Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ο Μάικ Πομπέο απέφυγε με «ντρίπλα» την Γερουσία για F-35, Tουρκία και S-400: Μην έχουν αυταπάτες στην Αθήνα

Όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ φαίνεται η διάσταση των απόψεων της αμερικανικής κυβέρνησης με το Κογκρέσο και την Γερουσία στο ζήτημα της Τουρκίας, των S-400 και της παραλαβής των τουρκικών F-35.

Επί της ουσίας όταν ζητήθηκε από τον Αμεριακανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, από τον  Αμερικανό Γερουσιαστή Βαν Χόλεν, να διαβεβαιώσει δημόσια ότι δεν θα ολοκληρωθεί η παράδοση μέχρι η Άγκυρα να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να προβεί στην απόκτηση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, ο ΥΠΕΞ απάντησε... «άλλα ντ'άλλων»..

«Έχουμε υπάρξει πολύ ξεκάθαροι με τη Τουρκία όσον αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται με την απόκτηση των S-400», ήταν η απάντηση του Μάικ Πομπέο

Ήταν σαφές ότι ΔΕΝ ήθελε επ'ουδενί να γίνει σαφής και να θίξει με κάποιο τρόπο την Άγκυρα.

Ο γερουσιαστής βέβαια συνέχισε να παρεμβαίνει με μακροσκελή τοποθέτηση και να ζητά να σταλεί το συντομότερο δυνατόν ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για τη στάση που πρόκειται να κρατήσει η αμερικανική πλευρά καθώς κατάλαβε ότι η απάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ ήταν περισσότερο υπεκφυγή και «σουτ στην εξέδρα».

«Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείτε με τη λέξη “κίνδυνοι”. Νομίζω ότι θα καταλάβουν μόνο ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Εμείς (το Κογκρέσο) τους στείλαμε ένα και νομίζω ότι είναι σημαντικό να είναι και η αμερικανική κυβέρνηση στην ίδια σελίδα. Άρα σας ζητώ να κάνετε μια καθαρή τοποθέτηση, αν όχι τώρα, που πιστεύω ότι θα βοηθούσε πολύ, το συντομότερο δυνατόν», επέμεινε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, ο γερουσιαστής κάλεσε τη Τουρκία να επιλέξει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προκειμένου να μην χαθεί το νομοθετικό μομέντουμ που έχει οικοδομηθεί στο Κογκρέσο για το συγκεκριμένο θέμα.

«Όπως γνωρίζετε, υπήρξε μια τελετή στο Τέξας την ίδια ημέρα που αυτή η επιτροπή ανέλαβε δράση. Και νομίζω ότι όσο περισσότερο η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να προχωρήσει σε αυτή τη κατεύθυνση χωρίς μια πολύ σθεναρή δήλωση από τις ΗΠΑ, τόσο περισσότερο θα χάνεται το μομέντουμ. Πρέπει να το τερματίσουμε και να τους καταστήσουμε σαφές ότι θα πρέπει να επιλέξουν τον σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ. Δεν πρέπει να προβαίνουν σε ενέργειας που θα έθεταν σε κίνδυνο τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ».

Τότε πάλι... ασαφώς κ. Πομπέο αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν και τα ζητήματα που παραμένουν ακόμα ανοιχτά. Σημείωσε, ωστόσο, πως έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος το τελευταίο διάστημα και υπάρχει μια βασική συνεννόηση για το πως οι τουρκικές και οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στο Μανμπίτζ της Συρίας.

«Η σχέση με τους Τούρκους έχει υπάρξει δύσκολη κατά τη διάρκεια της θητείας μου σε αυτή τη κυβέρνηση… Η απόφαση μας να συνεργαστούμε με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ήταν κάτι που δεν τους ευχαρίστησε. Έχουμε σημειώσει πρόοδο τώρα, πριν από τρεις εβδομάδες, μέσα και γύρω από το Μανμπίτζ (της Συρίας). Καταφέρουμε να συνεννοηθούμε για το πως οι δυνάμεις θα συνεργαστούν για να λύσουν ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα ανάμεσα στους Κούρδους και τους Άραβες. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτή τη συμφωνία».

Μην το «ψειρίζουμε» η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δείξει καμία διάθεση να συγκρουστεί σε τέτοιο βαθμό με την Τουρκία που να προκαλέσει την απώλειά της από το ΝΑΤΟ και την παράδοση των Στενών στην Ρωσία.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν θα ζει αιωνίως και με αυτήν την προοπτική σκέφτονται στην Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός υπουργός συμφώνησε πως οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν «έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο». Όταν ρωτήθηκε στη συνέχεια για τις ενδεχόμενες πιέσεις που θα ασκήσει ο πρόεδρος (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν για να ρίξουν οι ΗΠΑ τους Κούρδους «κάτω από το λεωφορείο», ο κ. Πομπέο απάντησε χαριτολογώντας πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση από τη κυβέρνηση να πετάξει απολύτως κανέναν κάτω από κάποιο κίτρινο αντικείμενο».

Εξίσου ασαφής τοποθέτηση. Όσο για το αν οι Κούδροι είναι σημαντικοί σύμμαχοι όπως είπε, ας ρωτήσει τους ίδιους που νιώθουν να έχουν εγκαταλειφθεί κυριολεκτικά από τους πάντες και ότι κακώς είχαν πιστέψει ότι θα αποκτήσουν το δικό τους κράτος.

Τα γεωπολιτικά συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα και πάνω από συναισθηματισμούς.

Tags
Back to top button