Αρκετοί είναι εκείνοι που επαναχρησιμοποιούν το ίδιο μπουκάλι νερού, γεμίζοντάς το ξανά και ξανά, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που το καθαρίζουν.
Ουκ ολίγες μελέτες, όμως, έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια που επισημαίνουν τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να ενέχουν αυτές οι συνήθειες.
Ποτέ μην ξαναγεμίζετε το ίδιο μπουκάλι πλαστικού νερού
Τα πλαστικά μπουκάλια νερού πρέπει να χρησιμοποιούνται αυστηρά μία φορά. Αν συνηθίζετε να τα κρατάτε για μέρες ξαναγεμίζοντάς τα, υπάρχει ο κίνδυνος στις εσοχές τους να συγκεντρωθούν βλαβερά βακτήρια που να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας, λένε οι επιστήμονες. Τα περισσότερα βακτήρια, μάλιστα, συγκεντρώνονται στο στόμιο.
Άλλη πρόσφατη μελέτη έδειξε, επίσης, ότι πιθανώς η παρατεταμένη χρήση του ίδιου πλαστικού μπουκαλιού, το οποίο δεν προορίζεται για αυτόν τον σκοπό, να θέτει σε κίνδυνο και την γονιμότητα των ανθρώπων, καθώς στο νερό που βάζει κανείς εκεί συγκεντρώνονται ξανά και ξανά οι πλαστικοποιητές του μπουκαλιού (χημικά που δίνουν ελαστικότητα στο μπουκάλι), τους οποίους προσλαμβάνει κανείς πίνοντας από το ίδιο μπουκάλι. Οι πλαστικοποιητές αυτοί περιέχουν φθαλάτες, ουσίες που έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί για προβλήματα στην αναπαραγωγική υγεία.
Ποτέ μην πλένετε τα μπουκάλια του πλαστικού νερού
Κι αν νομίζετε ότι πλένοντας το μπουκαλάκι σας με σαπούνι και νερό, εξασφαλίζετε την καλή υγεία σας, μάθετε πως αντίθετα, έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος, καθώς τα μπουκάλια αυτά δεν είναι σχεδιασμένα για δεύτερη χρήση και με το πλύσιμο καταστρέφετε την σύστασή τους ακόμα περισσότερο. Ειδικά αν τα πλένετε με πολύ ζεστό νερό, οι επιβλαβείς χημικές ουσίες τους εκλύονται πιο εύκολα από το πλαστικό, μολύνοντας το νερό που θα βάλετε στη συνέχεια για να πιείτε.
Ποτέ μα ποτέ μην πίνετε εμφιαλωμένο νερό που έχει εκτεθεί στη ζέστη
Τέλος, μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα έδειξε ότι η έκθεση των πλαστικών μπουκαλιών με εμφιαλωμένο νερό στον ήλιο και τη ζέστη μπορεί να απελευθερώσει βλαβερές χημικές ουσίες στις πλαστικές φιάλες. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πως όταν ένα αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο στον ήλιο τους θερινούς μήνες μπορεί να αναπτύξει στο εσωτερικό του θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμα και τους 55°C. Όταν το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, υλικό που χρησιμοποιείται για τα πλαστικά μπουκάλια, θερμαίνεται απελευθερώνει το χημικό ΒΡΑ, που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να προκαλέσει κινδύνους για την υγεία.