Στην Αθήνα για τρίτη συνεχή χρονιά οργανώνεται Γαλλογερμανική Νύχτα Αισθητικής στις 19 Μαϊου. Φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι, φοιτητές, επιμελητές, καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Γαλλία θα είναι όλοι εκεί.Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα…
Μια επικοινωνία λαών, γλωσσών, σαν μια διέλευση ανάμεσα σε τρόπους σχέσεων, ανάμεσα σε πνευματικούς ή φυσικούς χώρους. Σαν μια βόλτα, ένας περίπατος, ανάμεσα στο Γαλλικό Ινστιτούτο της οδού Σίνα και το Goethe Institut, της οδού Ομήρου, τους δύο μοχλούς της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλογερμανικού Ταμείου Πολιτιστικής Συνεργασίας. Βασισμένη σε μια ιδέα της δραματουργού και φιλοσόφου Camille Louis και της κολεκτίβας kom.post.
Με την ελπίδα «να σκεφτούμε μαζί με τους άλλους έναν διαφορετικό κόσμο, έναν καινούργιο τρόπο συμβίωσης», όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, με επικεφαλής τους Mikaël Hautchamp (Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος) και Dr. Matthias Makowski (Γενικός Διευθυντής του Goethe-Institut Athen και των Goethe-Institut της Νοτιοανατολικής Ευρώπης).
Μια πολυμορφική γιορτή
Αυτό επιδιώκουν οι διοργανωτές να είναι η Νύχτας της Φιλοσοφίας: Σκηνικές δράσεις, performance, συζητήσεις, με στόχο να εξερευνηθούν ποικίλες δραματουργίες ανάμεσα στην αίσθηση και το αισθητό, ανάμεσα στη θεωρία και την καλλιτεχνική δημιουργία, ανάμεσα στους θεσμούς και τον χώρο που τους περιβάλλει. Στα δύο Ινστιτούτα, θα παρουσιαστούν συλλογικοί πειραματισμοί, μια αντιπαράθεση ανάμεσα στη θεωρητική και την καλλιτεχνική έκθεση, με πολλά και διαφορετικά θέματα: «Αντίσταση της αισθητικής // αισθητική της αντίστασης», «Δοκιμή για μια ανέφικτη συνέλευση», «Ηλεκτρικές αναγνώσεις», «Αισθητική κατάδυση, νυχτερινή παραλλαγή: μεταξύ ονείρου και παιχνιδιού» σε 2 μέρη «Inflatable Dreams» και «Tarot Moebling».
Παράλληλα θα λειτουργήσουν ανοιχτά εργαστήρια αισθητικής, πειραματικές λογομαχίες καθώς και μια σειρά συζητήσεων - αντιπαραθέσεων μεταξύ θεωρητικών και καλλιτεχνών, μεταξύ ελλήνων, γάλλων και γερμανών προσκεκλημένων, μεταξύ καλλιτεχνικής πρότασης και φιλοσοφικής παρουσίασης. Αυτές οι συζητήσεις θα παίρνουν συχνά τη μορφή «2 + 1»: 2 αντιμέτωποι και 1 συνομιλητής που έχει προσκληθεί όχι για να αναλάβει τον παραδοσιακό ρόλο του «συντονιστή», του οποίου η αποστολή πολύ συχνά είναι να «κάνει πίσω» ώστε να «αφήνει χώρο» στους άλλους, αλλά για να δράσει, να ζωηρέψει και να ανακινήσει τη συζήτηση στην οποία συμμετέχει ενεργά με βάση το πεδίο των ερευνών του.
Πολλά θέματα
«Οι χώροι τέχνης», «Οι αξίες της τέχνης», «Αισθητική διαχρονικότητα», «Αισθητικές της θεωρίας», «Αισθητική συσχετισμών ή / και αισθητική αντιπαραθέσεων;», «Πολυσυμμετοχική αισθητική ή νέες αιρετές τεχνικές: ποιος πειραματίζεται με τις νέες τεχνολογίες;», «Πολυσυμμετοχική αισθητική: ποιος καθοδηγεί το παιχνίδι;» Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται μουσικές στιγμές, με ήχους και τραγούδια, παραδοσιακά και σύγχρονα, κλασικά και πειραματικά. Παράλληλα προτείνονται μετακινούμενοι πειραματισμοί στον χώρο της πόλης, με διαδρομές ανάμεσα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Goethe-Institut και τον «ενδιάμεσο» χώρο, την ίδια την πόλη. Θέματα: «Χρόνος ονείρου, διηγήσεις ονείρου», «Just an occurrence or the terrifying possibility of nothing further happening», «Κάνοντας μουντζούρες. Σε ποιες συνθήκες το παιχνίδι μπορεί να γίνει κοινό;» Επιχειρώντας να βάλει κανείς τη «Νύχτα» σε πρόγραμμα, θα δει ότι οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή (19/5) στις έξι το απόγευμα, με την συναυλία της χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, στο Πνευματικό Κέντρο (Σόλωνος 80). Από τις 19.00 και μετά σειρά παίρνουν οι προβολές, οι πειραματισμοί, οι «βόλτες».... Ενώ περισσότεροι από πενήντα καλλιτέχνες, και από τις τρεις χώρες, έχουν δώσει ραντεβού γι΄αυτή τη φιλοσοφική συνάντηση τη νυτα στην Αθήνα.
Η μνήμη της Νύχτας
Μια ομάδα «αντιγραφέων» θα κρατά σημειώσεις σε κάθε ενότητα και όλες αυτές θα συγκεντρωθούν και θα συνδεθούν χάρη σε έναν ψηφιακό μηχανισμό που δημιουργήθηκε από τον Benjamin Sonntag, σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες της ομάδας kom.post που θα δώσουν το «παρών» στη βραδιά. Τραπέζια καλυμμένα με λευκά φύλλα και καρέκλες γύρω από οθόνες θα δίνουν στους θεατές τη δυνατότητα να αντιδρούν σ’ αυτό που βλέπουν να εμφανίζεται στην οθόνη, να κρατούν σημειώσεις ή να γίνουν με τη σειρά τους δημιουργοί ενός καινούργιου μελλοντικού συλλογικού ποιήματος. Ένας ακόμη στόχος αυτού του μέσου συνδεδεμένης γραφής είναι η παραγωγή και η διατήρηση μιας συνεργατικής μνήμης της Νύχτας, την οποία στη συνέχεια θα επεξεργαστεί και θα παρουσιάσει η ομάδα kom.post.