Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ο κορωνοϊός επιστρέφει δυναμικά-Ανησυχία σε Ελλάδα και Ευρώπη

Παρότι οι αναπνευστικές λοιμώξεις εμφανίζονται κυρίως τους χειμερινούς μήνες, ο κορωνοϊός φαίνεται να ακολουθεί δική του πορεία, παρουσιάζοντας αυξημένη δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Από τα μέσα Ιουνίου, ευρωπαϊκοί υγειονομικοί οργανισμοί έχουν παρατηρήσει αυτή τη μικρή αλλά αξιοσημείωτη άνοδο, την οποία σχετίζουν με μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον — την NB.1.8.1, ή αλλιώς «Nimbus». Οι ειδικοί εξετάζουν στενά τη συμπεριφορά της, καθώς ενδέχεται να συνδέεται με την άνοδο των κρουσμάτων.

Η αυξημένη κυκλοφορία της Covid-19 είναι ορατή και στην Ελλάδα, είτε μέσω επισκέψεων σε ιατρούς είτε από τα θετικά τεστ, καθώς επίσης και από τη μεγαλύτερη ζήτηση για αντιικά φάρμακα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, καταγράφεται αύξηση κατά περίπου 15% στις καθημερινές αιτήσεις για αντιικά σκευάσματα, τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς με κορωνοϊό τα πρώτα 24ωρα αφού βγουν θετικοί, με σκοπό την αποφυγή επιπλοκών και σοβαρής νόσησης. Συγκεκριμένα, από περίπου 40 αιτήσεις ημερησίως, ο αριθμός έχει ανέβει περί τις 52. Αν και πρόκειται για περιορισμένο αριθμό, θέτει τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες σε επιφυλακή για ένα πιθανό καλοκαιρινό «κύμα».

Προς το παρόν, πάντως, δεν παρατηρείται αύξηση στους λεγόμενους «σκληρούς» δείκτες, όπως είναι οι νοσηλείες και οι θάνατοι. Έως και χθες, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονταν 82 ασθενείς με Covid-19 και οι νέες εισαγωγές χθες μέχρι το βράδυ ανέρχονταν σε 16. Οι αριθμοί θεωρούνται ακόμη χαμηλοί παρότι αυξάνονται ελαφρώς τα τελευταία 24ωρα.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζεται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή καταγράφεται αύξηση των μολύνσεων αλλά χωρίς εμφανή πίεση στα συστήματα υγείας. Σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αναφέρεται η ήπια άνοδος της δραστηριότητας του SARS-CoV-2 σε αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ). Οι επισκέψεις σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για λοιμώξεις του αναπνευστικού παραμένουν σε επίπεδα ανάλογα ή χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που συναντώνται την ίδια περίοδο συνήθως. Επιπλέον, το Κέντρο σημειώνει πως έως σήμερα δεν έχει καταγραφεί σημαντική επιβάρυνση στους δείκτες σοβαρής νόσησης, όπως οι εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή οι θάνατοι.
 

Ανησυχία για τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Σε πολύ χαμηλό επίπεδο παραμένει, ωστόσο, ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Σύμφωνα με το ECDC, μόνο μία χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ έχει ξεπεράσει το 80% εμβολιαστικής κάλυψης για τους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών, ενώ μόλις επτά χώρες έχουν υπερβεί το 50%. Η Ελλάδα ακολουθεί την ευρωπαϊκή τάση, με τον εμβολιαστικό ρυθμό να είναι ιδιαίτερα αργός.

Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση παρακολουθώντας με ιδιαίτερη προσοχή την αυξανόμενη δραστηριότητα του SARS-CoV-2 στην Ευρώπη, ειδικά μετά την εμφάνιση της παραλλαγής NB.1.8.1 ή αλλιώς «Nimbus», η οποία έχει καταγραφεί ως παραλλαγή της Όμικρον. Αυτή η νέα υπο-παραλλαγή σχετίζεται με αυξημένες μολύνσεις σε χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη. Το ECDC έχει στο «μικροσκόπιό» του πέντε παραλλαγές που κυκλοφορούν σήμερα στην ΕΕ/ΕΟΧ, ανάμεσά τους και η NB.1.8.1, που έχει καταχωριστεί ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» τόσο από το ECDC όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η νέα παραλλαγή, η οποία προκαλεί υψηλό πυρετό και ρινική συμφόρηση, φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική συγκριτικά με το κυρίαρχο σήμερα στέλεχος LP.8.1, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων κατά τους θερινούς μήνες. Ωστόσο, δεν εμφανίζει σημαντικά μεγαλύτερη ικανότητα διαφυγής από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια ή προηγούμενη λοίμωξη. Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει διαπιστώσει αυξημένη σοβαρότητα της νόσου, συνεπώς δεν θεωρεί ότι συνιστά αυξημένο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

Στο μεταξύ, σε στενή παρακολούθηση έχει ο ΠΟΥ ακόμη μία παραλλαγή του κορωνοϊού, την XFG, η οποία κυκλοφορεί σε αρκετές χώρες ιδιαίτερα της νοτιοανατολικής Ασίας αλλά και των ΗΠΑ και ευθύνεται για το 14% των περιστατικών. Και αυτή η παραλλαγή, όμως, δε δίνει σημάδια αύξησης των νοσηλειών και των θανάτων.

 

Tags
Back to top button