Νέα παράταση τριών εβδομάδων, μέχρι τις 8 Αυγούστου, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων έδωσε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Επιχειρώντας να δώσει διέξοδο στο… αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί μετά και την παρότρυνση της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ προς τους δημοσίους υπαλλήλους να απέχουν από τη διαδικασία, η υπουργός Ολγα Γεροβασίλη εξέδωσε εγκύκλιο με νέα καταληκτική προθεσμία ζητώντας από τις διευθύνσεις προσωπικού να διαβιβάσουν «αμελλητί και με απόδειξη» τα έντυπα αξιολόγησης στους υπαλλήλους και να μεριμνήσουν για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η ίδια μάλιστα «προειδοποιεί» ότι παρακώλυση στην εφαρμογή της αξιολόγησης είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στο σύστημα κινητικότητας, το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και το σύστημα επιλογής προϊσταμένων.
«Καθίσταται σαφές ότι η διαδικασία αξιολόγησης, η οποία εκκίνησε με την κατάθεση των τροποποιήσεων των οργανογραμμάτων των υπουργείων και άλλων δημόσιων φορέων και συνεχίζει με την αξιολόγηση του προσωπικού των δημοσίων οργανώσεων, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος άλλων εφαπτόμενων δράσεων για την αποκομματικοποίηση, τον εκδημοκρατισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, όπως το σύστημα κινητικότητας, το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και το σύστημα επιλογής προϊσταμένων εν γένει. Συνεπώς, η όποια παρακώλυση στην εφαρμογή της αξιολόγησης συνεπάγεται την ανάγκη για πιθανές περαιτέρω ρυθμίσεις στα λοιπά διασυνδεόμενα πεδία», επισημαίνει η κ. Γεροβασίλη καταλήγοντας ότι «η απαίτηση της κοινωνίας και των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων για μια νέα, αξιοκρατική, δημοκρατική, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση δεν συνιστά μνημονιακή υποχρέωση αλλά συνταγματική επιταγή».
Η διαδικασία της αξιολόγησης έπρεπε, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο, να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, η πλειονότητα των υπουργείων, των φορέων τους, καθώς και των ΟΤΑ δεν συμμετείχε στη διαδικασία.
Η «εμπλοκή» στην αξιολόγηση θορύβησε τους θεσμούς. Αρχικά, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης έδωσε «σιωπηλή» παράταση δέκα ημερών, η οποία απέβη «άκαρπη» και κατόπιν αυτών η υπουργός εξέδωσε την εγκύκλιο με τη νέα καταληκτική ημερομηνία.
Δεδομένου πάντως ότι τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν φαίνονται διατεθειμένες να διαφοροποιήσουν τη θέση τους, κρίνεται εξαιρετικά πιθανό και η νέα παράταση να καταστεί ατελέσφορη.
Εναλλακτικά σενάρια
Στην κατεύθυνση αυτή, οι επικεφαλής του υπουργείου αναζητούν εναλλακτικά σενάρια προς αντιμετώπιση της κατάστασης, με επικρατέστερο αυτό της παροχής «κινήτρων» προς τους δημοσίους υπαλλήλους και τους προϊσταμένους τους που θα ανταποκριθούν άμεσα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «κίνητρα» που εξετάζονται πιθανολογείται ότι θα συνδέονται π.χ. με τις προαγωγές ή με κάποιου είδους μοριοδότηση
Πηγή: Καθημερινή