Έξι μήνες μετά τις εκλογές, λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή των οπαδών του εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι στη Βουλή και μετά από καιρό πολιτικής "ομηρίας", η ΠΓΔΜ έχει από την περασμένη Τετάρτη (31.05.2017) νέα κυβέρνηση, υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ και με τη συμμετοχή δυο κομμάτων της αλβανικής μειονότητας.
Η εποχή Γκρούεφσκι, που κράτησε σχεδόν 11 χρόνια, φαίνεται πως τελειώνει και αρχίζει μια νέα. Το θέμα είναι προς τα που θα πάει η νέα κυβέρνηση και κυρίως ως προς το θέμα της ονομασίας, στο οποίο ο Γκρούεφσκι κράτησε αδιάλλακτη στάση.
«Το VMRO δηλητηρίασε την κοινωνία επενδύοντας στον εθνικισμό. Η νέα κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει τώρα να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό και να καθησυχάσει τους εταίρους στο εξωτερικό. Η πολιτική κρίση μπορεί να τερματίστηκε, όμως η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική και κοινωνική κρίση», εκτίμησε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Γιόσιπ Γιουράτοβιτς.
Η ονομασία και ο Μέγας Αλέξανδρος
Ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε ότι η ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αποτελούν προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης. Μόνο που σε αυτό, εμπόδιο είναι το ζήτημα της ονομασίας, εξαιτίας του οποίου από το 2008 η Ελλάδα μπλοκάρει την είσοδο στο ΝΑΤΟ και από το 2009 την ένταση στην Ε.Ε.
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ ανακοίνωσε ήδη ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου, όπως λέει, βρίσκεται το «μεγαλύτερο πρόβλημα». Άλλωστε, πρόσφατα, ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς τον είχε καλέσει για να τα… βρουν. Πριν πάντως ξεκινήσει η προσπάθεια συμβιβασμού με την Ελλάδα είναι να επανέλθει η ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας.
Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Τόρστεν Φράι, επιφορτισμένος με την ενημέρωση του γερμανικού κοινοβουλίου για ζητήματα ΠΓΔΜ, πιστεύει ότι όλα εξαρτώνται από τη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια. «Γερμανία και ΕΕ βρίσκονται στο πλευρό της ΠΓΔΜ. Αν σημειωθεί πρόοδος, τότε θα αυξηθεί η πίεση στην Αθήνα στο ζήτημα της ονομασίας», είπε ο Γερμανός βουλευτής στην DW, προσθέτοντας ότι «είναι ακόμα πρόωρο να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Πρώτα η ΠΓΔΜ πρέπει να κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ένα ακόμη "αγκάθι" για τη νέα κυβέρνηση είναι και το δημοσιονομικό. Ο Γκρούεφσκι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι και το κόμμα του έχουν διογκώσει το δημόσιο χρέος κατά τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Για το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα «Σκόπια 2014», στα πλαίσια του οποίου στήθηκαν εκατοντάδες αγάλματα και κατασκευάστηκαν πολυτελή δημόσια κτίρια, δαπανήθηκαν 700 εκ. ευρώ. Παράλληλα δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά στην στήριξη του πελατειακού κράτους, χάρη στα οποία το VMRO κατάφερε να κρατηθεί στην εξουσία.
Στο πλαίσιο της… δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και για να αποτινάξει το… εθνικιστικό κιτς, όπως το αποκάλεσε ο νέος υπουργός Πολιτισμού, η κυβέρνηση Ζάεφ αποφάσισε να "ρίξει" τον Μέγα Αλέξανδρο!
Τα δεκάδες αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάνω στον Βουκεφάλα σε δρόμους, γέφυρες και πλατείες, τα συντριβάνια με τους Αρχαίους Έλληνες πολεμιστές, τα άλογα που καλπάζουν και τα λιοντάρια, το τρελό, ανιστόρητο και κιτς όνειρο του Γκρούεφσκι θέλει να κατεδαφίσει η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων. Ο υπουργός Πολιτισμού των Σκοπίων Ρόμπερτ Αλαγκιοζόφσκι έκανε λόγο για: «Απολύμανση του "μακεδονικού" πνεύματος, από την ψευδοϊδεολογία που εκπέμπει το σχέδιο Γκρουέφσκι και συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τη χώρα σαν κατάρα κάποιου κακού μάγου».