Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι υπέγραψαν απόψε μια νέα συμφωνία για τον έλεγχο της μετανάστευσης μεταξύ των δύο χωρών, κατά την 35η γαλλοβρετανική σύνοδο κορυφής που διεξήχθη στη βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ, κοντά στο Λονδίνο.
Αυτή η νέα συνθήκη στοχεύει "να ενισχύσει την από κοινού διαχείριση των κοινών συνόρων μας" και κυρίως την καλύτερη μεταχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων που ζητούν άσυλο, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους.
Μεταξύ άλλων η συνθήκη προβλέπει τη χορήγηση εκ μέρους του Λονδίνου επιπρόσθετου ποσού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για τον έλεγχο των συνόρων στο Καλαί, όπου καταλήγουν πολλοί παράτυποι μετανάστες ελπίζοντας ότι από εκεί θα μπορέσουν να περάσουν τη Μάγχη και να φτάσουν στη Βρετανία.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, αναφερόμενη στο Brexit, είπε ότι η χώρα της θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει πλήρως τον ρόλο της όσον αφορά τη βοήθεια που παρέχει στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στενός εταίρος για τους φίλους και τους συμμάχους του μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.
Η Μέι είπε εξάλλου ότι πιστεύει πως το Σίτι του Λονδίνου θα παραμείνει μεγάλο, διεθνές οικονομικό κέντρο και μετά το Brexit.
Η Βρετανή πρωθυπουργός τόνισε ότι την τιμά ιδιαίτερα η απόφαση της Γαλλίας να δανείσει στη χώρα της την περίφημη Ταπισερί του Μπαγιέ, έναν μοναδικό θησαυρό του 11ου αιώνα που εικονίζει την ιστορία της εισβολής του Γουλιέλμου του Κατακτητή στην Αγγλία το 1066. "Η κοινή ιστορία μας αντικατοπτρίζεται στο δάνειο της Ταπισερί του Μπαγιέ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022. Είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί σε βρετανικό έδαφος μετά από 900 και πλέον χρόνια. Με τιμά το δάνειο ενός τόσο πολύτιμου έργου της κοινής ιστορίας μας που υπογραμμίζει τη στενή σχέση του ΗΒ με τη Γαλλία", σημείωσε.
Το δάνειο αυτό αποτελεί τμήμα ευρύτερων πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας την επόμενη τετραετία. Η Ταπισερί, μήκους 70 μέτρων, εκτίθεται σήμερα στο μουσείο της πόλης Μπαγιέ, στη Νορμανδία.
Ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους ότι η Γαλλία και η Βρετανία σήμερα πολεμούν μαζί, αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο χωρών εναντίον εξτρεμιστικών ισλαμιστικών κινημάτων σε χώρες όπως το Μαλί. "Κατά κάποιον τρόπο φτιάχνουμε μαζί μια νέα ταπισερί", είπε.