Νέα διάσκεψη στην Γενεύη μέσα Ιούνιο αποφάσισαν, παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και αφού όμως πρώτα υπάρξει προεργασία από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Η απόφαση, στην οποία δεν προσδιορίζεται ακριβής ημερομηνία – και που αφήνει το παράθυρο να μην πραγματοποιηθεί τελικά αν δεν υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία – ελήφθη κατά τη διάρκεια τρίωρου δείπνου που παρέθεσε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά την διάρκεια του δείπνου σημειώθηκε ένταση και διαφωνίες μεταξύ των δύο ηγετών και αρκετά «σκαμπανεβάσματα».
Στην ανακοίνωση που διάβασε μετά το τέλος του δείπνου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Γκουτέρες «όλοι συμφώνησαν ότι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο κοινότητες.
Η πρόοδος στο κεφάλαιο αυτό αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια».
Συμφωνήθηκε επίσης, όπως ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, «εμπλακεί με όλους τους συμμετέχοντες στην προετοιμασία ενός κοινού εγγράφου που θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, με βάση τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων της διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν», σύμφωνα με τη real.gr
Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν παράλληλα τις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για όλα τα άλλα εκκρεμή ζητήματα, ξεκινώντας από το εδαφικό, το περιουσιακό και τη διακυβέρνηση και την κατανομή της εξουσίας».
Οι ηγέτες και ο Γ.Γ «συμφώνησαν ότι όλα τα θέματα θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης αλληλένδετα και ότι δεν θα συμφωνηθεί τίποτα πριν συμφωνηθούν όλα, σύμφωνα με την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014».
Το κοινό ανακοινωθέν καταλήγει ότι σε συνέχεια στη συνάντηση που είχαν μαζί του οι ηγέτες, ο Γενικός Γραμματέας «θα απευθυνθεί στους άλλους συμμετέχοντες στη διάσκεψη: την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητή».