Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο οδικός χάρτης Μητσοτάκη-Ερντογάν για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις-Σοβαρές επισημάνσεις για παγίδες σε Κυπριακό και συνεργασία στην Πολιτική Προστασία

Είναι γνωστό ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στις ΗΠΑ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία ενώ ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει 30 λεπτά, αυτή διήρκησε 1 ώρα και 10 λεπτά, γεγονός που ερμηνεύεται ως "πλάτιασμα"  της συνομιλίας τους σε αρκετά θέματα σε βάθος.

 αποτυπώνει σε σχετικό άρθρο του τα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση των δύο ηγετών, κυριότερα σημεία του οποίου επισημαίνονται στη συνέχεια.

"Η συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη, προκάλεσε ευρεία απήχηση στον ελληνικό Τύπο. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και Γιώργου Γεραπετρίτη.

Η ανακοίνωση από την Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας

Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών  της Τουρκικής Προεδρίας αναφέρθηκε ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν, επιβεβαίωσαν το θετικό κλίμα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν σημειώνοντας τα εξής:

«Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα, το οποίο περιελάμβανε τα ακόλουθα στοιχεία σχετικά με τις επαφές μεταξύ των δύο χωρών, που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου. Κατά συνέπεια, οι Υφυπουργοί Εξωτερικών  υπεύθυνοι για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα θα συναντηθούν στα μέσα Οκτωβρίου, θα υλοποιηθούν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο και το Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου».

Η δήλωση αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και περιλάμβανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Ειδικότερα, συζήτησαν τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών και κλιματικής κρίσης στην περιοχή της Μεσογείου, που έχουν επηρεάσει πολύ τις δύο χώρες στο πρόσφατο παρελθόν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας ως υψηλή προτεραιότητα.

Γνωρίζοντας ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι μια κοινή πρόκληση και για τις δύο χώρες, συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα. «Οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν καθήκον να συνεχίσουν να εργάζονται και να συντονίζονται για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη».

Από την άλλη, ο Ερντογάν έκανε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα social media. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μητσοτάκη ήταν και ο επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου, Πρέσβης Akif Çağatay Kılıç.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Ο Μητσοτάκης έκανε δήλωση σχετικά με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο πλαίσιο της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Δηλώνοντας ότι είχαν μια παραγωγική συνάντηση με τον Ερντογάν, συνοδευόμενη από τους Υπουργούς Εξωτερικών και διπλωματικούς συμβούλους, ο Μητσοτάκης είπε:

«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα που έχει ανθίσει στις τουρκοελληνικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες. Θα συνεχίσουμε προκειμένου  να αυξηθεί το επίπεδο των μελλοντικών συναντήσεων και επαφών για πολιτικό διάλογο, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θετική ατζέντα». «Το ορίσαμε ξεκάθαρα».

Ο Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το επόμενο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου (ΥΔΙΚ) στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου και σημείωσε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες.

Δηλώνοντας ότι συζητήθηκε και το θέμα των παράτυπων μεταναστών, ο Μητσοτάκης είπε, «νομίζω ότι η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη για την ελαχιστοποίηση των μεταναστευτικών ροών». 

Ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κλιματική κρίση ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση και τόνισε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο μεσογειακές χώρες που έχουν αντιμετωπίσει σοβαρές φυσικές καταστροφές αυτό το καλοκαίρι.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε, «Πιστεύω ότι σε  αυτόν τον τομέα  συνεργασίας μπορούμε να εμβαθύνουμε. Έτσι, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο κάποιας από τις συμφωνίες που θα υπογραφούν στο πλαίσιο της ΥΔΙΚ που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο». 

Το Κυπριακό

Από τα παραπάνω επισημαίνουμε ότι στο άρθρο του τουρκικού ΜΜΕ δεν γίνεται καμία αναφορά για το Κυπριακό, ως αντικείμενο συζήτησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, όπου σημειωτέον μία ημέρα νωρίτερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από την Διεθνή Κοινότητα την αναγνώριση του ψευδοκράτους του ΑΤΤΙΛΑ.

 αναφέραμε ότι σύμφωνα με Ελληνικές κυβερνητικές πηγές στο τραπέζι της συζήτησης των δύο ηγετών έπεσε και το Κυπριακό, με φόντο και την πρόκληση Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., να ζητήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Η βάση για τη λύση είναι μόνο το πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Τούρκο πρόεδρο.

“Σε ότι αφορά την Ελλάδα, οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή” διεμήνυσε ο Κ. Μητσοτάκης στην Άγκυρα και κατά το γεύμα που είχε αργότερα με Έλληνες ομογενείς στη Νέα Υόρκη.

Τέλος για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, σε συνάντηση τους χθες το απόγευμα.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν επικαιροποιήθηκε η πρόοδος στα Ελληνοτουρκικά και καθορίστηκε οδικός χάρτης τριών (3) σημείων για τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με αρμόδιους για τον πολιτικό διάλογο στα μέσα Οκτωβρίου και θα εξασφαλιστεί θετική ατζέντα μεταξύ των Υφυπουργών Εξωτερικών, τον Νοέμβριο θα διεξαχθούν συνεδριάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ το Συμβούλιο Ανώτατης Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου.

Τέλος συμφωνήθηκε συνεργασία των δύο χωρών για το μεταναστευτικό και συζητήθηκαν η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές, ενώ συμφωνήθηκε οι δύο χώρες να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας ως υψηλή προτεραιότητα.

Σοβαρές Επισημάνσεις

Εδώ θα θέλαμε να κάνουμε δύο πολύ σοβαρές επισημάνσεις που αφορούν το Κυπριακό και την επικείμενη Ελληνοτουρκική συνεργασία σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Κυπριακό

Αναφορικά με το Κυπριακό, ενώ από τουρκικής πλευράς υπάρχει μια άκρως επιθετική στάση με τον Ερντογάν να προκαλεί ζητώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, η Ελλάδα απλά επαναλαμβάνει την θέση της για το θέμα δια στόματος του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι η βάση για τη λύση στο Κυπριακό είναι μόνο το πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κοινώς ένα κράτος στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ωστόσο Ελληνοτουρκικός διάλογος συνεχίζεται κανονικά, ορίζοντας τον οδικό άξονα τριών σημείων που προαναφέραμε. Συνεπώς από πλευράς Αθήνας, υπάρχει μία "μερική αποσύνδεση" των Ελληνοτουρκικών σχέσεων από το Κυπριακό, αφού σε αντίθετη περίπτωση ο Ελληνοτουρκικός διάλογος θα έπρεπε να διακοπεί άμεσα, μετά τις απαράδεκτες αξιώσεις Ερντογάν για Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Πρωτεύοντα ρόλο φαίνεται να αναλαμβάνει η ΕΕ στο Κυπριακό, με την χώρα μας να παραμένει σταθερά αλληλέγγυα με την Κύπρο, χωρίς να εμπλέκεται άμεσα. Ωστόσο η δρομολόγηση επίλυσης του Κυπριακού από ΕΕ-Τουρκία, εφόσον ευοδωθεί, θα περιλαμβάνει και τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ της Κύπρου, κάτι το οποίο αφορά και την Ελλάδα, αφού Ελλάδα και Τουρκία θα προβούν στην συνέχεια σε οριοθέτηση των δικών τους ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδων.

Κοινώς αν στο πακέτο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την Κύπρο, προβλέπεται μειωμένη επήρεια της Μεγαλονήσου σε σχέση με τις προβλέψεις του Δικαίου της θάλασσας για την ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα της, αυτό θα έχει άμεση δυσμενή συνέπεια για την χώρα μας στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας που θα ακολουθήσει για Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο, με "σημεία" κλειδιά το Σύμπλεγμα Καστελορίζου αλλά και τα νησιά μας Κρήτη-Κάσο-Κάρπαθο-Ρόδο.

Η Συνεργασία σε θέματα πολιτικής προστασίας

Στη συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν, συμφωνήθηκε επίσης η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας των δύο χωρών, όπου θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο κάποιας από τις συμφωνίες που θα υπογραφούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανώτατης Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου.

Επισημαίνουμε εδώ ότι οι Τούρκοι για θέματα έρευνας-διάσωσης, αυθαίρετα και παράνομα, έχουν μονομερώς ανακηρύξει την περιοχή του Αιγαίου ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού ως δική τους περιοχή δικαιοδοσίας, με την Τουρκική Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών να τυπώνει σχετικούς χάρτες, ενώ σε άλλους αυθαίρετους τουρκικούς χάρτες τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσσων εμφανίζονται ως τουρκικά τα οποία μάλιστα έχουν εντάξει γεωγραφικά ότι ανήκουν σε τουρκικές επαρχίες των μικρασιατικών παραλίων.

Υπενθυμίζουμε τα παραπάνω για να προλάβουμε τυχόν χειρότερα, αφού γνωρίζοντας πολύ καλά τον τρόπο σκέψης των Τούρκων, μπορεί σε περίπτωση συνεργασίας της πολιτικής προστασίας Ελλάδας και Τουρκίας  μελλοντικά σε μια φυσική καταστροφή πχ σε κάποιο από τα παραπάνω νησιά μας, οι Ερντογάν-Μπαχτσελί να δώσουν την δική τους αυθαίρετη ερμηνεία ως δράση της τουρκικής πολιτικής προστασίας σε τάχα δικές τους περιοχές ευθύνης σε θέματα έρευνας-διάσωσης.

 

Tags
Back to top button