Επανάσταση στη γενετική μηχανική, με στοχευμένες εφαρμογές σε συγκεκριμένες θέσεις στο γονιδίωμα, έχει φέρει η μέθοδος CRISPR/Cas9, η οποία θεωρείται ως η πιο δημοφιλής εφαρμογή, λόγω της απλότητας, ευελιξίας της ακρίβειας και του χαμηλού κόστους.
Προς το παρόν, η CRISPR/Cas9 έχει εφαρμοστεί σε ανθρώπινες κυτταρικές σειρές για την επιδιόρθωση μεταλλάξεων που προκαλούν γενετικές ασθένειες, είτε μονογονιδιακές, είτε πολυπαραγοντικές, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Ωστόσο, υπήρξαν και αρνητικές/αβέβαιες συνέπειες, λόγω ρηγμάτων σε έκτοπες περιοχές. Η νέα μέθοδος επεξεργασίας του γονιδιώματος CRISPR/Cas9 και οι εφαρμογές της στον άνθρωπο, έχουν προκαλέσει έντονη διεθνή συζήτηση στο πεδίο της βιοηθικής.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Ηθικής και Βιοηθικής, με θέμα: «Το φυσικό και το τεχνητό υπό το πρίσμα των αναπαραγωγικών και βελτιωτικών τεχνολογιών» που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
«Στην πραγματικότητα, τα βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι ίδια με εκείνα που αντιμετωπίσαμε από τότε που εμφανίστηκαν οι γονιδιακές θεραπείες. Η διαφορά είναι, ότι πλέον τα ερωτήματα αυτά αποκτούν πρακτική διάσταση, καθώς η νέα μέθοδος αποδεικνύεται απλούστερη, φτηνότερη και αποτελεσματικότερη» επισήμανε ο επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, Τάκης Βιδάλης, σε ανακοίνωση, με θέμα: «Νέες προοπτικές στη γονιδιακή θεραπεία. Προβλήματα ασφάλειας και ευγονικής» που έκανε μέσω skype στο συνέδριο.