Ναυάγησε η συνάντηση πενταμερής κορυφής για το κυπριακό μετά την άρνηση του Τούρκο πρωθυπουργού να ταξιδέψει στη Γενεύη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός «η δουλειά μας είναι η αλλαγή συντάγματος αυτή τη στιγμή και είναι πιο σημαντική από όλα τα άλλα».
Έτσι δεν θα μεταβούν αύριο στην Γενεύη και οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και της Βρετανίας Τερέζα Μέι, βάζοντας τέλος, σε αυτή του τουλάχιστον τη φάση των διαπραγματεύσεων στην οποία επίτευξη συμφωνίας.
Η Διάσκεψη πάντως θα συνεχιστεί αύριο όπως ανέφερε νωρίτερα και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος έκανε λόγο για πρόοδο αλλά και συνεχή προσπάθεια, που δεν θα σταμάτησει, για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.
Στο τραπέζι του διαλόγου θα βρεθούν οι προτάσεις που έχουν καταρτίσει οι πλευρές αλλά σύμφωνα με τον Έσπεν Μπάρθ Άιντε και κάποιες νέες ιδέες για μία νέα αντίληψη που δεν θα αποσυνδέσει την Κύπρο από τους γείτονές της, αλλά θα εντάσσεται σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο του 21ου αιώνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Μιχ. Ιγνατίου, η εξέλιξη – που εκλαμβάνεται ως θετική – είναι το γεγονός ότι Ελλάδα Τουρκία και Βρετανία συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στη Γενεύη σήμερα ως ένδειξη ότι σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα του Κυπριακού.
Μια εξέλιξη που δεν ήταν αναμενόμενη λόγω της στάσης της Τουρκίας και της αδιάλλακτης στάσης του Τούρκου ΥΠΕΞ το πρωί.
Αυτή η αλλαγή στάσης ερμηνεύεται ως θετικό σημάδι, καθώς κάποια από τις εγγυήτριες δυνάμεις φαίνεται να έχει υπαναχωρήσει, αν και ακόμη δεν είναι γνωστό ποια από τις τρεις.
Ετσι, εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, ο ΟΗΕ αναμένεται να αποτυπώσει σε ανακοίνωσή του ότι έγιναν θετικά βήματα και να προτείνει να συσταθούν ομάδες εργασίας που θα συζητήσουν τα ακανθώδη θέματα ασφάλειας.