Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι ο Νότιος Πόλος θερμαίνεται 3 φορές γρηγορότερα από τον υπόλοιπο πλανήτη

Ο Νότιος Πόλος θερμάνθηκε 3 φορές γρηγορότερα από τον υπόλοιπο πλανήτη τα τελευταία 30 χρόνια σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Η θερμοκρασία στην Ανταρκτική διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και από εποχή σε εποχή. Για πολλά χρόνια πιστεύεται πως ο Νότιος Πόλος παρέμενε δροσερός ακόμα κι αν η θερμοκρασία στην ήπειρο αυξανόταν.

Τώρα, ερευνητές από τη Νεά Ζηλανδία, την Βρετανία και τις ΗΠΑ ανέλυσαν τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών τα τελευταία 60 χρόνια και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, προσπάθησαν να αποδείξουν σε τι οφείλεται αυτή η επιταχυνόμενη υπερθέρμανση. Ανακάλυψαν λοιπόν πως οι θερμότερες θερμοκρασίες στον δυτικό Ειρηνικό ωκεανό κατάφεραν να μειώσουν την ατμοσφαιρική πίεση στην Θάλασσα Γουέντελ του νότιου Ατλαντικού ωκεανού τις τελευταίες δεκαετίες.

Αυτό με τη σειρά του έχει αυξήσει την ροή θερμού αέρα απευθείας στον Νότιο Πόλο, αυξάνοντας την θερμοκρασία του για περίπου 1,83 βαθμούς Κελσίου από το 1989. Οι ερευνητές αναφέρουν πως η τάση της φυσικής θέρμανσης πιθανότατα να ενισχύεται από τον άνθρωπο με εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ταυτόχρονα να καλύπτει την θερμαντική επίδραση της ρύπανσης από άνθρακα στον Νότιο Πόλο.

«Όσο ήταν γνωστό πως οι θερμοκρασίες ανέβαιναν στην δυτική Ανταρκτική και στη χερσόνησο της Ανταρκτικής τον 20ο αιώνα, ο Νότιος Πόλος παρέμενε δροσερός. Υπήρχε η υποψία πως αυτό το μέρος της Ανταρκτικής ήταν απομονωμένο από την θέρμανση. Ανακαλύψαμε πως αυτό δεν συμβαίνει πια», δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής της έρευνας και ερευνητής του Πανεπιστημίου του Ουέλινγκτον, Kyle Clem.

Τα δεδομένα έδειξαν λοιπόν πως το πιο απομακρυσμένο μέρος στον πλανήτη, ο Νότιος Πόλος, θερμαίνεται με ρυθμό 0,6 βαθμών Κελσίου την δεκαετία, την ίδια στιγμή που ο ρυθμός θέρμανσης του υπόλοιπου πλανήτη είναι στους 0,2 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change και αποδίδει την παραπάνω αλλαγή σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται «Διαδεκαδική Ταλάντωση του Ειρηνικού» (IPO). Ο κύκλος του IPO διαρκεί 15 με 30 χρόνια και εναλλάσσεται μεταξύ της λεγόμενης «θετικής» κατάστασης, όταν δηλαδή ο τροπικός Ειρηνικός είναι θερμότερος και ο βόρειος Ειρηνικός είναι πιο κρύος από τον μέσο όρο, και της «αρνητικής» κατάστασης, όταν δηλαδή η ανωμαλία της θερμοκρασίας αντιστρέφεται.

Ο IPO μπήκε σε αρνητική κατάσταση στην αρχή του αιώνα και οδήγησε σε μια ισχυρή ροή θερμότερου αέρα ακριβώς πάνω από τον Νότιο Πόλο. Ο Clem ισχυρίζεται πως το επίπεδο θέρμανσης των 1,83 βαθμών Κελσίου ξεπερνούν κατά 99,99%, όλα τα μοντέλα των τάσεων υπερθέρμανσης των τελευταίων 30 ετών. «Ενώ η θέρμανση ήταν οριακά μέσα στη φυσική μεταβλητότητα των κλιματικών μοντέλων, ήταν πολύ πιθανό να έχει συμβάλει η ανθρώπινη δραστηριότητα».

Tags
Back to top button