Οι συνέπειες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι συχνά πολύ τραγικές, αλλά ένα μικροεγκεφαλικό επεισόδιο είναι εξίσου επικίνδυνο, οπότε δεν πρέπει να αγνοείτε την κατάσταση. Δεν υπάρχει διάγνωση "μικροεγκεφαλικού επεισοδίου". Στην καθημερινή ζωή, όμως, η λέξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει είτε ένα μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο είτε μια παροδική ισχαιμική προσβολή (ΤΙΑ).
Συμπτωματολογία ενός μικροεγκεφαλικού επεισοδίου
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμπτωματολογία που μπορεί να αναγνωρίσει κάποιος μόνος του και να μπορέσει να μεταβεί στο νοσοκομείο. Φυσικά, αν ένα υγιές άτομο χάσει ξαφνικά τη χρήση ενός ποδιού ή ενός χεριού στη μία πλευρά του σώματος και το πρόσωπο "οδηγεί" προς την πλευρά, η διάγνωση δεν είναι δύσκολη, ακόμη και για κάποιον χωρίς ιατρική κατάρτιση. Αλλά σε τέτοιες καταστάσεις ένα άτομο δεν είναι σε θέση να καλέσει το 103 στο τηλέφωνο και να καλέσει ασθενοφόρο. Αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ είναι η λεγόμενη λεπτή εστιακή συμπτωματολογία, η οποία μπορεί επίσης να εμφανιστεί με ορισμένες άλλες ασθένειες και καταστάσεις.
Αυτή η συμπτωματολογία είναι, λογικά, πολύ ποικίλη - ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για όλες απολύτως τις διαδικασίες που συμβαίνουν σε ένα ανθρώπινο ον, επομένως κάθε είδους βλάβη σε οποιοδήποτε τμήμα του εγκεφάλου οδηγεί σε ένα σύμπτωμα του ενός ή του άλλου είδους.
Όλα τα μικρά εστιακά συμπτώματα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε διάφορες ομάδες:
- ανώτερη δυσλειτουργία του φλοιού,
- διαταραχές της κρανιοεγκεφαλικής νεύρωσης,
- αισθητηριακές διαταραχές,
- κινητικές διαταραχές.
"Σκόπιμα δεν ξεχωρίζω τα γενικά εγκεφαλικά συμπτώματα - ζάλη, πονοκέφαλο, ναυτία και έμετο - καθώς τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και χωρίς να συνδέονται με παθολογία του ίδιου του κεντρικού νευρικού συστήματος", σημειώνει ο γιατρός.
Μικρή εστιακή συμπτωματολογία
Διαταραχή υψηλότερης φλοιώδους δραστηριότητας
Εάν ο γραφικός χαρακτήρας του ατόμου έχει ξαφνικά αλλάξει, εάν έχει χάσει την ικανότητα να κατανοεί κείμενα, εάν ένα άτομο έχει ξεχάσει πώς να κουμπώνει τα ρούχα του ή παρόμοια συνηθισμένα πράγματα, εάν ακούει ομιλία αλλά δεν την καταλαβαίνει, και αντί για κατανοητές λέξεις εκφέρει ακατανόητο λόγο.
Εγκεφαλικό: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο ακόμη και όταν υπάρχει κληρονομικότητα
Διαταραγμένη κρανιακή νεύρωση
Διαταραχή της κινητικότητας των ματιών, διπλωπία, στένωση ή απώλεια οπτικών πεδίων, αναισθησία του προσώπου, κακή ευθυγράμμιση του προσώπου - αδυναμία των μυών του προσώπου, ξαφνική απώλεια ακοής στο ένα αυτί, διαταραχή της κατάποσης, διαταραχή της ομιλίας λόγω κακής κίνησης της γλώσσας.
Διαταραχή ευαισθησίας
Είτε αυξημένη (υπερααισθησία) είτε μειωμένη (υποαισθησία) αίσθηση στο μισό σώμα. Πολύ σπάνια εμφανίζονται απομονωμένα από άλλα συμπτώματα, οπότε είναι υπερβολικό να αποκαλούμε αυτή την ομάδα διαταραχών επιφανειακά εστιασμένη.
Διαταραχές κίνησης
Πολύ πιο συχνή σε απομόνωση από την "απλή" απευαισθητοποίηση. Η αιφνίδια αδυναμία σε ένα άκρο ή η αδυναμία σε μονομερή άκρα (δεξί χέρι και πόδι ή αριστερό χέρι και πόδι) εμφανίζεται αρκετά συχνά στην πρακτική του νευρολόγου και μεμονωμένα από οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα. Και σε τέτοιες περιπτώσεις, ο καθένας μπορεί να υποψιαστεί την ανάπτυξη εγκεφαλικού επεισοδίου.
"Η ποικιλία των συμπτωμάτων είναι εντυπωσιακή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η εμφάνιση οποιουδήποτε από αυτά είναι συνέπεια της ανάπτυξης οξείας διαταραχής της εγκεφαλικής κυκλοφορίας. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε. Αλλά ούτε πρέπει να κάθεστε και να περιμένετε να φύγει. Το σωστό είναι είτε να απευθυνθείτε σε ασθενοφόρο είτε να έρθετε μόνοι σας στο εφημερεύον νοσοκομείο. Η επίσκεψη στο κέντρο υγείας σε αυτή την περίπτωση δεν ενδείκνυται. Φυσικά, ο γιατρός που έχει υπηρεσία στην κλινική θα σας δει. Αλλά θα καλέσει επίσης ασθενοφόρο και θα σας στείλει στο νοσοκομείο. Θα χαθεί χρήσιμος χρόνος", συνόψισε ο Gleb Markelov.