Περίπου 20 μαύροι ρινόκεροι (υποείδος, ανατολικός μαύρος ρινόκερος), επιστρέφουν στη Ρουάντα, 10 χρόνια μετά την ολική εξαφάνιση τους από τη χώρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αφρικανικού Οργανισμού που διαχειρίζεται τα Εθνικά Πάρκα Άγριας Ζωής που δημοσιεύει ο Guardian, οι ρινόκεροι αυτοί θα μεταφερθούν από τη Νότια Αφρική στο εθνικό πάρκο της Akagera στην ανατολική Ρουάντα.
Η μη κερδοσκοπική ομάδα που διαχειρίζεται τις προστατευόμενες περιοχές για λογαριασμό των αφρικανικών κυβερνήσεων, τονίζει πως ο ανατολικός μαύρος ρινόκερος απειλείται με εξαφάνιση, ενώ προειδοποιήσεις για την προστασία του έχει εκδώσει και η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
Όπως αναφέρει ο Guardian, κατά τη δεκαετία του '70 περισσότεροι από 50 μαύροι ρινόκεροι ζούσαν στο βιότοπο της σαβάνας του πάρκου Akagera, αλλά ο αριθμός τους μειώθηκε δραματικά λόγω της λαθροθηρίας, με τη τελευταία θέαση του συγκεκριμένου είδους στο εν λόγω πάρκο να χρονολογείται το 2007.
Ένα χρόνο πριν είχε εξαφανιστεί οριστικά το υποείδος του μαύρου αφρικανικού ρινόκερου της δυτικής Αφρικής.
"Οι ρινόκεροι είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σύμβολα της Αφρικής, όμως απειλούνται σοβαρά και ο πληθυσμός τους μειώνεται σε πολλές περιοχές της ηπείρου εξαιτίας του εξαιρετικά προσοδοφόρου και παράνομου εμπορίου κεράτων", δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης Peter Fearnhead.
Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν λιγότεροι από 5.000 μαύροι ρινόκεροι στην άγρια φύση σε όλο τον κόσμο, με μόνο 1.000 από αυτούς να συγκαταλέγονται στα ανατολικά υποείδη.
Τα πάρκα της Αφρικής που φιλοξενούν τους επαπειλούμενους ρινόκερους ενισχύονται οικονομικά από το Ίδρυμα Howard Buffett, επικεφαλής του οποίου είναι ο γιος του δισεκατομμυριούχου Warren Buffett.
Τα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία των ζώων περιλαμβάνουν τη χρήση ελικοπτέρου για εναέρια παρακολούθηση καθώς και τη σύσταση μιας εξειδικευμένης ομάδα παρακολούθησης και προστασίας των ρινόκερων, καθώς και μίας μονάδας εξοπλισμένης με ειδικά κυνηγόσκυλα που θα δραστηριοποιείται κατά της λαθροθηρίας.
Από το 2015 στο πάρκο Akagera φιλοξενούνται λιοντάρια, τα οποία είχαν αποδεκατισθεί μετά τη γενοκτονία του 1994, καθώς οι κάτοικοι τα σκότωναν για να προστατέψουν τα ζώα τους.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο ανατολικός μαύρος ρινόκερος παλαιότερα ζούσε από το δυτικό Σουδάν, την Αιθιοπία και τη Σομαλία, μέχρι την Κένυα και τη κεντρική Τανζανία. Σήμερα ο πληθυσμός του περιορίζεται στη Τανζανία. Αυτό που τον διαχωρίζει από τα άλλα υποείδη είναι το μακρύτερο κέρατό του, για το οποίο και γίνεται στόχος των λαθροκυνηγών. Το 2001 είχαν μείνει περίπου 498 ζώα στη φύση.
Φωτογραφίες: AP Photo/Roland Weihrauch, dpa / Akagera Park