Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Νέα μελέτη: Η Αφρική χωρίζεται στα δύο και σχηματίζεται ένας νέος ωκεανός (φώτο-βίντεο)

Όπως αποκαλύπτει ομάδα γεωλόγων οι οποίοι και μελετούν τις τεκτονικές πλάκες της Μαύρης Ηπείρου, η Αφρική χωρίζεται στα δύο με αποτέλεσμα να σχηματιστεί μετά από εκατομμύρια χρόνια ένας νέος ωκεανός.

Ένα τεράστιο ρήγμα, που αποκαλείται Ανατολικό Αφρικανικό Ρήγμα, εκτείνεται από την περιοχή Αφάρ της βόρειας Αιθιοπίας μέχρι τη Μοζαμβίκη και απειλεί να αποκόψει χώρες της ανατολικής Αφρικής όπως η Κένυα και η Τανζανία από την Μαύρη Ήπειρο, λένε.

​Οι δύο τεράστιες αυτές περιοχές της Αφρικής απομακρύνονται η μία από την άλλη με ρυθμό επτά χιλιοστών ετησίως, αναφέρει η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature και όταν ολοκληρωθεί η αποκόλληση κράτη όπως η Ουγκάντα και η Ζάμπια θα αποκτήσουν δική τους ακτογραμμή καθώς θα σχηματιστεί πιθανότατα ένας νέος ωκεανός.

Κατά μήκος του ρήγματος, όπως λένε οι επιστήμονες, μια σειρά ενεργών ηφαιστείων, όπως το Ολ Ντόινιο Λενγκάι της Τανζανίας και το Άλου-Ντάλα Φίλα της Αιθιοπίας, συμβάλλουν σ’ αυτή τη διαδικασία, ιδιαίτερα το Έρτα Άλε στην Αιθιοπία που βρυχάται μόνιμα για πάνω από μισό αιώνα.

Ανάμεσα στις δύο πλευρές του ρήγματος η μικροπλάκα της Βικτώρια, η μεγαλύτερη του είδους της στη Γη, περιστρέφεται την τελευταία διετία αντίθετα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού και όλες τις άλλες τεκτονικές πλάκες του πλανήτη της, περιλαμβανομένης και της κύριας πλάκας της Αφρικής, μια ανωμαλία, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της αποκόλλησης.

Σ' αυτό το σημείο σε σχήμα Υ όπου διασταυρώνονται οι πλάκες της Αφρικής, της Σομαλίας και της Αραβίας, λένε οι επιστήμονες ότι θα αρχίσει να σχηματίζεται ο νέος ωκεανός

Οι ερευνητές σημειώνουν μια διασταύρωση σε σχήμα Υ όπου συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες της Αφρικής, της Σομαλίας και της Αραβίας, μεταξύ του Τζιμπουτί και της Ερυθραίας, ως το σημείο, όπου θα αρχίσει να σχηματίζεται ο ωκεανός. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι δεν είναι σίγουροι τι θα γίνουν οι δύο χερσαίες μάζες και αν όντως θα σχηματιστεί ένας νέος ωκεανός – μια διαδικασία, που θα χρειαστεί, πάντως, δεκάδες εκατομμύρια χρόνια από σήμερα…
 

Tags
Back to top button