Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ελλάδας θα παραμείνει στο μέσο του 1% του ΑΕΠ έως το 2029, προβλέπει η GlobalData

Παρά τους στόχους πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη του στόχου δαπανών του 2% του ΝΑΤΟ, τα οικονομικά ζητήματα και οι πολιτικές διαιρέσεις της χώρας αποτελούν πρόκληση για τις μακροπρόθεσμες αυξήσεις αμυντικών δαπανών και τα προγράμματα εξαγορών. Ως εκ τούτου, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ελλάδας προβλέπεται να παραμείνει στο μέσο του 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) έως το 2029, λέει η GlobalData, μια κορυφαία εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης.

Η τελευταία έκθεση της GlobalData, «Greece Defense Market 2024-2029», αποκαλύπτει ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ελλάδας πρόκειται να φτάσει τα 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2029, από 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Ο προϋπολογισμός εξαγορών, ο οποίος ήταν 0,59 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, θα αυξηθεί σημαντικά στα 5,22 δολάρια δισεκατομμύρια έως το 2029, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του προϋπολογισμού. Η δαπάνη προσωπικού, η οποία εκτιμάται σε 4,07 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, θα μειωθεί ελαφρώς στα 4,05 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης το 2029.

Ο Wilson Jones, αμυντικός αναλυτής της GlobalData, σχολιάζει: «Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της Ελλάδας ήταν ιστορικά προσωπικό, παραμένοντας λίγο πάνω από 4,0 δισεκατομμύρια δολάρια για όλα τα ιστορικά και προβλεπόμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται στις μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας με πάνω από 200.000 ένστολους και στο εκτεταμένο σύστημα στρατολόγησης, εντυπωσιακό για μια χώρα με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων. Καθώς ο αριθμός των στρατευμάτων δεν αναμένεται να αυξηθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι δαπάνες προσωπικού θα παραμείνουν σχεδόν σταθερές».

Ο μεγαλύτερος τομέας ανάπτυξης της Ελλάδας είναι οι δαπάνες της για εξαγορές, αντικατοπτρίζοντας πόσο η κυβέρνηση εστιάζει στον εκσυγχρονισμό των πλατφορμών για τους εναέριους, χερσαίους και θαλάσσιους στόλους της. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να παράγει πολλές πλατφόρμες στην εγχώρια αγορά, είτε εξ ολοκλήρου είτε μέσω συμφωνιών αντιστάθμισης, σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των δαπανών θα ωφελήσει την ελληνική αμυντική βιομηχανική βάση και θα βοηθήσει στη διατήρηση ενός ειδικευμένου εργατικού δυναμικού για το μέλλον.

Το 2020, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Υπό το πρίσμα των αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία, η απόφαση της χώρας να αυξήσει τις επενδύσεις της στην άμυνα περιλαμβάνει έναν αριθμό στοιχείων που επιδιώκουν να αυξήσουν και να εκσυγχρονίσουν τον στόλο της από αεροπορικά, θαλάσσια και επίγεια συστήματα.

Μερικά αξιοσημείωτα προγράμματα περιλαμβάνουν την απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία προκειμένου να αντικατασταθεί το Mirage 2000, το οποίο αργότερα επεκτάθηκε σε 24 μονάδες. και την προμήθεια τεσσάρων φρεγατών πολλαπλών χρήσεων και την αναβάθμιση τεσσάρων ΜΕΚΟ που εξυπηρετούν σήμερα τις ανάγκες του ΠΝ.

Ο Τζόουνς προσθέτει: «Η απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale θα γίνει παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών αεροσκαφών F-16, μια κίνηση που θα αυξήσει την αεροπορική άμυνα και την ισχύ της χώρας».

Η ενίσχυση των ναυτικών συνόρων της Ελλάδας θα συμπληρωθεί επιπλέον με την προμήθεια τεσσάρων ναυτικών ελικοπτέρων MH-60R (με δυνατότητα αγοράς συνολικά επτά). Μεγαλύτερες επενδύσεις στις χερσαίες δυνάμεις θα δώσουν την προμήθεια μεγάλου αριθμού αντιαρματικών όπλων, κατευθυνόμενων βλημάτων και τορπίλων βαρέως τύπου. Επιπλέον, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) έχουν λάβει εντολή να ενεργούν σε ρόλους παρατήρησης και επίθεσης, ενεργώντας ως πολλαπλασιαστές δυνάμεων.

Ο Τζόουνς καταλήγει: «Ως αποτέλεσμα των αυξημένων αμυντικών δεσμεύσεων τα τελευταία χρόνια και της αύξησης του συνολικού ΑΕΠ έναντι σταθερού πληθυσμού, η κατά κεφαλήν δαπάνη της Ελλάδας αυξήθηκε κατακόρυφα, αυξάνοντας τα 514,7 δολάρια το 2020, στα 860,8 δολάρια έως το 2024. Προβλεπόμενη αύξηση στο κατά κεφαλήν Οι δαπάνες στα 976,2 δολάρια το 2029 θα επιτρέψουν αυξημένες εξαγορές καθώς και περαιτέρω δαπάνες σε άλλα στοιχεία του ελληνικού αμυντικού προϋπολογισμού».

Tags
Back to top button