Παράγοντες της αγοράς αλλά και των τραπεζών εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν περίπλοκο νόμο, δύσκολα εφαρμόσιμο στην πράξη, με διαδικασίες άκρως γραφειοκρατικές και χρονοβόρες και δεν αποκλείουν οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί για χιλιάδες επιχειρήσεις να σκαλώσουν στα πρωτοδικεία, όπως συνέβη και με το Νόμο Κατσέλη.
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο νόμος που περίμενε για περισσότερο από δύο χρόνια η αγορά και οι τράπεζες κινδυνεύει να «σκοντάψει» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να οδηγήσει σε χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια.
Το γεγονός ότι στον εξωδικαστικό συμβιβασμό εντάσσεται το σύνολο των πιστωτών του οφειλέτη, από τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζόμενοι, καθιστά τη διαδικασία αρκετά πολύπλοκη. Χαρακτηριστικό είναι η διαδικασία είναι και ίδια τόσο για τις μικρές όσο και για τις μεγάλες επιχειρήσεις με μόνη διαφοροποίηση τη συμμετοχή εμπειρογνώμονα, η οποία για τις μικρές επιχειρήσεις είναι προαιρετική.
Ο όγκος των πιστοποιητικών και των εγγράφων που απαιτούνται για την ένταξη στη ρύθμιση είναι εξίσου μεγάλος και η συγκέντρωσή τους ιδιαίτερα χρονοβόρα. Οπως επισημαίνουν τα Νέα ενδεικτικό της γραφειοκρατίας του νόμου είναι ότι μόνο για την υποβολή της αίτησης για την ένταξη στη διαδικασία απαιτούνται 25 έγγραφα, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά και 19-20 βήματα κατά τη διαδικασία.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι ο κίνδυνος να οδηγηθούν μέσω του μηχανισμού του εξωδικαστικού συμβιβασμού στα δικαστήρια χιλιάδες περιπτώσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων κάτι που θα επέβαινε σε βάρος πολλών βιώσιμων επιχειρήσεων.
Πάντων εν όψει της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης θα παραχωρήσουν σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν τις βασικές ρυθμίσεις του νόμου.