Την επισφαλή λειτουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του παιδιατρικού νοσοκομείου «Η Αγία Σοφία» καταγγέλλει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), ζητώντας μάλιστα την παρέμβαση του εισαγγελέα, «κατά το μέρος που τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία».
Σύμφωνα με την ΕΝΕ, η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του «Η Αγία Σοφία» παραβιάζει κατάφωρα όλες τις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία της, ενώ αποβαίνει επικίνδυνη τόσο για την υγεία των νοσηλευομένων παιδιών, όσο και των απασχολουμένων νοσηλευτών.
Για να επιτευχθεί η ασφαλής λειτουργία μιας τέτοιας Μονάδας, αναφέρουν οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών, απαιτούνται τρεις νοσηλευτές ανά κλίνη. Ωστόσο, στη μονάδα του νοσοκομείου Παίδων δεν πληρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις νόμιμης και ασφαλούς λειτουργίας. Όπως εξηγούν, η συγκεκριμένη μονάδα συνολικής δυναμικότητας 17 κλινών νοσηλεύει σε σχεδόν καθημερινή βάση περί τα 12 έως 13 παιδιά. Αυτό σημαίνει, ότι με βάση τον αριθμό των κλινών θα έπρεπε κανονικά να υπηρετούσαν στη μονάδα 51 νοσηλευτές, ενώ σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή νοσηλεία των 12 – 13 παιδιών θα έπρεπε να υπηρετούσαν 36 έως και 39 νοσηλευτές.
Όμως στη Μονάδα υπηρετούν μόλις 19 νοσηλευτές, οι οποίοι μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια τη νοσηλεία μέχρι και έξι παιδιών.
Επισημαίνεται δε, ότι η Μονάδα είναι τριών ταχυτήτων, δηλαδή νοσηλεύει παιδιά που χρήζουν μεταμόσχευσης, παιδιά που έχουν μεν μεταμοσχευθεί αλλά λόγω των απότοκων επιπλοκών και μη (π.χ. εμπύρετο-λοίμωξη, διότι πρόκειται για ανοσοκατασταλμένα παιδιά) καθώς δεν υπήρχε πρόβλεψη Μ.Α.Φ μεταμοσχευμένων, αλλά και μεταμοσχευμένα παιδιά που παρακολουθούνται από το Εξωτερικό ιατρείο που χρήζουν ανάγκης χορήγησης φαρμάκων ή και μεταγγίσεων το Σαββατοκύριακο και τις επίσημες αργίες.
Πέραν της εξατομικευμένης νοσηλευτικής φροντίδας, η ΕΝΕ εξηγει οτι «γίνεται εξειδικευμένη εξέταση σε συγκεκριμένο χημειοθεραπευτικό φάρμακο (Busilvex), λήψη επιπέδων του φαρμάκου (5 δείγματα σε 6 ώρες), που σημαίνει ότι η δόση του φαρμάκου διαμορφώνεται ανάλογα με τα αποτελέσματα, και καλείται ο νοσηλευτής βάρδιας να παρασκευάζει χημειοθεραπευτικά φάρμακα, χωρίς την τήρηση των ελάχιστων προδιαγραφών υγιεινής και ασφάλειας και χωρίς η συγκεκριμένη ενέργεια να εντάσσεται στον συνήθη κύκλο των υπηρεσιακών τους καθηκόντων».
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νοσηλευτές να εκτίθενται σε εισπνοή φαρμάκων με ισχυρές μεταλλαξιογόνες συνέπειες, που θέτει σε κίνδυνο και την δική τους υγεία.
«Οι άνω ελλείψεις σε προσωπικό, αποβαίνουν σε βάρος της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών που νοσηλεύονται, διότι οι νοσηλείες εφαρμόζονται μεν, αλλά όχι σε συγκεκριμένη ώρα σε όλα τα περιστατικά, τα οποία περιστατικά δεν έχουν όλα την ίδια βαρύτητα» τονίζει η ΕΝΕ στην αναφορά της, και ζητεί, με δεδομένες τις επισφαλείς και παράνομες συνθήκες της λειτουργίας της Μονάδας την άμεση διακοπή της καθώς και την ανάκληση της άδειας της.