Παρά τη βελτίωση της κατάστασης, το φαινόμενο της φοροδιαφυγής δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί, συγκεκριμένα το Δημόσιο χάνει 2 από τα 10 ευρώ τα οποία θα μπορούσε να εισπράξει από ΦΠΑ .
«Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» αποδεικνύεται η ανακοίνωση των νέων στοιχείων για την φοροδιαφυγή ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Και εξηγούν την σπουδή της κυβέρνησης να θέσει άμεσα σε εφαρμογή ένα νέο καθεστώς φορολόγησης, όχι τόσο για να κλείσει «τρύπες» του προϋπολογισμού (αφού εμφανίζει πλεονάσματα), αλλά για να βρει δημοσιονομικό περιθώριο και «χώρο» για να προχωρήσει μόνιμες φοροελαφρύνσεις, που θα κάνουν πιο δίκαιο αλλά και πιο αναπτυξιακό το φορολογικό σύστημα της χώρας.
Το βασικό συμπέρασμα για τη χώρα μας από την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «κενό» στην είσπραξη του ΦΠΑ, είναι ότι η κυβέρνηση αν καταφέρει να πιάσει ως το 2026 τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (απώλειες 5% αντί 17,8%), τότε θα εξασφαλίσει όχι 2 δισεκατομμύρια ευρώ (που ήταν ως τώρα ο στόχος αν μείωνε τις απώλειες σε 9%) αλλά πάνω από 3 δισ. ευρώ περισσότερα, τα οποία θα κατύθυνε σε νέες φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις μισθών και στοχευμένα μέτρα στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών ή ολόκληρων κλάδων της οικονομίας που πλήττονται από τις συνεχείς κρίσεις.
Με βάση τα δεδομένα του 2021 πάντως, μόνο η Ρουμανία και η Μάλτα χάνουν περισσότερο ΦΠΑ από την Ελλάδα. Και αυτό παρά την τεράστια διάδοση των πληρωμών με POS. Παρά την θεαματική πρόοδο σε σχέση με το 2020 αλλά και έως το 2017, το Δημόσιο χάνει 2 από τα 10 ευρώ τα οποία θα μπορούσε να εισπράξει από ΦΠΑ (ή συνολικά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως).
Ακόμα περισσότερα χάνει όμως και από άμεσους φόρους εισοδήματος. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα οποία παρουσίασε στη Βουλή χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, σχεδόν 1 στους 3 επαγγελματίες δήλωσε πέρυσι μηδενικά εισοδήματα ή και ζημιές. Από 676.000 ΑΦΜ, οι 221.000 δηλώνουν …. το απόλυτο τίποτα στην εφορία, με συνέπεια να μη πληρώνουν ούτε φόρους εισοδήματος.
Η κατάσταση δεν σώζεται όμως ούτε από αυτούς που δηλώνουν εισοδήματα! Το 25,5% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα «πείνας» από 1 μέχρι 5.000 ευρώ ετησίως. Και συνολικά 1 στους 2 επαγγελματίες (δηλαδή γιατροί, δικηγόροι, συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτές ή άλλοι κλάδοι) δηλώνουν ότι άνοιξαν επιχείρηση και ασκούν επάγγελμα, από το οποίο αποκομίζουν εισοδήματα 0 έως 420 ευρώ το μήνα, δηλαδή χαμηλότερα από αυτά που δηλώνουν όσοι λαμβάνουν το πιο μηδαμινικό επίδομα πρόνοιας τους ΟΠΕΚΑ!
Υπενθυμίζεται ότι το περίφημο «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» που λαμβάνουν όσοι δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα και που τόσο λοιδωρείται, κυμαίνεται εδώ και δέκα χρόνια στα 200 έως 420 ευρώ το μήνα. Αλλά το 2024 που θα αυξηθεί κατά 8%, πλέον και οι «κατωτατοεπιδοματούχοι» θα ξεπεράσουν τα εισοδήματα που δηλώνουν οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες.