Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Νέες διαστάσεις αποκτά η κρίση της Ισπανίας: Η Μαδρίτη «παραίτησε» τον αρχηγό της καταλανικής αστυνομίας

Η ένταση μεταξύ Καταλονίας και Μαδρίτης φαίνεται να εντείνεται περαιτέρω καθώς ο Αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας, μετά απο μεγάλες πιέσεις και κατηγορίες για «ανταρσία», παραιτήθηκε από την θέση του και αντικαταστάθηκε από «πιστό» στην Μαδρίτη συνάδελφό του.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, Γίοζεπ Λούις Τραπέρο, παραιτήθηκε επισήμως μετά την διαταγή της Μαδρίτης για την απόλυσή του. Στην επιστολή της παραίτησης, ο Τραπέρο προέτρεψε τους συναδέλφους του να δείξουν πίστη στον νέο αρχηγό της Mossos d'Esquadra (καταλανική αστυνομία) που διορίστηκε από την Μαδρίτη.

Η ισπανική κυβέρνηση επικαλέστηκε το άρθρο 155 του συντάγματος της την Παρασκευή, αναστέλλοντας την αυτονομία της Καταλανίας και αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της περιοχής. Μετά τη «διαγραφή» σημαντικών περιφερειακών αξιωματούχων και τη δίωξη κατά του προέδρου Καρλες Πουτζδεμόν,η Μαδρίτη απέλυσε επίσης τον Τραπέρο.

Η ανακοίνωση της απόλυσης του Τραπέρο, που εγκρίθηκε από τον Ισπανό υπουργό Εσωτερικών Juan Ignacio Zoido, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

«Σας ζητώ - και το έχετε κάνει πάντα - να παραμείνετε πιστοί» στον Ferran Lopez, υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αστυνομίας της Καταλονίας, ο οποίος διορίστηκε από τη Μαδρίτη ως νέος αρχηγός, δήλωσε ο Τραπέρο. Ο Lopez υπηρέτησε στη Mossos για 27 χρόνια και ήταν ο de facto νούμερο δύο στην ιεραρχία. Φαίνεται να είναι υποψήφιος συναίνεσης, που ταιριάζει τόσο στην τοπική δύναμη, όσο και στη Μαδρίτη, η οποία είχε προβλήματα με την Τραπέρο.

Εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης μεταξύ της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης και με τις εκλογές που αποφασίστηκαν για τις 21 Δεκεμβρίου, υπάρχουν ανησυχίες για το αν η Mossos d'Esquadra θα αποδεχθεί ή όχι τον έλεγχο της περιοχής από την κεντρική κυβέρνηση. Η τοπικές αρχές έλαβαν πολύ λιγότερο επιθετική στάση απ 'ό, τι η Πολιτική Φρουρά της Μαδρίτης στην επιβολή της απαγόρευσης του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας την 1η Οκτωβρίου, όταν τραυματίστηκαν σχεδόν 900 άνθρωποι.

Ο Τράπερο διερευνάται επίσης για «ανταρσία», αφού αρνήθηκε να υπακούσει στη δικαστική εντολή της Μαδρίτης για καταστολή της ψήφου στην Καταλονία την 1η Οκτωβρίου. Ο πρώην αστυνομικός διευθυντής ανέφερε ότι οι δυνάμεις του ήταν «ιδιαίτερα προσεκτικές στη χρήση βίας» κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος . Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τραπέρο διατάχθηκε από τη Μαδρίτη να παραδώσει το διαβατήριό του και να εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Καταλονίας, Jordi Sanchez, και ο Jordi Cuixart, ο ηγέτης του Omnium Cultural, ένας σύλλογος που προωθεί τον καταλανικό πολιτισμό, διερευνούνται επίσης για «ανταρσία» για το ρόλο τους στην πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος. Και οι δύο βρίσκονται στη φυλακή χωρίς εγγύηση εν αναμονή του αποτελέσματος της έρευνας.

Εν μέσω μεγάλης αβεβαιότητας για το μέλλον της Καταλονίας, ο ηγέτης της, Κ. Πουτζεμόν, που απολύθηκε από την ισπανική κυβέρνηση για τη ανακύρρηξη ανεξαρτησίας της περιοχής, ζήτησε ειρηνική αντίσταση εναντίον της Μαδρίτης.

Tags
Back to top button