Σοκ εξακολουθούν να προκαλούν οι λεπτομέρειες της φονικής επίθεσης του 17χρονου Δημήτρη Παγουρτζή, ο οποίος σκόρπισε το θάνατο στο λύκειο Σάντα Φε του Τέξας, προκαλώντας το θάνατο 10 ανθρώπων.
Σύφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επέζησε του μακελειού που σημειώθηκε την Παρασκευή, ο Παγουρτζής αφού πυροβόλησε κατά ενός μαθητή τραγούδησε «Another one bites the dust!».
Κατά την ίδια μαρτυρία ο 17χρονος με καταγωγή από την Καρδίτσα έπαιζε ένα στρατιωτικό ύμνο των Γιαπωνέζων καμικάζι όσο πιο δυνατά μπορούσε.
Την ίδια ώρα η μητέρα μιας μαθήτριας έγραψε στο Facebook ότι ο 17χρονος μακελάρης φώναζε «Woo Hoo!» ενώ πυροβολούσε. Όπως της είπε η κόρη της, ο Παγουρτζής ενώ πυροβολούσε μια ντουλάπα στην οποία είχαν κρυφτεί δύο μαθητές, τους οποίους και σκότωσε, φώναζε «έκπληξη μ@@@α. Στη συνέχεια, δε, ρωτούσε "είσαι νεκρός;» ενώ ακούγοντας κάποιο κινητό τηλέφωνο να χτυπά έκανε μαύρο χιούμορ ρωτώντας "μήπως είναι για σένα;».
Η φονική επίθεση του Παγουρτζή κράτησε περίπου 30 λεπτά πριν τελικά να παραδοθεί με αστυνομικούς να περιγράφουν ότι φάνηκε σαν να κατέρρευσε προκειμένου να μην δεχθεί τα πυρά των ενστόλων που είχαν σπεύσει στο σχολείο.
Μια εβδομάδα πριν χόρευε παραδοσιακούς χορούς
Αίσθηση προκαλεί εν τω μεταξύ το βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα TMZ και στο οποίο ο Παγουρτζής φαίνεται μια εβδομάδα πριν το μακελειό να χορεύει παραδοσιακούς χορούς μαζί με άλλα μέλη της ενορίας του.
Στο βίντεο φαίνεται ο Παγουρτζής να χορεύει κάποιον παραδοσιακό ελληνικό χορό ντυμένος με παραδοσιακή στολή σε ένα ελληνικό φεστιβάλ που διεξήχθη σε μια πόλη 30 λεπτά μακριά από το Σάντα Φε.
Δεν αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή
Παρά την αγριότητα του εγκλήματός του ο 17χρονος μακελάρης δεν απειλείται, πάντως, με θανατική ποινή αν και οι νόμοι του Τέξας προβλέπουν αυτή την ποινή για δολοφόνους της ηλικίας του.
Όπως γράφει η USA Today υπάρχει νομολογία του 2005 από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που απαγορεύει την εκτέλεση δολοφόνων κάτω των 18 ετών.
«Το δικαστήριο έκρινε ότι όσοι είναι 17 ετών ή νεότεροι δεν έχουν την πενυματική ανάπτυξη προκειμένου να ξεχωρίσουν το σωστό από το λάθος» εξήγησε ο καθηγητής κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου του Κολοράντο Μάικλ Ραντελέτ που έχει καταθέσει σε περισσότερες από 75 υποθέσεις που σχετίζονται με την επιβολή της θανατικής ποινής.