Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Εντόπισε μυστηριώδεις «ιστούς αράχνης» σε ανεξερεύνητη περιοχή του Άρη (εικόνες)

Αυτός είναι ο χειρότερος υπάλληλος στην ιστορία: Το λάθος του που κόστισε 135.000.000 δολάρια στη NASA

Το ρόβερ της υπηρεσίας «Curiosity» έχει αποσταλεί για να διερευνήσει αυτές τις παράξενες δομές - οι οποίες καλύπτουν μια έκταση 6 έως 12 μιλίων στην έρημο του Άρη - καθώς το μηχάνημα αναζητά ενδείξεις ότι αυτή η ανεξερεύνητη περιοχή κρύβει εξωγήινη δραστηριότητα.

 

 

Οι γεωλόγοι υποψιάζονται ότι οι αραχνοΰφαντoi ιστοί είναι μια γιγαντιαία εκδοχή ενός τύπου κρυσταλλωμένων ορυκτών, γνωστού ως «boxwork», που εμφανίζονται στο εσωτερικό ορισμένων σπηλαίων στη Γη.

 

Μερικά τέτοια «boxwork» της Αμερικής βρίσκονται στην οροφή του Wind Cave στη Βόρεια Ντακότα. Τα σχήματα που μοιάζουν με ιστούς δημιουργούνται καθώς το νερό του ανθρακικού ασβεστίου εισχωρεί σε ρωγμές μεταξύ μαλακότερων πετρωμάτων με αποτέλεσμα να σκληραίνει σε κρυστάλλους και να παραμένει ως δικτυωτό πλέγμα καθώς τα άλλα αυτά πετρώματα διαβρώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Όμως το εκτεταμένο, πάνω από 3.800 στρέμματα ευρύ «boxwork» που βρέθηκε στον Άρη διαφέρει στο ότι πιθανότατα σχηματίστηκε από θαλασσινό νερό του πλανήτη και μπορεί να έχει παγιδεύσει απολιθώματα αρχαίας ζωής στον ιστό του.

«Αυτές οι κορυφογραμμές θα περιλαμβάνουν ορυκτά που κρυσταλλώθηκαν υπόγεια, όπου θα ήταν πιο ζεστά», σύμφωνα με τη γεωλόγο του Πανεπιστημίου Rice Dr Kirsten Siebach.

«Τα πρώιμα γήινα μικρόβια θα μπορούσαν να έχουν επιβιώσει σε ένα παρόμοιο περιβάλλον', εξήγησε η Δρ Siebach - καθιστώντας το 'αλμυρό νερό' που δημιούργησε αυτούς τους ιστούς στον Άρη ιδανική τοποθεσία για να βρεθούν παραμένοντα απολιθωμένα στοιχεία αρχαίων εξωγήινων μικροβίων.

Η ανακάλυψη αυτή έρχεται καθώς Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας αρειανός μετεωρίτης, ο οποίος συνετρίβη στη βορειοδυτική Αφρική, παρέχει περισσότερες ενδείξεις για ζεστό νερό στον Άρη.

Μια χημική ανάλυση του εν λόγω μετεωρίτη δείχνει ότι οι συνθήκες ήταν ώριμες για την ανάπτυξη υδρόβιας ζωής στον πλησιέστερο γείτονα της Γης πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.

Από την ημέρα που προσγειώθηκε στον Άρη στις 6 Αυγούστου 2012, το Curiosity εξερευνά τον Κόκκινο Πλανήτη για ενδείξεις ζωής - καθώς και για ενδείξεις σχετικά με το κλίμα, τη γεωλογία και το πού πήγε όλο το αρχαίο νερό του Άρη.

Όμως οι ερευνητές της NASA έχουν γοητευτεί από τον τεράστιο γεωλογικό ιστό αράχνης για ακόμη περισσότερο καιρό, από τότε που ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter κατέγραψε για πρώτη φορά αεροφωτογραφίες αυτού του στοιχειωμένου τοπίου στις 10 Δεκεμβρίου 2006.

Το πώς θα μπορούσαν να εμφανιστούν τέτοιοι σχηματισμοί στην επιφάνεια του Άρη αποτελεί ακόμη μυστήριο, αλλά οι θεωρίες υποδεικνύουν το κλιματικό χάος που απογύμνωσε τον Άρη από το νερό του πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

 

 

Tags
Back to top button