Το Χονγκ Κονγκ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για να αμφισβητηθεί η εξουσία του Πεκίνου στη διχασμένη πόλη, προειδοποίησε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία της Κάρι Λαμ, της πρώτης ηγέτιδας του σημαντικού αυτού λιμανιού, κατά την εικοστή επέτειο από την μεταβίβαση της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα.
Περίπου μια ώρα πριν την ομιλία του διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας δέχθηκαν επίθεση από οπαδούς της κινεζικής κυριαρχίας και απομακρύνθηκαν από την αστυνομία.
«Οποιαδήποτε προσπάθεια να τεθεί σε κίνδυνο η κυριαρχία και η ασφάλεια της Κίνας, να αμφισβητηθεί η εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης και της νομοθεσίας του Χονγκ Κονγκ, ή να χρησιμοποιηθεί το Χονγκ για διείσδυση ή σαμποτάζ στην ηπειρωτική χώρα συνιστά ενέργεια που παραβιάζει μια κόκκινη γραμμή», είπε ο Σι.
Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι το Χονγκ Κονγκ πρέπει να κάνει περισσότερα για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Κίνας και να εφαρμόσει πατριωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα – δύο αιτήματα του Πεκίνου που διχάζουν βαθιά τον πληθυσμό της πόλης κι έχουν πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις στο παρελθόν
Τα σχόλιά του ήταν μια σαφής προειδοποίηση προς τις πολιτικές ομάδες που ζητούν ολοένα και εντονότερα μεγαλύτερη αυτονομία από την Κίνα ή ακόμη και ανεξαρτησία.
Ο Σι πήγε στο Χονγκ Κονγκ για μια τριήμερη επίσκεψη με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την επιστροφή της πόλης στην Κίνα μετά από 156 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας και τον ορισμό της νέας τοπικής κυβέρνησης.
Νωρίτερα επιθεώρησε πάνω από 3.100 στρατιώτες στη μεγαλύτερη επίδειξη ισχύος από το 1997, ενώ επισκέφθηκε και το σημείο ανέγερσης της νέας πτέρυγας του αμφιλεγόμενου μουσείου του Πεκίνου.
Στα επεισόδια που προηγήθηκαν της ομιλίας του Σι, ομάδες αστυνομικών περικύκλωσαν τους ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας και συνέλαβαν αρκετά ηγετικά στελέχη τους, μεταξύ των οποίων και τον Τζόσουα Γουόνγκ -τον ηγέτη της λεγόμενης «Εξέγερσης των Ομπρελών».
Αργότερα πάντως αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά κατηγόρησαν την αστυνομία ότι δέχθηκαν επίθεση ενώ τελούσαν υπό κράτηση. Ο 20χρονος Γουόπνγκ είπε ότι ήταν με μια ομάδα που δέχθηκε επίθεση από «φιλοκινέζους γκάνγκστερ» κι ότι η αστυνομία δεν έκανε τίποτε για να τους προστατέψει.
Η Βρετανία επέστρεψε το Χονγκ Κονγκ στην κινεζική διοίκηση το 1997, υπό την αρχή της «μιας χώρας -δύο συστήματα», η οποία διασφαλίζει ευρεία αυτονομία, αλλά και δικαστική ανεξαρτησία που είναι δύσκολο να βρεθούν στην Κίνα.
Ωστόσο, η εντεινόμενη επιρροή της Κίνας έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι μπορεί να υπονομεύσει τη φιλελεύθερες παραδόσεις του Χονγκ Κονγκ.
Οι φόβοι για την αυξανόμενη επιρροή της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και μετά την απαγωγή το 2015 από Κινέζους πράκτορες πέντε βιβλιοπωλών της περιοχής που πωλούσαν πολιτικά ευαίσθητο υλικό, αλλά και από τις προσπάθειες του Πεκίνου να κριθούν ακατάλληλοι δύο βουλευτές που εξελέγησαν στην τοπική κυβέρνηση οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.