Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Νευρίασαν οι ΗΠΑ με το ReArm Europe! Εγκαταλείπουν στρατιωτικά την Ευρώπη και απαιτούν μερίδιο στα εξοπλιστικά

Το γεγονός ότι η ΕΕ αποφάσισε να «μπλοκάρει» αμερικανικές εταιρείες όπλων και αμυντικής τεχνολογίας από το να έχουν πρόσβαση στο ταμείο αμυντικών επενδύσεων υπό το πρόγραμμα «ReArm Europe» φαίνεται ότι έχει προκαλέσει θυμό και εκνευρισμό στις ΗΠΑ.

Σε παροξυσμό βρίσκονται οι ΗΠΑ με αφορμή το ευρωπαϊκό εξοπλιστικό πρόγραμμα ReArm Europe, προειδοποιώντας ότι μπορεί να εγκαταλείπουν στρατιωτικά την Ευρώπη, αλλά ο επανεξοπλισμός της «οφείλει» να γίνει με αμερικανικά όπλα.

«Είμαστε ενοχλημένοι με τον αποκλεισμό των ΗΠΑ. Δεν νοείται αποκλεισμός των αμερικανικών εταιρειών από τα ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα», είπε ανώνυμα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπονοώντας ότι η χώρα του θα απαιτήσει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, αναμένεται να θέσει το ζήτημα και στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το  . «Η διατλαντική αμυντική βιομηχανική συνεργασία καθιστά τη Συμμαχία ισχυρότερη», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερωτώμενος σχετικά, προσθέτοντας ότι τα ευρωπαϊκά κράτη ήδη έχουν λάβει προειδοποιήσεις.

Οι δασμοί του Τραμπ "ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας" για την παγκόσμια οικονομία! Έρχεται στασιμοπληθωρισμός;

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ReArm Europe, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να δαπανήσει τουλάχιστον 800 δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο το ριζικό επανεξοπλισμό της. Αυτό σημαίνει την αγορά νέων όπλων και κυρίως ακριβών οπλικών συστημάτων (πύραυλοι, μαχητικά κτλ), πολλά από τα οποία παρασκευάζονταν μαζικά από αμερικανικές εταιρείες μέχρι πρότινος, αφού οι ΗΠΑ επίσημα βρέθηκαν σε πόλεμο (πχ Αφγανιστάν και Ιράκ).

Επίσης, ο επανεξοπλισμός συνεπάγεται και την απόσυρση παλαιότερων οπλικών συστημάτων, τα οποία δεν θα καταστραφούν, αλλά θα πωληθούν σε τρίτες χώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις το κέρδος θα καρπωθούν μόνο τα κράτη που πωλούν, ενώ σε άλλες και οι εταιρείες που τα κατασκεύασαν, λόγω εγγυήσεων ασφαλείας.

Τι σημαίνει ο αποκλεισμός των ΗΠΑ από τα ευρωπαϊκά εξοπλιστικά

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι ΗΠΑ μπορεί επίσημα να βρέθηκαν σε πόλεμο τα προηγούμενα χρόνια και για αυτό τον λόγο να παρήγαγαν μαζικά όπλα, αλλά ο μεγαλύτερος αγοραστής τους ήταν η Ευρώπη.

Παραδείγματος χάριν, η Γαλλία παρά τη μακρά παράδοση που διατηρεί στην αμυντική βιομηχανία αναγκάζονταν μέσω συμφωνιών να επανεξοπλίζεται κάθε χρόνο με αμερικανικά όπλα, καταστρέφοντας σε αυτή την περίπτωση εκείνα που απέσυρε.

«Παράγουμε όπλα, αλλά αγοράζουμε αμερικανικά. Κάθε χρόνο καταστρέφουμε χιλιάδες όπλα, με τέτοιο ρυθμό που δεν γνωρίζουμε αν λειτουργούν αυτά που παίρνουμε, αφού δεν προλαβαίνουμε να τα δοκιμάσουμε… Αυτό δεν είναι στρατός, είναι παζάρι», είχε δηλώσει ανώνυμα πριν χρόνια ένας Γάλλος στρατιωτικός σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη γαλλική τηλεόραση και ξεσήκωσε τότε αντιδράσεις εντός της στρατιωτικής ηγεσίας.

Επίσης, η Γερμανία παρά την έλλειψη στρατού λόγω των συνθηκών μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, παράγει με επιτυχία μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία παρότι γερμανικά, βασίζονται αναγκαστικά σε αμερικανικά υλικά.

Τυχόν αποκλεισμός των ΗΠΑ από τα ευρωπαϊκά εξοπλιστικά λοιπόν, θα συνεπάγονταν κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας και την ανάδυση ανταγωνιστικών εταιρειών. Σε μια εποχή που οι οικονομίες αρχίζουν να γίνονται πολεμικές όμως, δηλαδή στηρίζονται στην παραγωγή, πώληση και κατανάλωση όπλων, ο αποκλεισμός από μια αγορά που θεωρούνταν δεδομένη δεν είναι βιώσιμη επιλογή, καθώς συνεπάγεται αποτυχία του συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου.

Tags
Back to top button