Στις τουρκικές προκλήσεις καθώς και στα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον Realfm 97,8.
«Ζούμε σε μία εποχή στην οποία όλοι ζητούν από όλους να συζητούν, οπότε όταν εμφανίζεσαι να συζητάς με τον άλλον εκ προοιμίου εκτιμάται από τη διεθνή κοινότητα ως κάτι καλό. Στην προκειμένη περίπτωση ο Ερντογάν θα συνεχίσει την πολιτική του και δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από αυτή. Το να εμφανίζεται ότι συζητά με την Ελλάδα είναι μάλλον υπέρ αυτού διότι δείχνει και έχει μία επίφαση ότι συζητά» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Συρίγος και πρόσθεσε:
«Δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς φοβάται η ελληνική πλευρά, είναι προφανές ότι έχουμε πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο και επίσης από ότι διάβασα τουλάχιστον από τον τουρκικό Τύπο το θέμα το οποίο συζήτησαν κατεξοχήν ήταν το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών».
Ερωτηθείς εάν υπάρχει τρόπος να μπει ξανά η Τουρκία σε μία ευρωπαϊκή ρότα ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου απάντησε: «Θεωρώ ότι αυτό έχει τελειώσει από το περσινό Brexit. Είναι εμφανές ότι η Ευρώπη δεν θα δεχθεί για πολλά χρόνια καμία άλλη χώρα στους κόλπους της… Τα προβλήματα εντοπίζονται σε τρία σημεία Θράκη, Κύπρος και Αιγαίο. Το πιο φλέγον από τα τρία είναι η Κύπρος λόγω του ότι θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις οι εταιρείες οι πετρελαϊκές… Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ιδιαίτερη ένταση. Η Τουρκία θα προσπαθήσει με απειλές να δείξει ότι υπάρχει κίνδυνος πολέμου… Στο Αιγαίο θα υπάρξει ένταση, η εκτίμηση μου είναι ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα όρια τα οποία έχουμε συνηθίσει τα τελευταία πολλά χρόνια… Στη Θράκη, η μουσουλμανική μειονότητα βιώνει τα απόνερα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Τα συστήματα όλα του προξενείου είναι διαλυμένα, ο καθένας βλέπει τον άλλον ως πιθανό Γκιουλενιστή».
«Επειδή ελέχθη για το θέμα του τι είπε ο Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Έχω δει δύο ερμηνείες, δεν ξέρω ποια από αυτές είναι η σωστή. Μία είναι αυτή που είπε το ΑΠΕ, που μίλησε για πλήρη υλοποίηση, το οποίο χτυπά καμπανάκια σε μας, διότι επαναφέρει τη λογική που λέει η Τουρκία εδώ και χρόνια ότι έχουμε ένα καθεστώς που καθιερώθηκε το ’23 στο Αιγαίο και η Ελλάδα το καταπατά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα έξι μίλια, με γκρίζες ζώνες κυριαρχίας κ.λπ και να σας πω και την άποψη που διάβασα στην Τουρκία που λέει ότι ο Ερντογάν είπε στον Τσίπρα ότι σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάννης και θέλει να την τηρήσουμε…Αν είναι η πρώτη άποψη, ο Ερντογάν ας πούμε ότι παίρνει πίσω αυτά που έλεγε για τα σύνορα της καρδιάς του, εμμέσως», ανέφερε ο κ.Κιουτσούκης.