φορά τον εαυτό του ως κεμαλικό κάτι που όπως είπε "δεν έχει αλλάξει ποτέ από τότε που ήμουν 15 ετών και  είμαι ένα άτομο που βασίζει τα πάντα στη γεωπολιτική".

Οι βασικές απόψεις του αντιναυάρχου Γκιουρντενίζ, που λόγω της «κεμαλικής» του φύσης, θεωρεί αναπόφευκτο δικαίωμα και καθήκον (όχι θεόσταλτο, αλλά εθνικό συμφέρον) της Τουρκίας να κυριαρχεί στις γύρω θάλασσες, είναι οι ακόλουθες:

Ο Γκιουρντενίζ υποστηρίζει ότι «όσο η Τουρκία βρίσκεται στο ΝΑΤΟ, τα χέρια της είναι δεμένα στρατιωτικά να κάνει το οτιδήποτε. Επίσης, όσο συνεχίζεται η γεωπολιτική των ΗΠΑ για τον περιορισμό της Ρωσίας και της Κίνας στην Ευρασία, δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα και την Τουρκία να έρθουν πιο κοντά, και να δράσουν από κοινού, ώστε να αποτινάξουν τις ΗΠΑ».

«Όσο η Τουρκία παραμένει στο ΝΑΤΟ, τα προβλήματα του Αιγαίου και της Μεσογείου δεν μπορούν να λυθούν»

Πενταπόσταγμα αποκλειστικό: Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό στην Κυπριακή ΑΟΖ και θέτει θέμα αποστρατικοποίησης της Ικαρίας

"Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία συμπεριλήφθηκε στην «European Sky Shield Initiative» του ΝΑΤΟ μαζί με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, ο τρόπος που οι ΗΠΑ έδωσαν τα F-16 στην Τουρκία είναι παρόμοιος και η αποστολή F-35 στην Ελλάδα εγκρίθηκε από το Κογκρέσο στο ίδιο πακέτο. Οι δύο χώρες είναι περικυκλωμένες μεταξύ τους" τόνισε.

Και συνέχισε: "Μερικές φορές με ρωτούν «Πώς θα λυθούν τα προβλήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου;».

Η απάντησή μου είναι πολύ σύντομη. Όσο η Τουρκία παραμένει στο ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα του Αιγαίου και της Μεσογείου. Ξέχνα το. Τα προβλήματα του Αιγαίου και της Μεσογείου είναι προβλήματα κυριαρχίας. Και τα δύο είναι προβλήματα μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή «παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος».

Ή τελειώνει στο αστυνομικό τμήμα ή τελειώνει στο δικαστήριο, επιτρέψτε μου να το θέσω έτσι. Ωστόσο, όσο βρισκόμαστε στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία δεν μπορεί να λύσει αυτά τα προβλήματα χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική της ισχύ γιατί δεν της επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη. 

«Η διατήρηση της Ελλάδας ως εχθρού κατά της Τουρκίας είναι ασφάλιση για το αυτοκρατορικό σύστημα».

- Η Τουρκία δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα του Αιγαίου με τη διπλωματία στο τραπέζι, αλλά μπορεί να τα λύσει μόνο με τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Η Ελλάδα ιδρύθηκε στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 1830. Οι Αγγλοσάξονες καθιέρωσαν την Ελλάδα ως ουδέτερο κράτος μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Δύσης. Η Ελλάδα έχει καθήκον. Η Ελλάδα δεν ενεργεί ποτέ ανεξάρτητα, πάντα ως πληρεξούσιος.

Ως εκ τούτου, όσο συνεχίζεται η γεωπολιτική των ΗΠΑ για ο περιορισμός της Ρωσίας και της Κίνας στην Ευρασία,  δεν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα και την Τουρκία να έρθουν πιο κοντά, να δράσουν μαζί και να φύγουν από τη γεωπολιτική σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ όταν έρθει η ώρα.

Τα τουρκικά στενά είναι γεωπολιτικά ο σημαντικότερος θησαυρός για τις ΗΠΑ. Είναι ο κύριος λόγος για την ένταξη της Τουρκίας στη σφαίρα επιρροής με το Δόγμα Τρούμαν και την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι στρατιωτικές επεμβάσεις όπως η 12η Μαρτίου και η 12η Σεπτεμβρίου είναι φιλοαμερικανικές. Αυτά τα χτυπήματα έγιναν για τη σταθεροποίηση της ζώνης άκρων. Όταν η Τουρκία άλλαξε πορεία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του FETO το 2016, αναπτύχθηκε αμέσως στην Ελλάδα και έγιναν συμφωνίες στρατιωτικών βάσεων με την Ελλάδα. 

Στόχος ήταν η απόκτηση στρατιωτικής υπεροχής έναντι του ρωσικού ναυτικού στα στενά που σχηματίζουν τα νησιά του Αιγαίου και στον άξονα Dedeağaç και Κρήτης, εάν τα τουρκικά στενά έβγαιναν εκτός ελέγχου. 

Αν κοιτάξετε τα βασικά, οι Τούρκοι και οι Έλληνες είναι άνθρωποι που έχουν πολλά κοινά. Κανονικά, αν υπήρχε ένα υγιές παγκόσμιο σύστημα, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο χώρες ικανές να ιδρύσουν μια ομοσπονδία. Η γεωγραφία το επιτρέπει, οι πολιτισμοί το επιτρέπουν. Αλλά το να διατηρηθεί η Ελλάδα ως εχθρός της Τουρκίας είναι ένα είδος ασφάλισης για το αυτοκρατορικό σύστημα.

Οι ΗΠΑ δηλαδή, οι οποίες δεν θέλουν να διαταραχθεί η Συμμαχία για οποιονδήποτε λόγο, εμποδίζουν αυτές τις δύο χώρες να συγκρουστούν ή να έρθουν πιο κοντά; Από την άλλη, εντάξει, πρόκειται σίγουρα για παραβίαση των συνθηκών, αλλά ρεαλιστικά μιλώντας, η οχύρωση των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων αποτελεί απειλή για την Τουρκία με πληθυσμό 86 εκατομμυρίων ή για τη Ρωσία;

- Η συνηγορία σας για την έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτή η προοπτική σας κάνει «ευρασιάτη»; Όπως γνωρίζετε, δύο εναλλακτικές απόψεις για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας προσπαθούν πάντα να εξηγηθούν μέσα από αυτή τη διχοτόμηση. Είσαι ευρασιανός;

Δεν είμαι ούτε Ατλαντιστής ούτε Ευρασιανός. Να επαναλάβω, είμαι κεμαλιστής. Τα στοιχεία εθνικής ισχύος της Τουρκίας επαρκούν για να διατηρήσουν μια ανεξάρτητη, ενεργή και αμερόληπτη εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έφερε αντίρρηση για το πακέτο που σχεδίασε η κυβέρνηση Μπάιντεν ως «F-16 για την Τουρκία, F-35 για την Ελλάδα». Δεν υπάρχει πλέον κανένα επίσημο εμπόδιο για τις ΗΠΑ να στείλουν 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία. 

Ωστόσο, αναφέρεται ότι η ημερομηνία παράδοσης μπορεί να φτάσει το 2027, ένα αρκετά μεγάλο διάστημα κατά το οποίο, δεν είναι δύσκολο να πούμε ότι η διαδικασία θα είναι ανοιχτή σε μεγάλες και μικρές κρίσεις. Τίποτα δεν θα εκπλήξει όσους παρακολούθησαν στενά τα τελευταία 20 χρόνια των τουρκοαμερικανικών σχέσεων κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του AKP.

Ωστόσο, όταν το βλέπουμε από σήμερα, σύμφωνα με την αντίληψη τόσο της φιλοκυβερνητικής όσο και της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, η συνάντηση των F-16 συμβολίζει την προσπάθεια εξομάλυνσης της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν.

- Γιατί πιστεύετε ότι η Τουρκία έπρεπε να πει «όχι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;

Η Τουρκία δεν μπορούσε να κάνει αυτό που έκανε η Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα για την έγκριση της επέκτασης του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έκανε την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου (GCASC) πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε κάνει παραχωρήσεις ή γεωπολιτικά συμφέροντα στις επεκτάσεις του ΝΑΤΟ μέχρι τώρα; Οχι. Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου επέβαλαν επίσημα τον χάρτη της Σεβίλλης στην ΕΕ, διαμορφώνοντας τα θαλάσσια σύνορα της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα και δεν υπαναχώρησαν από αυτόν τον χάρτη. Τι κάναμε για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ; Τίποτα. Θυμηθείτε τη ντροπή του Σχεδίου Ανάν του 2004. Αν οι Έλληνες είχαν πει «όχι» την τελευταία στιγμή, το σώμα των 30 χιλιάδων ανδρών της Τουρκίας στην Κύπρο δεν θα ήταν σήμερα εκεί. 

Εν ολίγοις, η ηγεμονία ΗΠΑ/ΕΕ δεν επιτρέπει στην Τουρκία να επιτύχει τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα παρά την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Χάνουμε μάρτυρες κάθε εβδομάδα, αλλά οι ΗΠΑ ακόμα δεν έχουν διακόψει τη στρατιωτική τους βοήθεια στο PKK, το YPG και το PYD. Οι Αμερικανοί στρατηγοί μπορούν να ποζάρουν με μέλη του PKK. Οι κυρώσεις CATSAA συνεχίζονται. Ο ηγέτης της FETO συνεχίζει να κατοικεί στις ΗΠΑ, αλλά η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα μεγάλα ατού που έχει. Από την άλλη, ενώ υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ του λαού στην Τουρκία έναντι της αμερικανικής κυβέρνησης, όταν βλέπουμε τις πρακτικές του κράτους, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Ο Ευρασιανισμός, ο Πούτιν και η Κύπρος

Μα  η Τουρκία δεν έχει αποβάλει ακόμη την ταμπέλα του εισβολέα. Μόνο αν οι Ελληνοκύπριοι είχαν πει «ναι» στο Σχέδιο Ανάν, όπως οι Τούρκοι, τότε μόνο το μεγαλύτερο εμπόδιο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής δεν θα υπήρχε σήμερα».

Πρώτον, η γλωσσική ενότητα είναι απλώς ευσεβής πόθος. Προσωπικά, μιλούσα πάντα αγγλικά με διπλωμάτες της Κεντρικής Ασίας εκτός Αζερμπαϊτζάν σε κοκτέιλ.

Αλλά το κύριο ερώτημα εδώ είναι: «Μα είναι δυνατόν ο Πούτιν να επιτρέψει κάτι τέτοιο;»

«Δεν είναι στο κάτω κάτω η επεκτατική εξωτερική πολιτική του Πούτιν ένα διαφορετικό είδος ιμπεριαλισμού; Συρία, Βαλκάνια, Καύκασος... Δεν είναι ένας ηγέτης που προτείνει ένα άλλο είδος ηγεμονίας ενάντια σε αυτό που αποκαλείται ατλαντική ηγεμονία στην παγκόσμια πολιτική;»

Ο Γκιουρντενίζ απαντά «πώς δεν είναι δυνατόν να είσαι ιμπεριαλιστής με μόνο 2% συνεισφορά στην παγκόσμια οικονομία. Η στρατιωτική ισχύς από μόνη της δεν αρκεί για να θεωρείσαι ιμπεριαλιστής αυτοκράτορας».

«Αν είχε πετύχει το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η Τουρκία θα είχε χάσει την Κύπρο και θα είχε δημιουργηθεί ένα Κουρδικό Κράτος στα σύνορά μας, αναφέρει ο Γκιουρντενίζ 

Τώρα, πώς προκύπτει αυτό; Ποια λογική το λέει αυτό; Ήταν οι Κούρδοι γκιουλενιστές; Ποιο είναι αυτό το κουρδικό κράτος «με πρόσβαση στη θάλασσα»;

Και συνεχίζει (ο Γκιουρντενίζ): «Φυσικά, αν επιμείνετε σθεναρά στην εφαρμογή του Μοντρέ στα Τουρκικά Στενά, από τα οποία διέρχεται το 60% του εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας, και αν αντιταχθείτε στη μόνιμη παρουσία των ναυτικών μέσων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα... θα πάθετε αυτά που πάθαμε εμείς».

Δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Λέει ότι δεν πρέπει να εφαρμόσουμε τη συνθήκη του Μοντρέ και μετά λέει ότι είναι κεμαλιστής. Η πιο σημαντική συνθήκη που υπέγραψε ο Ατατούρκ είναι του Μοντρέ και όχι η Λωζάνη. Επειδή η Λωζάνη ήταν ένας συμβιβασμός για να τελειώσει όχι ένας, αλλά δύο πόλεμοι, δεν έδωσε τα Στενά στους Τούρκους. Η συνθήκη του Μοντρέ, αντίθετα, είναι το κείμενο με το οποίο οι Δυτικοί, βλέποντας τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο να έρχεται, πανικοβλήθηκαν και έδωσαν τα Στενά στην κυριαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Πρόσφατα με την Ουκρανία, η Τουρκία τη γλύτωσε ακριβώς χάρη στην εφαρμογή του Μοντρέ.

- «Ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης, ο Ναβάλνι, βρέθηκε νεκρός στη φυλακή;»

«Κανένας αρχηγός κράτους δεν θα άφηνε τον μεγαλύτερο αντίπαλό του να σκοτωθεί στη φυλακή ένα μήνα πριν από τις εκλογές".

- Υπονοείτε ότι πράκτορες των δυτικών μυστικών υπηρεσιών έβαλαν τον Ναβάλνι να σκοτωθεί σε ρωσική φυλακή;

- «Ξέρετε, η Δύση έχει χειραγωγήσει αρκετές φορές για τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της 11ης Σεπτεμβρίου και του Περλ Χάρμπορ». 

- Ανήκετε σε αυτούς που πιστεύουν ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ σχεδίασαν την 11η Σεπτεμβρίου;

- «Απολύτως. Δεν το συζητώ καν». 

Τελευταία ερώτηση (δημοσιογράφου): «Μήπως είστε Ρωσιστής;»

Απάντηση : «Όχι, απολύτως όχι. Είμαι κεμαλιστής. Αλλά αν ο Ατατούρκ ζούσε σήμερα, θα τον αποκαλούσαν και αυτόν «Ρώσο»". 

Tags
Back to top button