Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), παρουσιάζει 39 Νέα Αποκτήματα 33 καλλιτεχνών που εντάχθηκαν στη συλλογή του από το 2014 έως το 2017. Έναν χρόνο μετά τη μερική λειτουργία του Μουσείου και τα εγκαίνια των χώρων των περιοδικών του εκθέσεων, η πρώτη επιλογή από τα Νέα Αποκτημάτα (2014 -2017) σηματοδοτεί την ενίσχυση της συλλογής και την έναρξη ενός νέου διαλόγου με την ευρύτερη πολιτιστική και εικαστική παραγωγή εντός και εκτός του ΕΜΣΤ και φέρνει το Μουσείο πιο κοντά στον τελικό του στόχο, το άνοιγμα των χώρων των μόνιμων συλλογών του.
Το ΕΜΣΤ, παράλληλα με την έντονη δραστηριοποίησή του στην Ελλάδα και το εξωτερικό και την επίλυση διοικητικών θεμάτων που θα το οδηγήσουν σύντομα στο άνοιγμα όλων των χώρων του, διεύρυνε και τη συλλογή του κατά 150 έργα, φθάνοντας αισίως σήμερα τον αριθμό των έργων της συλλογής σε 1150. Με μακροχρόνιους δανεισμούς, γενναιόδωρες δωρεές αλλά και κάποιες αγορές, η συλλογή του ΕΜΣΤ συμπληρώνει τις υπάρχουσες ενότητές της και εισάγει νέους άξονες με νέες θεματικές. Με αυτόν τον τρόπο το Μουσείο «ανοίγει» την πόρτα του σε συνέργειες με άλλα Μουσεία του εξωτερικού, τόσο στο πλαίσιο του προγράμματος Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο, το οποίο εδώ και ένα χρόνο έχει αναδείξει την πρόθεση του Μουσείου για εξωστρέφεια και για διαρκή διεύρυνση των «συνόρων» του μετρώντας ήδη δύο διοργανώσεις, όσο με άλλες μεμονωμένες δράσεις.
Η μετακίνηση, αναγκαστική και βίαιη, ο φόβος, η ανθρωπιστική, κοινωνική και οικονομική κρίση που προτρέπει σε ενναλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισής εσωτερικά και συλλογικά είναι θεματικές γύρω από τις οποίες κινούνται τα έργα που παρουσιάζονται, κρατώντας μια διαλεκτική σχέση με όσα συμβαίνουν την δύσκολη περίοδο που ζούμε.
Διαπολιτισμικότητα και διάδραση με το κοινό ήταν και είναι πάντοτε ζητούμενα ενός «ανοιχτού» μουσείου, μετατρέποντάς το σε ζωντανό οργανισμό, σε πλατφόρμα πολιτισμού, διαλόγου, έρευνας και παραγωγής αλλά και βιωματικής γνώσης και ψυχαγωγίας. Πρόκειται για έναν διαρκή επαναπροσδιορισμό του ρόλου ενός Μουσείου σύγχρονης τέχνης και ενός διαρκούς διαλόγου με την εποχή και το κοινό του.
Στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου στο Ισόγειο παρουσιάζεται παράλληλα η έκθεση του διαδραστικού προγράμματος Face Forward … into my home που εγκαινιάστηκε λίγες ημέρες πριν, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η αναγκαιότητα του κοινωνικού ρόλου του Μουσείου και η ενεργός συμμετοχή του σε κορυφαία ανθρωπιστικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως το Προσφυγικό, συνομιλούν με πολλούς τρόπους με τα έργα της συλλογής του Μουσείου.
Το ΕΜΣΤ ξεπερνά τα εμπόδια με τη βοήθεια της Πολιτείας, των καλλιτεχνών, των δωρητών, των φίλων και του κοινού του και αποτελεί ζωντανό παράδειγμα πραγμάτωσης της αισιοδοξίας, με την αποφασιστική στροφή του προς τον κόσμο.
Καλλιτέχνες
Νίκος Αλεξίου, Φράνσις Άλις, Ζιάντ Αντάρ, Ευγενία Αποστόλου, Κουτλούγκ Αταμάν, Κώστας Βαρώτσος, Λυδία Δαμπασίνα, Λίνα Θεοδώρου, Κατερίνα Θωμαδάκη - Μαρία Κλωνάρη, Λίζη Καλλιγά, Ελένη Καμμά,, Πίοτρ Κοβάλσκι, Τζοζέφ Κοσούτ , Γιάννης Κουνέλλης, Γιώργος Λάππας, Στάθης Λογοθέτης, Μαρία Λοϊζίδου, Ανδρέας Λόλης, Μπέρτιγ Μπακ, Μανώλης Μπαμπούσης, Κώστας Μπασάνος , Ελένη Μυλωνά, Ηλίας Παπαηλιάκης, Άρτεμις Ποταμιάνου, Άρης Προδρομίδης, Σαντιάγκο Σιέρα, Νίκος Τρανός, Δημήτρης Τζαμουράνης, Παντελής Χανδρής, Τζοάνα Χατζηθωμάς & Χαλίλ Γιορεΐγκε, Μαρκ Χατζηπατέρας, Χρύσα, Αλέξανδρος Ψυχούλης
Επιμελητική ομάδα
Κατερίνα Κοσκινά, Διεύθυνση
Δάφνη Βιτάλη
Ελένη Γανίτη
Άννα Μυκονιάτη
Τίνα Πανδή
Σταμάτης Σχιζάκης
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 11.00 – 19.00
Δευτέρα κλειστά
Γενική είσοδος: 4 ευρώ, Μειωμένο: 2 ευρώ