Ο κύβος ερρίφθη: Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές με στόχο το «μαγικό» επιτόκιο του 4,3% πολύ πιθανόν και σήμερα το πρωί! Μία εξέλιξη για την οποία το
H «ώρα μηδέν» για την Ελλάδα είναι γεγονός καθώς θα βγει στις αγορές για «φρέσκο» χρήμα πιθανότατα πριν τις 20 Ιουλίου με το ΔΝΤ και τον ESM να δίνουν το «ΟΚ».
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 20 Ιουλίου με θέμα την Ελλάδα στο οποίο και θα εγκρίνει το ελληνικό πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη θα γίνει γνωστή η έκθεση βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ η οποία θα αναφέρει ότι παρά την τελευταία δέσμευση των Ευρωπαίων στις 15 Ιουνίου το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο.
Επίσης το Ταμείο ενδέχεται να αποφασίσει πόσο θα περιμένει τους Ευρωπαίους ώστε να αποφασίσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα μέτρα για το ελληνικό χρέος και ακούγεται έντονα ότι ο μήνας ορόσημο θα μπορούσε να είναι ο Δεκέμβριος.
Παράλληλα την Παρασκευή αναμένεται η απόφαση της Standard & Poors για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Για να πούμε την αλήθεια ο στόχος της κυβέρνησης ήταν από την αρχή η 20ή Ιουλίου για απλούς πρακτικούς λόγους και όχι συμβολικούς.
Την ίδια μέρα η Ελλάδα θα αποπληρώσει ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 3,9 δισ. ευρώ και το βράδυ θα συνεδριάσει στην Ουάσινγκτον το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για να εγκρίνει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα.
Από την στιγμή που έστω και λεκτικά η Ελλάδα παίρνει το «ΟΚ» από τους δανειστές ήταν βέβαιο ότι θα επιχειρήσει μια γενναία έξοδο στις αγορές. Μία έξοδο από την οποία θα εξαρτηθούν πολλά
Έτσι θα εκδοθεί ομόλογο ύψους ως 3,5 δισ. ευρώ προς ανταλλαγή των πενταετών ομολόγων του Απριλίου του 2014 με στόχο ένα επιτόκιο της τάξης ακόμα και του 4,3%!
Η ανταλλαγή σημαίνει ότι ένα μέρος από τους υπό έκδοση τίτλους θα δοθεί σε αυτούς που ήδη κατέχουν τα πενταετή ομόλογα του 2014 που κανονικά θα έληγαν τον Απρίλιο του 2019. Eπομένως θα δώσουν πίσω τα ομόλογα που λήγουν το 2019 και θα πάρουν χρεόγραφα που θα ωριμάζουν το 2022.
Έτσι λοιπόν το νέο ομόλογο το επιβάλλει το προηγούμενο ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά. Πρόκειται για μια προσπάθεια αναχρηματοδότησης χρέους. Γι' αυτό και η έξοδος είναι τόσο σημαντική.
Η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια επειδή δεν μπορούσε πλέον να εξυπηρετήσει τα χρέη της. Η έξοδος στις αγορές αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό, να δείξει ότι θα είναι ικανή να εξυπηρετεί μόνη της πλέον τα χρέη της.
Η έξοδος αγορές έχει πολύ μεγάλη επικοινωνιακή σημασία για την κυβέρνηση
Ο δανεισμός πρέπει να γίνει τώρα πριν ξεκινήσει η έναρξη της τρίτης αξιολόγησης και μοιραία οι αγορές θα επικεντρωθούν σε αυτήν και δεν θα είναι τόσο «γενναιόδωρες»
Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η οποία θα αρχίσει τον Οκτώβριο είναι και η κρισιμότερη καθώς και θα κρίνει τη δυνατότητα εξόδου από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Μεταξύ άλλων στην ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης περιλαμβάνονται η κινητικότητα και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων με την άδεια για το χτίσιμο Καζίνο στο Ελληνικό και το στήσιμο 19 πλευρικών διοδίων στην Εγνατία Οδό.
Στην ατζέντα βρίσκονται οι αλλαγές στα εργασιακά, ώστε οι απεργίες να προκηρύσσονται με τη σύμφωνη γνώμη του 50% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων και βεβαίως προστέθηκε με επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών η απαίτηση για νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2018 ώστε να καταστεί βιώσιμο το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ ως και το 2022.
Δηλαδή το «ξύλο» δεν τελείωσε ακόμα