Για πρώτη φορά ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε δημοσίως εκτενώς για το κουρδικό ζήτημα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το Σάββατο στον ALPHA και στη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου.
Απαντώντας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στο ερώτημα εάν θα δημιουργηθεί κουρδικό κράτος, με αφορμή και τη στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα, διευκρίνισε ότι το κουρδικό ζήτημα έχει δύο συνιστώσες αυτή τη στιγμή.
Η μία είναι σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά «το Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέπει στην ενότητα της χώρας, αλλά όπως ξέρετε, η ενότητα της χώρας πρέπει να αποτελεί επιθυμία των ίδιων των πολιτών της και όχι επιθυμία τρίτων. Θα το δούμε. Έχει προκηρυχθεί ένα δημοψήφισμα για τον Σεπτέμβριο φέτος στο νότιο Κουρδιστάν, δηλαδή στο βόρειο Ιράκ. Το δημοψήφισμα αυτό σας θυμίζω προβλεπόταν από την αρχική συνταγματική συμφωνία του Ιράκ, αλλά δεν τέθηκε ποτέ η επιλογή πρακτικής άσκησης αυτού του δικαιώματος».
Στη συνέχεια ο Έλληνας ΥΠΕΞ πέρασε στη δεύτερη συνιστώσα, δηλαδή στο ζήτημα της ζώνης των Κούρδων στη βόρεια Συρία, το οποίο αποτελεί όπως τόνισε ένα μεγάλο πρόβλημα για την ίδια την Τουρκία.
«Οι δυτικές χώρες δεν θέλουν να σπάσει η ενότητα της Συρίας, γιατί αυτή τη στιγμή όλοι τασσόμαστε υπέρ της ήττας των αντιδραστικών ισλαμοφασιστικών δυνάμεων αλλά και υπέρ της ήττας του αυταρχισμού στο εσωτερικό της Συρίας», είπε ο Νίκος Κοτζιάς για να αποκαλύψει στη συνέχεια ότι «υπάρχει ένα σχέδιο συνταγματικό από πλευράς ορισμένων δυνάμεων της Δύσης, που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, όπως και ένα συνταγματικό σχέδιο από την πλευρά της Ρωσίας που έχει δημοσιοποιηθεί και το οποίο προβλέπει να γίνει η Συρία ένα ομοσπονδιακό κράτος με συνιστώσα πολιτεία ένα κουρδικό κράτος».
Σε ό,τι αφορά όμως τη θέση του, ως Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε μια δήλωση που σίγουρα θα τη λατρέψουν οι Κούρδοι. Είπε:
«Εγώ γενικά θέλω να πω -επειδή η Τουρκία αντιτίθεται σε αυτά όλα, είναι δικαίωμά της και επιλογή της εξωτερικής της πολιτικής- σε όλες αυτές τις χώρες, οι Κούρδοι να έχουν τα δικαιώματα που έχει την πρόθεση να αποδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Γιατί κάποτε πρέπει να συγκρίνουμε τι διεκδικούν κάποιοι πάνω στην Μεγαλόνησο και τι είναι διατεθειμένοι να δώσουν σε πολύ μεγαλύτερες δικές τους κοινότητες στο εσωτερικό τους».
Με απλά λόγια ο Νίκος Κοτζιάς υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς αναφερόμενος στις χώρες που έχουν κουρδικές μειονότητες, φωτογραφίζοντας και την Τουρκία, να γίνει δικοινωτική, διζωνική συνομοσπονδία και με εκ περιτροπής προεδρία και ισότητα των δύο κοινοτήτων. Διότι δεν είναι μόνο η Συρία και το Ιράκ που έχουν κουρδικές μειονότητες, η πλειονότητα των Κούρδων ζει στη νοτιοανατολική Τουρκία.