Σε «σκληρό» ύφος ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, όσον αφορά τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, ο οποίος σε συνέντευξη του αμφισβητεί τη Λευκωσία και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για τα διαδραματισθέντα στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά.
Οι αναφορές του κ. Άιντε, σημειώνει ο κ. Χριστοδουλίδης σε δήλωση του, επιβεβαιώνουν αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημόσια έχει επισημάνει. «Δηλαδή, ότι δυστυχώς ο κ. Άιντε σε πολλές περιπτώσεις πίστευε αυτό που ήθελε να συμβεί και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υποβάθμιζε ουσιαστικές διαφωνίες και δυσκολίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Ο κ. Χριστοδουλίδης καλεί τον κ. Άιντε να απαντήσει πώς εξηγούνται οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 11 Ιουλίου, ότι «δεν θα ήταν δυνατόν να δεχθεί η Τουρκία μια ανόητη πρόταση, που προέβλεπε κατάργηση του δικαιώματος επέμβασης, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο με χρονοδιάγραμμα».
Στην αποκλειστική δήλωση ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει:
«Δυστυχώς, οι προσωπικές εκτιμήσεις, πεποιθήσεις και οι επιτηδευμένοι ακροβατισμοί, με όποιο τρόπο και αν ειπωθούν και σε ό,τι και αν αποσκοπούν, δεν μπορούν να ανατρέψουν την πραγματικότητα και ό,τι και να υπονοείται ή και να εννοείται από κάποιους. Μια είναι η ωμή, λυπηρή πραγματικότητα, ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά τερματίστηκαν εξαιτίας των αδιάλλακτων θέσεων της Άγκυρας». Όλα τα άλλα, επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλίδης, «είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».
Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης υποδεικνύει στον κ. Άιντε ότι «τίθεται θέμα αυτοκριτικής και για τον ίδιο, ο οποίος επιτέλεσε ρόλο, συνέβαλε στη δημιουργία προσδοκιών και συνέτεινε στην προετοιμασία ή απουσία επαρκούς προετοιμασίας των συναντήσεων διεθνών ή και άλλων».
Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, ο οποίος έρχεται απόψε στην Κύπρο και αύριο θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αμφισβητεί την εκδοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς για την διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, χωρίς όμως να ρίχνει φως στο ζήτημα. Επίσης, απαντά στην θέση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, περί έλλειψης προετοιμασίας στην Ελβετία. Ο Νορβηγός διπλωμάτης αντιτείνει πως είναι οι πλευρές, που αν και ήξεραν τι ήθελαν δεν κατάφεραν να δείξουν τη στρατηγική ευελιξία να τα πετύχουν».
Όσον αφορά το δείπνο της 6ης Ιουλίου, ο κ. Άιντε, σε συνέντευξη του, αφήνει να νοηθεί πως «υπήρξε πράγματι πρόταση Τσαβούσογλου, που θα ικανοποιούσε την ελληνοκυπριακή πλευρά», αμφισβητώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά για υπαναχώρηση της τουρκικής την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, ο κ. Άιντε απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος.
Για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, επανέλαβε πως τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να συνδράμουν, όμως είπε πως δεν γνωρίζει αν «και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να στηρίζουν τις μέχρι σήμερα παραμέτρους για λύση». Το πλαίσιο Γκουντέρες, τονίζει, εξακολουθεί να αποτελεί, κατά τη γνώμη των Ηνωμένων Εθνών, μια καλή βάση συζήτησης αν το θέλουν οι πλευρές.