Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Νικαράγουα: Ο Ορτέγκα απορρίπτει το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα απέκλεισε χθες Σάββατο το ενδεχόμενο να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές όπως ζητούν οι αντίπαλοί του, τους οποίους χαρακτήρισε δημοσίως «ομάδα πραξικοπηματιών» στη διάρκεια συγκέντρωσης οπαδών του στη Μανάγκουα.
«Εδώ οι κανόνες ορίζονται από το Σύνταγμα» και «δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους κανόνες από τη μια μέρα στην άλλη απλώς επειδή ήρθε η ιδέα σε μια ομάδα πραξικοπηματιών», δήλωσε ο Ορτέγκα στη διάρκεια αυτής της διαδήλωσης υποστήριξης που πραγματοποίησαν μερικές χιλιάδες οπαδοί του στη δυτική Μανάγκουα.
Είναι η πρώτη φορά από τις 30 Μαΐου που εμφανίσθηκε δημόσια ο Ντανιέλ Ορτέγκα, ο οποίος αντιμετωπίζει ένα κύμα διαδηλώσεων στη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 230 άνθρωποι. Αν «οι πραξικοπηματίες», είπε ο Ορτέγκα, «θέλουν να έρθουν στην εξουσία, ας επιδιώξουν να κερδίσουν τις ψήφους του λαού».
«Θα δούμε τότε αν ο λαός θα δώσει την ψήφο του στους πραξικοπηματίες που προκάλεσαν τόσες καταστροφές αυτές τις τελευταίες εβδομάδες. Θα έρθει ο καιρός για τις εκλογές. Κάθε πράγμα στον καιρό του», δήλωσε ο νικαραγουανός πρόεδρος.
Και ο Ορτέγκα συνέχισε τις επιθέσεις του εναντίον των αντιπάλων του και εναντίον των διαδηλωτών που ζητούν την αποχώρησή του, τους οποίους χαρακτήρισε «βανδάλους» και «συμμορία εγκληματιών». «Αυτοί που σπέρνουν τη διχόνοια, σπέρνουν τρομοκρατικές πρακτικές για να δολοφονήσουν τους νικαραγουανούς αδελφούς τους», υποστήριξε.
Το βήμα από το οποίο απευθυνόταν ο Ορτέγκα στους οπαδούς του, πάνω στο οποίο βρισκόταν και η συζυγός του, η Ροσάριο Μουρίγιο, η οποία είναι αντιπρόεδρος, ήταν στημένο μπροστά από ένα μνημείο στη μνήμη του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος υπήρξε πολιτικός σύμμαχος του Ορτέγκα.
Η 67χρονη Μουρίγιο απηύθυνε προειδοποίηση στους αντιπολιτευομένους. «Η δικαιοσύνη θα ασχοληθεί με τους τρομοκράτες και μ' αυτούς που χρηματοδοτούν» τις ενέργειες που, σύμφωνα με την ίδια, διαπράττονται εναντίον της ειρήνης και της ασφάλειας της χώρας.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ορτέγκα και τη σύζυγό του ότι κυβερνούν τη Νικαράγουα σαν δικτατορία που χαρακτηρίζεται από διαφθορά και νεποτισμό.
Η Συμμαχία Πολιτών για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη, όπως ονομάζεται ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης που περιλαμβάνει τομείς της κοινωνίας των πολιτών, ανακοίνωσε μια διαδήλωση για την Πέμπτη 12 Ιουλίου και γενική απεργία για την Παρασκευή 13 Ιουλίου.
Η αντιπολίτευση ζητεί πρόωρες εκλογές ή την αποχώρηση του 72χρονου Ορτέγκα, πρώην ηγέτη των ανταρτών Σαντινίστας, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2007 έπειτα από μια πρώτη θητεία από το 1979 έως το 1990. Η τρέχουσα προεδρική θητεία του ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο 2022.

Tags
Back to top button