
Αυξήθηκε, μάλιστα, κατά 1,3% σε μηνιαία βάση, που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
Στο 2% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2025, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση (flash estimate) της Eurostat. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει ελαφρά άνοδο σε σχέση με το 1,9% που είχε καταγραφεί τον Μάιο.
Ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη -χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα- παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,4% σε σύγκριση με τον Μάιο και αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.
Αναλύοντας τους βασικούς τομείς που συμβάλλουν στον πληθωρισμό, οι υπηρεσίες αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση, στο 3,3% από 3,2% τον προηγούμενο μήνα. Ακολουθούν τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός με 3,1%, έναντι 3,2% τον Μάιο. Τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας σημειώνουν μικρή επιβράδυνση, με αύξηση 0,5% από 0,6%, ενώ η ενέργεια παραμένει σε αρνητικό έδαφος, αλλά με ηπιότερη πτώση (-2,7% από -3,6%).
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, παρά τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στις τιμές ενέργειας, οι πιέσεις στις υπηρεσίες και τα τρόφιμα διατηρούν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ισχυροποίηση του ευρώ και οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας συμβάλλουν στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, όπως και η υποτονική ανάπτυξη της οικονομίας των 20 κρατών-μελών του ευρώ. Ο Ιούνιος έφερε απροσδόκητη επιβράδυνση του πληθωρισμού στη Γερμανία, μικρές αυξήσεις στη Γαλλία και την Ισπανία, και σταθεροποίηση στην Ιταλία.
Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την άποψη που εκφράζουν κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν, ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές αναταράξεις – από τους δασμούς που έχει επιβάλει ο πρόεδρος Τραμπ έως τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή – δημιουργούν ένα αβέβαιο οικονομικό τοπίο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει στη Φρανκφούρτη σε τρεις εβδομάδες, στην τελευταία συνεδρίαση πριν τη θερινή διακοπή. Έχοντας ήδη μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων οκτώ φορές από τον Ιούνιο του 2024 — φθάνοντας στο 2% — η αγορά θεωρεί σχεδόν βέβαιη μια παύση στη νομισματική χαλάρωση.
Η επόμενη καθοριστική συνάντηση αναμένεται τον Σεπτέμβριο, όταν θα υπάρχουν νέα στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι όποιες επιπτώσεις από τους αμερικανικούς δασμούς θα έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται.