Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ανασχηματισμός θα βάλει "τέλος" στο σενάριο πρόωρων εκλογών;

Τα σενάρια για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως έχουν "πάρει φωτιά".

Για αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε μέσω διαρροών να ανακόψει τη σχετική συζήτηση, έστω και εάν οι ανασχηματισμοί ως γνωστόν ούτε προαναγγέλλονται και ούτε και διαψεύδονται. Έτσι κυβερνητικές πηγές διέρρεαν χθες πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε συνεργάτες του ότι: «Η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά. Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται. Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους κι όχι με σενάρια ανασχηματισμού που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν: «Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην επανεκκίνηση του τουρισμού και συνολικότερα της οικονομικής δραστηριότητας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο έχει συνεχείς συσκέψεις και σε αυτό το έργο θέλει προσηλωμένους τους υπουργούς κι όχι στη σεναριολογία».

Το μεγάλο δίλημμα: Εκλογές ή ανασχηματισμός;

Αν ο πρωθυπουργός προτιμήσει τον ανασχηματισμό, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι soft ή δομικός. Αν θα αφορά απλώς κάποια μη παραγωγικά υπουργεία, χωρίς να σηματοδοτεί νέες πολιτικές. Σε μια τέτοια περίπτωση καλύτερα να μην τον κάνει. Οι soft ανασχηματισμοί γίνονται είτε για να υπουργοποιηθούν κάποια στελέχη, ώστε να τηρηθούν εσωκομματικές ισορροπίες είτε υπό την πίεση εξωγενών παραγόντων. Αυτή την στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι παντοδύναμος και η λογική του δεν υπακούει σε πιέσεις και ισορροπίες. 

Αν όμως επιλέξει έναν δομικό ανασχηματισμό, αν δηλαδή υπάρξουν αλλαγές σε παραγωγικά υπουργεία, με ανακατανομές αρμοδιοτήτων και νέο κυβερνητικό οργανόγραμμα, οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες τις νέες πολιτικές που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται ισχυρός και καθαρός λόγος. Μετά την δεκαετή οικονομική κρίση οι πολίτες είναι πλέον υποψιασμένοι και θέλουν ουσιαστικές απαντήσεις. Δεν πείθονται από αερολογίες, όπως είναι τα όσα επαγγέλλεται ο Α.Τσίπρας, αναφέρει ο Σάκης Μουμτζής στο . 

Αν, από την άλλη πλευρά, επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες-μια επιλογή υψηλού ρίσκου—και πάλι θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους αυτής της επιλογής του. Επειδή προφανώς θα είναι οι νέες οικονομικές συνθήκες που προέκυψαν μετά την επιδημία, σύσσωμη η αντιπολίτευση θα του ζητήσει να ξεκαθαρίσει τι πολιτικές θα ακολουθήσει αν ξανακερδίσει τις εκλογές. 

Δηλαδή, και πάλι καταλήγουμε στο ίδιο σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε. Την κυριαρχία της πολιτικής επί των χειρισμών και της επικοινωνίας. 

Ένα κουτί με όμορφο περιτύλιγμα και πλουμιστούς φιόγκους δεν αρκεί, αν το περιεχόμενο του είναι σκάρτο, είναι κακής ποιότητας. Έτσι, αυτό που καθιερώθηκε να αποκαλούμε «αφήγημα» δεν θα αρέσει στους πολίτες αν πρωτίστως δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Αν η υπόθεση του είναι πλαδαρή. Στην συνέχεια βέβαια, σημασία έχει και ο τρόπος που παρουσιάζεται. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανασχηματισμός στα… γενέθλια;

Ο ανασχηματισμός μπορεί να μην είναι άμεσος, αλλά θα μπορούσαν π.χ. τα «γενέθλια» της κυβέρνησης τον Ιούλιο να είναι ορόσημο στο οποίο θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα έχει κριθεί με επάρκεια το έργο των υπουργών και υφυπουργών. Ή ακόμη κι ο Σεπτέμβριος, ο οποίος συμπίπτει – ελέω ΔΕΘ – με την έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν.

Με απλά λόγια, η συγκεκριμένη αποστροφή ενισχύει το σενάριο αλλαγών στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου σε δεύτερο χρόνο κι όχι εν θερμώ κι ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο αγώνας απέναντι στην πανδημία, ο οποίος άλλαξε με βίαιο τρόπο τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου.

«Αγκάθι» η ανεργία

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης συγκεντρώνει το θέμα της ανεργίας και για αυτό ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, βρίσκεται σε απ’ ευθείας συνεννόηση με το Πρωθυπουργικό Γραφείο και εντός της εβδομάδας πρόκειται να υπάρξουν ανακοινώσεις για την τόνωση και την οικονομική στήριξη των ανθρώπων που εργάζονται στον τουρισμό.

Παράλληλα, και ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, πρόκειται να ανακοινώσουν πακέτο μέτρων για την στήριξη του τουρισμού.

Αν και ο κ. Μητσοτάκης «απολαμβάνει» τις υψηλές δημοσκοπικές επιδόσεις, γνωρίζει πολύ καλά πως αν η οικονομία δεν βαδίσει «συμπαθητικά», τότε το έδαφος στο οποίο πατάει είναι σαθρό και το κλίμα από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να αλλάξει, με τις δημοσκοπήσεις να ανατρέπονται και από εκεί που τον εμφανίζουν με τεράστιο προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης.

Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην οικονομία και τον τουρισμό - ακριβώς επειδή γνωρίζει πολύ καλά τι έρχεται.

Αν η ύφεση στην Ελλάδα είναι όση αναφέρουν οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, ενδεχομένως η κατάσταση να είναι αντιμετωπίσιμη, με μεγάλες, ωστόσο, απώλειες.

Το μοντέλο "Τσιόδρα – Χαρδαλιά"

Παράλληλα, ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα της ενίσχυσης του κυβερνητικού σχήματος με μη πολιτικά πρόσωπα, καθώς το μοντέλο των «τεχνοκρατών» τύπου Τσιόδρα-Χαρδαλιά δοκιμάστηκε και στην πράξη κρίθηκε θετικά.

Ενδέχεται, επίσης, να σηματοδοτήσει με ακόμη πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη στροφή Μητσοτάκη στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο, αξιοποιώντας ενδεχομένως στελέχη από το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και πραγματοποιώντας «εισπήδηση» σ’ έναν προνομιακό χώρο για το ΚΙΝΑΛ και μάλιστα σε μια περίοδο που η Χαριλάου Τρικούπη δέχεται πιεστικό πολιτικό φλερτ από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Tags
Back to top button