
Καταστροφή μεγαλύτερη από αυτή που προκάλεσαν οι ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι έχει καταφέρει ο ισραηλινός στρατός σε κτίρια και υποδομές στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με χάρτες που παρουσίασε το εβραϊκό πανεπιστήμιο, στη Ράφα έχει καταστραφεί το 89% των κτιρίων, στη βόρεια Γάζα το 78%. Τα στοιχεία δείχνουν πως από τον περασμένο Απρίλιο στη Ράφα καταστρέφονται περίπου 2.000 κτίρια μηνιαίως.
Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της καταστροφής η ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα είχε καταστρέψει το 67% των κτιρίων και στο Ναγκασάκι το 40%.
«Οι κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν πουθενά να επιστρέψουν. Ο κόσμος που γνώριζαν και οι ζωές τους έχουν απλά εξαφανιστεί» αναφέρει ο Αντί Μπεν Νουν, διευθυντής του Κέντρου Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών του Εβραϊκού Πανεπιστήμιου. «Η καταστροφή εκτείνεται σε κάθε επίπεδο, από τα σπίτια μέχρι τους δημόσιους χώρους, τα σχολεία και της καλλιεργήσιμες γαίες – όλα έχουν καταστραφεί».
Τους περασμένους μήνες, ο Μπεν Νουν ανέλυσε δορυφορικές εικόνες από τη Γάζα, χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο για να προσδιορίσει το μέγεθος της καταστροφής. Εκτιμά ότι περίπου 160.000 κτίρια έχουν καταστραφεί, περίπου δηλαδή το 70% όλων των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές καθιστώντας τα ακατάλληλα για χρήση. Παράλληλα το 25% έχει ισοπεδωθεί ολοκληρωτικά.
Μάλιστα, το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής μπορεί να είναι στην πραγματικότητα ακόμα μεγαλύτερο, καθώς η δορυφορική καταγραφή αντιλαμβάνεται ως κατεστραμμένο μόνο τα κτίρια στα οποία έχει καταρρεύσει και η οροφή. Σύμφωνα με τον Μπεν Νουν, η βόρεια πλευρά της Ράφα, όπου κατοικούσαν περίπου 275.000 Παλαιστίνιοι πριν τον πόλεμο, έχει υποστεί τη σοβαρότερη καταστροφή, καθώς το 89% των κτιρίων της είναι είτε εντελώς είτε σοβαρά κατεστραμμένο.
Ο ίδιος εκτιμά ότι από τον Απρίλιο, κατά μέσο όρο 2.000 κτίρια καταστρέφονται κάθε μήνα. Τις τελευταίες εβδομάδες, η ισραηλινή κυβέρνηση αποκάλυψε τα σχέδιά της να κατασκευάσει μια «ανθρωπιστική πόλη» στα ερείπια της Ράφα, όπου θα συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γάζας.
Στη Χαν Γιουνίς το 63% των κτιρίων έχει καταστραφεί ενώ στη βόρεια Γάζα, η οποία περιλαμβάνει τη Μπέιτ Χανούν, τη Μπέιτ Λαχία και τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, το 84% των κτιρίων έχει καταστραφεί. Στην πόλη της Γάζας, στα βόρεια της Λωρίδας έχει καταστραφεί το 78%. Η μόνη περιοχή στην οποία η καταστροφή είναι μικρότερη του 50% είναι η Ντεΐρ αλ Μπαλά στην κεντρική Γάζα, όπου έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει σοβαρότατες ζημιές το 43% των κτιρίων.
Οι αριθμοί που δημοσιεύει ο Μπεν Νουν ξεπερνούν κατά πολύ τους προηγούμενους που είχε δημοσιεύσει η εργασία. Σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες που είχε καταγράψει η υπηρεσία του ΟΗΕ τον περασμένο Απρίλη, είχαν καταστραφεί περισσότερο από το 50% στη Γάζα με εμφανείς ζημιές σε ένα επιπλέον 15%.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πέρασε από τα οικιστικά κτίρια, ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει στην καλύτερη περίπτωση 2.308 εκπαιδευτικά ιδρύματα και εγκαταστάσεις, από παιδικούς σταθμούς μέχρι Πανεπιστήμια. Σύμφωνα με αυτούς τους αριθμούς κάθε Πανεπιστήμιο στη Γάζα έχει μερικώς ή ολικώς καταστραφεί και 501 από τα 554 σχολεία της Λωρίδας δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν αν δεν υπάρξουν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης. Ακόμα το 81% των δρόμων στη Γάζα έχουν είτε καταστραφεί είτε έχουν σοβαρότατες ζημιές.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ακόμα πως το βάρος των ερειπίων φτάνει τους 50 εκατομμύρια τόνους, περίπου 137 κιλά συντριμμιών ανά τετραγωνικό μέτρο. Τον Αύγουστο, το Ινστιτούτο Ερευνών του ΟΗΕ εκτίμησε ότι ο όγκος των συντριμμιών στη Γάζα ισοδυναμεί με 14 φορές τα συντρίμμια που έχουν παραχθεί από όλες τις ένοπλες συγκρούσεις παγκοσμίως από το 2008. Πριν λίγους μήνες, το ινστιτούτο εκτίμησε πως θα χρειάζονταν 21 χρόνια για να μαζευτούν όλα αυτά τα συντρίμμια και πως το κόστος, μόνο για το μάζεμα, θα έφτανε τα 1,2 δισ. δολάρια.
Στην αρχή του πολέμου, οι περισσότερες καταστροφές κτιρίων προκαλούνταν από εκρηκτικά, βόμβες από την αεροπορία ή από νάρκες που τοποθετούνταν στην περιοχή. Τους τελευταίους μήνες όμως οι κατεδαφίσεις γίνονται πια με μηχανικά μέσα, ενίοτε και από ιδιώτες εργολάβους που προσλαμβάνονται από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και δρουν υπό την προστασία μάχιμων μονάδων.
Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού που μίλησαν στη Haaretz που παρουσιάζει το θέμα, δηλώνουν πως οι εργολάβοι μπορούν να αποκομίσουν περίπου 1.500 δολάρια για κάθε κτίσμα που κατεδαφίζουν, ενώ πιέζουν τους αξιωματικούς του στρατού να επεκτείνουν τις κατεδαφίσεις απαιτώντας την προστασία του ισραηλινού στρατού. Ένας από τους αποκαλούμενους «ήρωες της κατεδάφισης» στη Γάζα, είναι ο Ραμπί Αβραχάμ Ζαρμπίβ, ο οποίος υπηρέτησε σαν χειριστής μπουλντόζας κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο Ζαρμπίβ καυχιέται για τον ρόλο του αυτό σε σειρά συνεντεύξεων, ενώ στη τελευταία που παραχώρησε στη δεξιά ιστοσελίδα B’ Sheva ανέφερε:
«Η Ράφα καθαρίζεται σήμερα. Δεν υπάρχει πια Ράφα» σημείωσε. «Η βόρεια Γάζα έχει ισοπεδωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Η Χαν Γιουνίς είναι η επόμενη. Θα εξαϋλωθεί κι αυτή. Γιατί δεν συμβαίνει σε 12 μέρες όπως ο πόλεμος με το Ιράν; Προφανώς εξαιτίας της πνευματικής πλευράς. Εδώ στη Γάζα, η δουλειά είναι διαφορετική. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο Θεός θέλει η δουλειά μας να είναι απλά να καθαρίσουμε τη γη. Όλη αυτή η κακία, όμοιά της οποίας δεν έχουμε δει τις τελευταίες γενιές, πρέπει να εξαλειφθεί».
Παράλληλα με τις μεθόδους καταστροφής, οι στόχοι έχουν μετατοπιστεί σταδιακά όσο η σύγκρουση προχωρά. Κατά το πρώτο έτος του πολέμου, η καταστροφή επικεντρωνόταν κυρίως σε περιοχές κοντά στον συνοριακό φράχτη με το Ισραήλ, εκείνων που βρίσκονται κοντά σε οχυρωματικές εγκαταστάσεις και θέσεις του ισραηλινού στρατού καθώς και κατά μήκος οδών ανεφοδιασμού.
Ωστόσο, από την έναρξη της Επιχείρησης «Άρματα του Γεδεών» στις αρχές Μαΐου, έχει καταστεί σαφές ότι ο IDF προχωρά επίσης σε καταστροφή για χάρη της ίδιας της καταστροφής. Για παράδειγμα, η ισραηλινή εφημερίδα Maariv ανέφερε τον Μάιο ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ: «Καταστρέφουμε όλο και περισσότερα σπίτια. Δεν έχουν πού να επιστρέψουν. Το μόνο αναμενόμενο αποτέλεσμα θα είναι η επιθυμία των Παλαιστινίων της Γάζας να μεταναστεύσουν εκτός της Λωρίδας».
Δηλώσεις σαν αυτή ευθυγραμμίζονται με κυβερνητικά σχέδια για εξαναγκαστικό εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του αποκαλούμενου «εθελοντικού σχεδίου μετεγκατάστασης» της κυβέρνησης Τραμπ. Ο Νετανιάχου έχει αναφερθεί πολλές φορές σε αυτό το σχέδιο και έχει δηλώσει σε στρατιώτες ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για την εύρεση χωρών που θα δεχτούν πρόσφυγες από τη Γάζα. Έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι «πάνω από το 50% θα φύγουν και, κατά τη γνώμη μου, πολλοί περισσότεροι».