Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ο Μπορέλ προειδοποιεί ότι η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ε.Ε.: Αν τα καταφέρει ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει μια «υπαρξιακή απειλή» για την Ευρώπη, επειδή, εάν τα καταφέρει, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το Agerpres.

Ο Μπορέλ εκφώνησε ομιλία στο Κολλέγιο Saint Antony του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης την Παρασκευή σχετικά με την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση και ειδικότερα για τις δύο ένοπλες συγκρούσεις που παρακολουθεί η ανθρωπότητα, την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Πρόκληση Ράμα μπροστά στα μούτρα μας! Έρχεται απρόσκλητος στην Ελλάδα την ημερομηνία που συνελήφθη ο Μπελέρης

Στην ομιλία του, με τίτλο «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει δύο πολέμους», ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ επέμεινε και προειδοποίησε για την απειλή που εκπροσωπεί ο Ρώσος πρόεδρος. Τόνισε  όμως ότι όλο και περισσότερες φωνές πλέον έχουν ξεκινήσει και προειδοποιούν για τις παγκόσμιες συνέπειες που θα έχει μια ρωσική νίκη.

Παρουσίασε το παράδειγμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τελικά ο ίδιος κατάλαβε και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή, αν και στην αρχή έλεγε πως η Ρωσία δεν πρέπει να ταπεινώνεται.

 

«Ο Ρώσος πρόεδρος βλέπει ολόκληρη τη Δύση ως αντίπαλο»

 

Ο Ρώσος πρόεδρος βλέπει ολόκληρη τη Δύση ως αντίπαλο και το επαναλαμβάνει καθημερινά στη ρωσική κρατική τηλεόραση, πρόσθεσε ο Μπορέλ, ο οποίος πίστευε ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι προετοιμασμένοι για τη σκληρότητα του κόσμου με τον οποίο έχουν επιτέλους ξυπνήσει.

Όμως, όπως τόνισε ο Βούλγαρος πολιτικός επιστήμονας Ivan Krastev, «άλλο είναι να ξυπνάς και άλλο να βρεις τη δύναμη να σηκωθείς από το κρεβάτι», είπε ο Μπορέλ αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Σε ορισμένες περιπτώσεις είμαστε ακόμα στο κρεβάτι», πρόσθεσε ο ύπατος εκπρόσωπος.

«Και μετά ήρθε ένας άλλος πόλεμος», με την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο ισραηλινό έδαφος και τη δυσανάλογη απάντηση του Ισραήλ, τόνισε ο Μπορέλ.

 

Τι λέει ο Μπορέλ για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

 

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ θεώρησε ότι το έδαφος «πρέπει να διαιρεθεί» ώστε οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο, γι' αυτό είναι σημαντικό να αναζητήσουμε λύση στη Μέση Ανατολή, για μια προσέγγιση στην οποία οι Ευρωπαίοι έχουν τεράστια ευθύνη.

Ο Μπορέλ έδωσε ως παράδειγμα ελπίδας την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία φαινόταν αδύνατη να επιλυθεί, αλλά χρόνια υπομονετικών διαπραγματεύσεων επέτρεψαν τη σύναψη της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής (1998), η οποία τερμάτισε τη θρησκευτική σύγκρουση μεταξύ φιλοβρετανών προτεσταντών και υπέρ- Καθολικών Ρεπουμπλικάνων.

Όμως ο Μπορέλ προειδοποίησε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θέλει μια λύση δύο κρατών και ότι η Ευρώπη συνεχίζει να τον ρωτά τι θέλει προκειμένου να έχει μια απάντηση που θα επέτρεπε να αποφευχθεί μια νέα ανθρώπινη τραγωδία.

Στην ομιλία του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι, για να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση, είναι απαραίτητο να διαφοροποιηθούν οι εμπορικοί δεσμοί και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία με όσους μοιράζονται τις ευρωπαϊκές αξίες και τα συμφέροντα μας.

Τόνισε επίσης ότι στον σημερινό κόσμο υπάρχει περισσότερη αντιπαράθεση και λιγότερη συνεργασία, με τις ΗΠΑ να έχουν χάσει την ηγεμονία τους ενώ η Κίνα βρίσκεται σε άνοδο και ανταγωνίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια στιγμή, μεσαίες δυνάμεις όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική και η Τουρκία αναδεικνύονται σε σημαντικούς παίκτες στην παγκόσμια σκηνή, πρόσθεσε. Μεταξύ άλλων, ο Μπορέλl ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μελλοντική ανησυχία, αλλά είναι ήδη τρέχουσα, δεδομένων των ραγδαίων τεχνολογικών και δημογραφικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα, ειδικά στην Αφρική, όπου μέχρι το 2050 θα ζει το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.

 

 

Tags
Back to top button